Fanny Elovson: ”Vi vågade inte vinna”

SHE rivstartar den åttonde omgången. Fredagskvällen bjuder på ett modernt klassikermöte mellan Skövde HF och IK Sävehof.
– Sävehof har alltid varit laget man verkligen vill vinna mot, berättar Skövdefostrade Fanny Elovson.

SKÖVDE HF–IK SÄVEHOF
FREDAG 6 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Tabellåttan Skövde HF har blandat resultaten under säsongsinledningen. Senast kommer skaraborgarna från en frustrerande uddamålsförlust borta mot Lugi HF.

– Det var riktigt surt. Vi hade hoppats på två poäng men tappade flytet under slutminuterna, berättar den egna produkten Fanny Elovson.

Vad fällde avgörandet till Lugis fördel?

– De fick göra enkla mål från nio meter samtidigt som deras målvakt (Hanna Popaja) spelade bra. Hon tog viktiga skott mot slutet. Sen har Lugi lite mer rutinerade spelare än vad vi har. Vi är ett ungt lag och vågade tyvärr inte vinna, fortsätter 20-åriga Elovson som hoppas på bättre resultat framöver:

– Vi har fått tillbaka några spelare från skador. Nu känns det som att vi får ihop laget mer och mer. Vi gjorde två skitmatcher mot Heid och Kungälv som vi skulle vunnit. Förhoppningsvis kan vi köra på lite mer nu.

Ni tappade er skyttedrottning Louise Søndergaard i somras. Hur svårt är det att ersätta henne?

– Det är såklart svårt. Louise var en målmaskin för oss. Men Nikoline Lundgreen har tagit hennes plats och gjort det bra. Hon är precis som Louise en skytt. Vi ska bara få ihop vårt samspel bättre.

Fanny Elovson är uppvuxen i en sann handbollsfamilj. Föräldrarna Robert och Anette spelade elitseriehandboll på 90-talet medan lillebror William Elovson knackar på dörren till IFK Skövdes elitlag.

– Jag har hållit på med handboll sedan jag var sex år gammal. Det har alltid varit mycket snack om handboll i familjen.

Höll du på med andra sporter under ungdomen?

– Jag spelade även fotboll länge men slutade för fyra år sedan. Jag valde handbollen eftersom den var roligare.

Tillsammans med IK Sävehof är Skövde HF det lag som har flest egna produkter i truppen. Totalt återfinns sex spelare i Skövde HF som har varit med från bollskolan. Fanny Elovson är en av dem.

– Det blir en trygghet med sådan lokal prägel. Vi känner varandra bra och har spelat ihop sedan vi var små. Vi är nästan alla från samma årskull. När spelet inte stämmer kan vi hitta på saker från förr.

Du har fått en hel del förtroende i höst och gjort 16 mål hittills. Din kommentar om säsongsstarten för egen del?

– Det är kul. Förra året hade jag en mer defensiv roll i laget och spelade nästan endast bakåt. Men när Julia (Ehn) lämnade i somras och Ilda (Kepic) skadade sig fick jag chansen som tvåvägsspelare. Jag tycker jag har vuxit in i den rollen ganska bra. Det har gått lite upp och ner. Jag försöker hitta tajming med mina medspelare.

Vad ser du som dina största styrkor på handbollsplanen?

– Jag är främst en skytt. Även om jag har ett bra spelsinne och hittar ofta mittsex. Men i och med att jag spelade försvar hela förra året är jag mest stabil som trea i försvaret.

Skövde HF har tillhört SHE sedan 1996 och vann sitt enda SM-guld i klubbens historia 2008. 24 raka säsonger i högstaserien har lyft laget till en sjätteplats i maratontabellen. Endast Skuru och Sävehof ligger högre upp bland SHE-lagen.

Kan vi räkna med Skövde HF i år?

– Ja, absolut. Vi ser oss själva som ett slutspelslag. Ni kan räkna med oss.

Hur går dina tankar inför matchen på fredag?

– Sävehof är tippade att ta hem hela serien så det blir tufft. Men samtidigt presterade vi bra mot Skuru nyligen. Spelar vi våra kort rätt kanske vi kan skrälla. Jag hoppas det. Vi har en speciell relation till Sävehof. Vi har båda danska tränare och matchades mot varandra under försäsongen. Vi har bra koll på dem, precis som de har på oss.

Hur gärna vill du vinna?

– Sävehof har alltid varit det laget man verkligen vill vinna mot. Jag vet även att Rasmus (Poulsen) och Rasmus (Overby) tycker det är kul att hetsa varandra. Det blir speciellt på fredag.

Hur tror du Sävehof tänker inför mathcen?

– Precis som oss. De tycker nog det ska bli kul. Jag tror de kommer sätta tryck på oss. Det blir nog en fartfylld match, avslutar Elofson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Egna produkter i Skövde

Fanny Elovson, född 2000, 16 mål
Elma Örtemark, född 2001, 17 mål
Andrea Niva, född 2001, 1 mål
Marielle Lideskär, född 1998, 6 mål
Moa Andersson, född 2000, 11 mål
Ida Eriksson, född 2001, 7 mål

Egna produkter i Sävehof

Louise Rundcrantz, född 2000, 11 mål
Jamina Roberts, född 1990, 20 mål
Elin Karlsson, född 1999
Ella Frykmer, född 1999
Thea Blomst, född 2002, 10 mål
Linn Andersson, född 2001, 2 mål