Mindre försvar, mer anfall för Vejby Jørgensen

Förra säsongen var han mest utvisad i Handbollsligan – den här säsongen har  Troels Vejby Jørgensen levererat framåt. I kväll fortsätter jakten på säsongens första seger för dansken och hans Ricoh. 

RICOH HK–REDBERGSLIDS IK
ONSDAG 26 SEPTEMBER, 19.00
SOLNAHALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Ricoh har fått en tung start i Handbollsligan och står efter fyra spelade matcher alltjämnt på noll poäng. Matchen mot Sävehof i fredags var ett fall framåt och Troels Vejby Jørgensen hoppas att Ricoh kan få det att stämma än bättre i kväll när Redbergslid står för motståndet i Solnahallen.

– Alla matcher är viktiga, men nu är det fullt fokus på den här matchen. Vi får inte lägga mycket kraft på det som har hänt, utan ta en match åt gången. Det är tråkigt att vi inte har någon poäng än, men säsongen är lång och vi är bara i början av den, säger han.

Vad behöver ni göra för att besegra Redbergslid? 

– Nyckeln ligger i försvarsspelet, det måste fungera. Men vi måste också spela bra mot deras offensiva försvar. Det har ett bra försvar och en jätteduktig målvakt.

Den två meter långe dansken kom till Ricoh inför den förra säsongen från Ribe-Esbjerg och fick en stor roll i försvarsspelet. Han blev samtidigt Handbollsligans mest utvisade spelare med 31 stycken tvåminutare på lika många grundseriematcher.

Den här säsongen har han fått färre utvisningar, men han har också en annan roll i försvaret. Den mesta delen av tiden han spelar där tillbringas på tvåapositionen. Framåt har den stora skillnaden varit. I Ola Pewiks skadefrånvaro har Vejby Jørgensen fått mycket ansvar och är också lagets bästa målskytt med sina 19 fullträffar. Han snittar därmed på 4,75 mål per match mot 1,74 förra säsongen. Målprocenten har också ökat från 47,8 till 63,3.

– Jag pratade med Ingemar (Linnéll) och Martin (Boquist) i somras och gick igen de saker jag skulle jobba med under sommaren och jag mycket har blivit bättre.

Och det har bara blivit två förpassningar till botbänken hittills medan han snittade på en utvisning per match förra säsongen. En anledning är att han har en ny roll i år – och att han anpassat sig bättre till det svenska spelet.

– Förra året spelade jag trea, som var en ovan position för mig då. I år har vi fått in Patrik (Lindblad) och vi har också Jesper Linnéll och Kevin Eggan Johansson som treor, så jag spelar inte lika mycket försvar. Och när det blir försvar så är det oftare som tvåa. Sen har jag fått lära mig att man inte får göra lika mycket i Sverige som i Danmark (skratt).

DANIEL VANDOR

TROELS VEJBY JØRGENSENS SNITT  2016/17 VS 2017/18
Mål: 1,74–4,75
Assist: 0,48–0,50
Tekniska fel: 0,77–1,75
Utvisningar: 1,00–0,50
MEP: 0,54–2,45

DANSKA SKYTTELIGAN I HANDBOLLSLIGAN
Tim Sørensen, IFK Kristianstad, 29 (16)
Troels Vejby Jørgensen, Ricoh HK, 19 (0)
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 2 (0)
Jeppe Krogh Simonsen, Ystads IF, 1 (0)

Bilden: Ricohs Troels Vejby Jørgensen har spelat mindre försvar och mer anfall den här säsongen jämfört med den föregående. Foto: Bildbyrån.