Beutler: ”Jag vill vara en inspiration”

Dan Beutler har sedan han anlände till HK Malmö fått se laget ta kliv för kliv uppåt i den svenska handbollshierarkin. Frågan är om det inte är dags för skåningarna att ta ytterligare ett detta slutspel?

HK MALMÖ-IK SÄVEHOF
MÅNDAG 19 MARS, 19.00
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Ordet rutin är synonymt med Dan Beutler, HK Malmös 40-åring mellan stolparna som bara verkar bli bättre med åren. Men även för en rutinerad räv som Beutler krävs lite specialknep för att hitta den rätta taggningen.

– Jag försöker hela tiden bygga upp små delmål för mig själv under grundserien, allt för att hitta en bra, hög nivå att prestera på. Vissa matcher är svårare än andra när det gäller att hitta rätt nivå, men då gäller det att man är ett föredöme både för sig själv och andra, oavsett motstånd, säger han.

Malmö har i ett antal säsonger setts som en outsider till om inte guld så åtminstone en SM-final. Börjar det bli dags för det nu?

– Jo men det börjar väl bli det lite. Men först och främst ska vi förbi kvartsfinalen vilket vi inte lyckats med någon gång. Ända sedan jag kom till klubben har jag sett oss utvecklas hela tiden, men bara för att Sävehof hamnade långt ner i tabellen kommer vi inte få någon dans på rosor mot dom.

– Å andra sidan har vi en jäkla fin möjlighet att göra något stort i år. Vi har visat att vi kan slå alla lag och har en väldigt fin bredd i laget. Försvarsspelet är otroligt starkt och det ger oss en tillit till varandra.

Du gjorde själv en stark säsong på nytt och blev faktiskt bästa målvakt sett till räddningsprocenten. Är det något du lägger någon vikt vid?

– Pappa visade mig häromdagen att jag toppade den listan men personligen betyder inte det ett dyft hur hög procent jag har. Genom åren har jag lärt mig att det som betyder något är räddningar i rätt lägen. Min gamla idol Thierry Omeyer kunde vara oduglig i 50 minuter för att sedan stänga igen sista tio och vinna matchen åt sitt lag, för att ta ett exempel.

– Överlag är vi lite för kära i statistik här i Sverige, det märker jag såväl på mina egna tränare som i andra lag. De tuffa, täta matcherna avgörs inte i statistiken utan med de där sista räddningarna när allt ställs på sin spets.

Du höjde ett varningens finger för Sävehof tidigare, vad är din bild av era motståndare?

– Ett otroligt bra lag som inte lyckats få ihop det riktigt än. Men nu är det slutspel och då kan vi förvänta oss ett nytt Sävehof, som säkerligen kommer höja sig ytterligare när dom får tillbaka Joakim Larsson och Jonas Larholm. Grundserien kan vi slänga åt sidan nu, det kommer bli otroligt tufft.

Det kan bli så att du, född 1977, går en målvaktsduell med Simon Möller, född 2000.

– Haha ja jag är ju gammal nog att vara hans farsa! Det är faktiskt jätteroligt tycker jag, så länge jag kan bidra med något positivt hoppas jag kunna vara en inspirationsfaktor för killar som Simon. Någon som visar att man kan fortsätta prestera på en hög nivå även när man blir äldre.

MARCUS LÖFSTRÖM

MÅLVAKTSLIGAN GRUNDSERIEN

Dan Beutler, HK Malmö, 40%
Kristian Saeverås, HK Malmö, 39%
Leo Larsson, IFK Kristianstad, 37%
Tobias Thulin, Redbergslids IK, 37%
Rickard Frisk, Alingsås HK, 36%
Måns Landgren, Ystads IF, 36%
Gustaf Skagerling, Alingsås HK, 36%
Oscar Jensen, Lugi HF, 35%
Richard Kappelin, IFK Kristianstad, 35%
Josip Cavar, Lugi HF, 35%

FOTO: BILDBYRÅN