Skövde starkast i Heidhallen

Skövde HF går in i det stundande landslagsuppehållet med full pott. Borta mot BK Heid tog de sin tredje raka seger, vilket innebär att klubben gör sin bästa säsongsstart i högsta serien på över nio år.

Det var inget snack om saken när Göteborgslaget BK Heid gästades av Skövde HF på fredagskvällen. Bortalaget kontrollerade matchen från start till slut och vann komfortabelt med 30–20 (16–7).

Genomgående var det tydligt vilket kollektiv som var mer samspelt. Skövde var framför allt bredare i sitt spelarmaterial än Heid. I målprotokollet noterades blott sex stycken Heid-målskyttar, vilket var sju färre än Skövdes 13.

– Vi tog tag i det direkt och satte ner foten. Vi dikterade villkoren och kände tidigt att det här skulle vi reda ut. Det var viktigt för oss, kommenterade Skövdes huvudtränare Daniel Birkelund som fortsatte:

– Det är skönt att alla spelare nu är igång. 13 målskyttar säger lite om den duktiga truppen som vi har. Det kommer ge många extra poäng i år, menade Birkelund.

Hittills poänglösa BK Heid inledde matchen med följande startuppställning: Clara Wolf i mål, Emelie Batista, Amanda Vinelund och Sanna Andreassson på sex meter samt Ida Berlin, Vanja Andersson och Amina Jasarevic på nio meter.

Gästande Skövde, som kom till Järnbrottet i Göteborg med två segrar i bagaget, formerade följande startsjua: Annie Lindér mellan stolparna, Britta Jakobsson van Stam, Julie Berg och Matilda Forsberg på sex meter samt Melina Pilav, Moa Andersson och Johanna Flygelholm på nio meter.

Efter drygt tio minuter var ställningen 2–7 i Heidhallen. Heid, som endast fått till två avslut på mål, tog matchens första time-out.

Skövde, som lyckosamt praktiserade ett 5-1 försvar, gick sedan ut i halvtid med ledning 16–7. I andra halvlek var Heid aldrig nära att komma ikapp gästerna.

– Just nu är det tufft att vara Heid-spelare. Vi har för många tekniska fel och måste vara mer noggranna i våra matcher. Alla måste ta för sig mer, kommenterade vänsternian Ida Berlin som utsågs till hemmalagets bästa spelare efter slutsignal.

Handlar det om nervositet?

– I första matchen mot Hallby var det mycket nerver. Men nu kan vi inte skylla på det längre. Vi gör för enkla misstag och hamnar i lägen då vi måste jaga motståndarna, menar Berlin.

Med elva fullträffar i kvällens match går Berlin upp till i delad förstaplats i SHE:s totala skytteliga.

– Det är tack vare laget som lägger upp det så att jag ska skjuta, berättade 22-åringen ödmjukt.

Noterbart i övrigt var att 17-åriga Ella Hultberg gjorde sin SHE-debut för Skövde HF. Mittsexan, som är uppvuxen i Skövde, nätade två gånger om och imponerade på sin norske tränare.

– Hennes insats idag säger en del om Skövde HF. För det första säger det mycket om Ella som är en talangfull spelare. Sen säger det något om miljön i truppen. Det är inga bekymmer att en 17-åring går in och spelar mittsexa och trea bakåt i en elitmatch. Att spela som trea bakåt i 5-1, vilket Ella gjorde idag, är en komplex roll. Men hon gjorde det jättebra, berömde Birkelund.

Skövde, som i fjol slutade på niondeplats, har med kvällens seger svarat för sin bästa säsongsstart på flera år. Föreningen gör sin 27:e säsong i högsta serien, men frågan är om skaraborgarna någon gång inlett serien såhär starkt. Totalt har laget sex poäng av sex möjliga samt skaffat sig 13 plusmål.

– Vi tog fem av de sex första poängen i fjol, så vi var nästan lika bra då. Men jag är jättenöjd med starten. Vi har gjort tre solida matcher. Sen har vi haft lite marginaler, men det brukar jämna ut sig över säsongen. Men de poängen vi har tagit kan ingen ta i från oss, avslutade Birkelund.

För Heid väntar möte med lokalrivalen Önnereds HK efter uppehållet. Tid och datum för derbyt är måndag den 10 oktober 19.00. Dagen därpå ställs Skövde mot Lugi HF.

Omgång 3 i SHE avslutas på söndag då VästeråsIrsta HF tar emot Kristianstad HK. Avkast sker klockan 15.00 i Västerås. Gästande KHK har då chansen att göra Skövde, Sävehof och H65 Höör sällskap i tabelltoppen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

BK HEID–SKÖVDE HF 20–30 (7–16)

Målskyttar, Heid: Ida Berlin 11, Emelie Batista 3, Elin Leissner 3, Amina Jasarevic, Johanna Einarsson, Vanja Andersson.

Målskyttar, Skövde: Britta Jakobsson van Stam 5, Natalie Wästefors 5, Matilda Forsberg 4, Elma Örtemark 3, Melina Pilav 2, Moa Andersson 2, Johanna Flygeholm 2, Ella Hultberg 2, Tindra Sahlin Wallenius 2, Julie Berg, Mia Holene Kvithyll, Andrea Niva, Ida Lindlöf.

Omgång 3

Tor 22 sep: IK Sävehof–Kungälvs HK 29–22
Tor 22 sep: Skuru IK–Önnereds HK 31–20
Tor 22 sep: Skara HF–IF Hallby 25–23
Tor 22 sep: Lugi HF–H65 Höör 20–27
Fre 23 sep: BK Heid–Skövde HF 20–30
Sön 25 sep: VästeråsIrsta HF–Kristianstad HK

Arkivfoto: Bildbyrån