Blandade resultat i European League

De svenska lagens jakt på gruppspel i European League återupptogs på tisdagskvällen. IK Sävehof fixade oavgjort 24–24 mot franska Montpellier medan Kristianstad föll med uddamålet mot danska Skanderborg-Århus. 

Under tisdagskvällen inleddes den andra och sista kvalomgången till EHF European Leagues gruppspel. För svenska IK Sävehof och IFK Kristianstad väntade två tuffa motståndare i form av Montpellier respektive Skanderborg-Århus.

I Partille lyckades Sävehof hålla jämna spår med det franska stjärnlaget. Trots att spelare som Elias Á Skipagøtu, Olle Ek och Emil Berlin saknades slutade matchen 24–24.

– Med tanke på den tiden vi haft här de senaste veckorna är jag jätteglad att vi lyckades göra ett så fint resultat. Sedan är vi en klubb som siktar på att gå vidare, så självklart hade vi velat vinna med ett par bollar. Men det är Montpellier vi pratar om, de är ett världslag så jag är jättestolt över killarna, sade Sävehofs tränare Michael Apelgren till klubbens hemsida.

I Sävehof var det kantspelarna som var flitigast framför mål. Sebastian Karlsson och Sebastian Spante gjorde tillsammans tio av Partillelagets 24 mål.

I Skåne föll Kristianstad med 31–32. Danska Skanderborg-Århus spelade fysiskt med stor framgång. Bland annat gjorde den före detta IFK Ystad-spelaren Jonathan Mollerup elva mål. Bästa målskyttar i hemmalaget blev ytterniorna Markus Olsson och Andreas Cederholm som gjorde sju mål var.

Returmatcherna spelas nästa vecka. Segraren i respektive dubbelmöte går vidare till gruppspelet, som lottas på 6 oktober. I egenskap av regerande svenska mästare är Ystads IF direktkvalificerade.

IK SÄVEHOF, EUROPEAN LEAGUE

Kvalomgång 1:
28 augusti:
AHC Potaissa Turda, Rumänien (h), 45–21
3 september: AHC Potaissa Turda (b), 34–30
IK Sävehof vidare till andra kvalomgången efter 79–51.
Kvalomgång 2:
27 september:
Montpellier HB, Frankrike (h), 24–24
4 oktober:
Montpellier HB (b)

IFK KRISTIANSTAD, EUROPEAN LEAGUE

Kvalomgång 1:
27 augusti:
RK Trimo Trebnje, Slovenien (h), 33–33
3 september: RK Trimo Trebnje (b), 36–31
IFK Kristianstad vidare till andra kvalomgången efter 69–64.
Kvalomgång 2:
27 september: Skanderborg-Århus, Danmark (h), 31–32
4 oktober:
Skanderborg-Århus (b)

Arkivfoto: Bildbyrån