Månadens spelare i mars: Simon Jeppsson

203 centimeter långa Simon Jeppsson har smällt in 204 mål i Handbollsligan. 46 av dem kom under mars månad och bidrog starkt till att han fick ligans högsta MEP och därmed utmärkelsen Månadens spelare i mars.

Det har varit en häftig handbollssäsong för 21-årige Simon Jeppsson. Han har varit en av Handbollsligans absolut bästa spelare och leder såväl skytte- som MEP-ligan och ligger dessutom fyra i assistligan.

Han fick också fått dra på sig den blågula landslagströjan för första gången. Debuten skedde på hemmaplan i Lund och den fullsatta arenan närmast exploderade när Jeppsson gjorde sitt första landslagsmål. I januari blev det också VM-debut för honom när Sverige överraskade och visade att man är tillbaka i den absoluta världstoppen.

– När man har fått smaka på den bullen vill man ha mer. Det var ett fantastiskt äventyr och jag kommer att göra mitt bästa för att bli uttagen i landslaget fler gånger, säger Jeppsson.

Hur nöjd är du med din egen säsong hittills?

– Det känns jättebra. Jag är jättenöjd med min egen insats, men framför allt med lagets resultat som är viktigast för mig. För egen del är det skönt att få ett slags kvitto på att jag gör någonting rätt innan jag tar steget till nästa nivå.

204 mål har det blivit från Jeppssons högernäve och segern i skytteligan är i praktiken säkrad. Närmsta spelare, Karlskronas Lars Møller Madsen, är 26 mål bakom med två matcher kvar att spela.

46 av målen har kommit i mars: Tio mot Hammarby, nio mot IFK Ystad, åtta mot Kristianstad, sju mot Eskilstuna Guif och sex vardera mot Malmö och Sävehof.

– Jag har aldrig haft något mål att komma högt upp i någon skytteliga, det får bli som det blir. Jag är säkert den i serien som har missat flest skott också. Jag får dessutom en del bonusmål på straffarna, säger han ödmjukt.

Förutom de 204 målen har han svarat för 110 assist, fjärde mest i ligan. Hade det funnits en officiell poängliga hade han toppat den än mer överlägset än han toppar skytte- och MEP-ligorna.

– Jag får ett stort förtroende från Tomas (Axnér) och försöker göra det mesta av det. Jag ska ta mycket skott och har en roll i vårt sju mot sex- eller sex mot fem-spel. Tryggheten betyder oerhört mycket, men även faktumet att jag får vara frisk, att kroppen håller. Jag har tränat på i rätt takt och den enda matchen jag missat har varit på grund av magsjuka. Jag känner mig stark både fysiskt och psykiskt.

Hur mycket tänker du på att du gör dina sista matcher i LUGI-tröjan, för den här gången åtminstone?

– Jag försöker njuta av tiden i den här vackra föreningen och fina staden, men jag kan inte säga att jag går runt och tänker på det jättemycket ändå.

Har du haft extra koll på Flensburg under våren?

– Ja, jag har kollat de matcher jag har kunnat. Det var mycket spekulationer i höstas, men sedan det blev klart har jag kunnat fokusera 100 procent på LUGI. Men det är klart att jag ser jättemycket fram emot att spela där, det blir en pojkdröm som går i uppfyllelse. Det är världens bästa liga, det blir spel i Champions League, det blir en häftig utmaning.

Hur går det med tyskan?

– Nja, inte så jättebra. Jag försöker plugga några minuter här och där, men det är svårt att gå runt och prata med sig själv. Men jag kommer att ta privatlektioner så fort jag kommer ner dit i sommar.

Drömslutet i LUGI är förstås ett SM-guld i Malmö Arena den 27 maj, men han vet att vägen dit är lång och svår.

– Man märker att slutspelet närmar sig, det var en häftig känsla när vi hade 3 000 på läktarna i mötet med Kristianstad. Sedan märkte vi också att det är skillnad på serien och slutspel, den förlusten sved extra mycket. Det gäller att vi också hittar en slags formtopp inför slutspelet.

– Vi får en bra värdemätare i kväll när vi möter Alingsås, de matcherna brukar vara väldigt fysiska, griniga och häftiga. De kommer också från en liknande förlust mot Kristianstad och är säkert revanschsugna och vill visa var de står inför slutspelet. Det blir lite av en nyckelmatch för oss och vi ska knipa andraplatsen. Klart att vi gärna skulle komma etta också, men just nu är den platsen utom vårt räckhåll. Men vi ska i alla fall avsluta snyggt, vi siktar på två segrar.

DANIEL VANDOR

Simon Jeppssons mars

Matcher: 6
Mål: 46
Assist: 14
MEP: 25,04

Simon Jeppssons säsong

Matcher: 29
Mål: 204
Assist: 110
MEP: 111,60

SKYTTELIGAN

Simon Jeppsson, Lugi HF, 204 (47)
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 178 (35)
Fredrik Petersen, HK Malmö, 158 (61)
Hampus Andersson, Ystads IF, 150 (50)
Alfred Ehn, IFK Skövde, 143 (1)
Tommy Atterhäll, HK Aranäs, 143 (75)
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 142 (2)
Ola Pewik, Ricoh HK, 136 (0)
Martin Lindell, HK Aranäs, 134 (0)
Rasmus Wremer, IFK Skövde, 134 (43)

MEP-LIGAN

Simon Jeppsson, Lugi HF, 111,60 
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 104,38
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 98,50
Fredrik Petersen, HK Malmö, 87,07
Hampus Andersson, Ystads IF, 85,68
Tobias Thulin, Redbergslids IK, 83,66
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, 83,05
Alfred Ehn, IFK Skövde, 81,26
Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 80,34
Kristian Svensson, IFK Skövde, 74,78

ASSISTLIGAN

Henrik Knudsen, IFK Ystad, 129
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 122
Henrik Olsson, Ricoh HK, 113
Simon Jeppsson, Lugi HF, 110 
Kristian Svensson, IFK Skövde, 108
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 96
Jonathan Wenell, Hammarby IF, 88
Johan Fagerlund, IK Sävehof, 83
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, 80
Kim Andersson, Ystads IF, 80

MÅNADENS SPELARE I HANDBOLLSLIGAN 2016/17

September: Kim Andersson, Ystads IF
Oktober: Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof
November: Simon Jeppsson, LUGI HF
December: Linus Arnesson, Redbergslids IK
Februari: Tobias Thulin, Redbergslids IK
Mars: Simon Jeppsson, LUGI HF
Utmärkelsen Månadens spelare går till den som har högst MEP-poäng aktuell månad. Ingen Månadens spelare utsågs i januari då bara en match spelades. 

BÄST SNITT-MEP PER POSITION I MARS

Målvakt: Tobias Thulin, Redbergslids IK, 3,1 (snitt-MEP)
Vänstersex: Hampus Andersson, Ystads IF, 3,0
Vänsternio: Simon Jeppsson, Lugi HF, 4,2
Mittnio: Emil Andersson, Eskilstuna Guif, 3,9
Högernio: Kim Andersson, Ystads IF, 3,5
Högersex: Jim Andersson, HK Malmö, 2,9
Mittsex: Jesper Linnéll, Ricoh HK, 2,7