Bertram Obling: ”Blir viktigt för självförtroendet”

Sist ut i Handbollsligan innan nästa veckas landslagsuppehåll är mötet mellan IK Sävehof och Lugi HF. Därför tog vi ett snack med hemmalagets Bertram Obling som betonar vikten av seger inför uppehållet.
– Som alltid blir det viktigt för självförtroendet att sluta på topp inför en längre paus, säger Obling.

IK SÄVEHOF–LUGI HF
LÖRDAG 31 OKTOBER 15.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Efter exakt 50 dagar sedan seriepremiären mellan Ystads IF och HK Varberg är det på lördag dags att avrunda Handbollsligans första fas.

Sjundeplacerade IK Sävehof gästas av Lugi HF som befinner sig ett pinnhål före Partilleklubben i tabellen. Således ett jämnt möte att vänta i Partille Arena på lördagseftermiddagen.

– Jag har precis börjat min analys av Lugi, säger dansken Bertram Obling i Sävehof som är ny i klubben sedan i somras.

– Men det känns som ett lag som spelar ganska likt oss själva. Det blir jämnt. Det laget som har dagen tror jag vinner, fortsätter Obling som kom från norska Halden och fokuserar enbart på handbollen under sin tid i Sävehof.

Hur viktigt blir det att avsluta den första tredjedelen av seriespelet med en seger?

– Som alltid blir det viktigt för självförtroendet att sluta på topp inför en längre paus. Annars blir det mindre roligt att börja träna igen med laget på måndag. Sen kan man självklart förlora mot bättre motstånd men vi ska se till att ha en god känsla i vårt spel.

Ni har plockat nio poäng hittills på åtta matcher. Hur resonerar du kring era resultat?

– Vi är inte helt nöjda med utfallet. Men vi har en ny tränare (Michael Apelgren) och ett ungt lag. Processen ser bra ut och ”Micke” är en klok ledare. Men vi hade gärna vunnit matcherna som slutade oavgjort. Som mot Aranäs till exempel. Det var tungt att åka hem med ett kryss i helgen.

Vilken betydelse hade Apelgren i din övergång till Sävehof?

– Han fick syn på mig i Halden eftersom han tränade Elverum i Norge. Jag skulle säga att det hade stor betydelse. Sävehof blev intresserade av mig och jag blev intresserad av Sävehof.

Hur vill du jämföra norsk och svensk herrhandboll?

– Jag tycker att svenska handbollsspelare är bättre rent tekniskt och taktiskt. Handbollsligan är tuff. Men i Norge upplevde jag fysiken och tempot som lite vassare. På så vis var det högre nivå i Norge.

Du samsas med Simon Möller om speltiden mellan stolparna. Hur tycker du ert samarbete fungerar?

– Vi är ett gott team, jag och Simon. Sen som alla idrottare vill jag spela så mycket som möjligt. Helst 60 minuter i varje match. Men vi pressar varandra vilket är kul. Vi blir bara bättre av det. Det var väldigt skoj att se Simon mot OV Helsingborg tidigare i höstas. Då stängde han kassen totalt och tog allt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvakternas MEP-liga

1. Håvard Åsheim, IFK Skövde, 17,48
2. Michael Andersson, OV Helsingborg, 16,51
3. Simon Sejr, Lugi HF, 15,47
4. Daniel Freyr Andrésson, 14,64
5. Kristian Zetterlund, Redbergslids IK, 12,51
6. Espen Christensen, IFK Kristianstad, 12,49
7. Daniel Bergqvist, HK Aranäs, 10,85
8. Gustav Skagerling, Alingsås HK, 10,47
9. Bertram Obling, IK Sävehof, 9,99
10. Dan Beutler, HK Malmö, 9,89

Foto: Bildbyrån