Månadens spelare i oktober: Tyra Axnér

Blott 18 år gammal har Tyra Axnér utsetts till månadens spelare i SHE. Lugi HF:s vänsternia har varit en stor orsak till att de vinröda gått obesegrade under oktober månad.
– Jag kände redan på försäsongen att jag var i god form så det är skönt att det har hållit i sig, berättar en glad Axnér.

#AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 20.40
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Efter en tung inledning på seriespelet med förluster mot H65 Höör och Skara HF har Lugi hittat formen rejält. Efter landslagsuppehållet tidigare i höst har Lugi vunnit samtliga fyra matcher under oktober månad.

Den klarast lysande stjärnan i Lundalaget är Tyra Axnér för tillfället. 18-åringen har skrivit in sig i målprotokollet 40 gånger om under hösten. Därmed leder hon SHE:s skytteliga framför tvåan Amelia Lundbäck i H65 Höör.

Nu får hon ta emot priset som Månadens spelare i SHE för första gången i karriären.

– Jag kände redan på försäsongen att jag var i god form så det är skönt att det har hållit i sig. Det känns kul att få ta emot den här utmärkelsen, berättar Axnér.

Ni har dragits med en hel del skador i Lugi vilket gjort att du klivit fram i stället. Har det varit jobbigt med stort ansvar?

– Nej, jag tog stort ansvar redan på slutet av förra säsongen så jag var bekväm i den rollen. Men som du säger har det varit många skadade.

Vad är du mest nöjd med i ditt egna spel?

– Det är svårt att bli nöjd som handbollsspelare. Man ser alltid förbättringsområden och chanser till mer utdelning. Men jag är glad över att kunna hjälpa mitt lag.

Hur skönt är det att ha fyra raka segrar i bagaget inför matchen mot Skövde?

– Det är jätteskönt. Det gör mycket. Vi var stressade efter förlusterna i starten och kände att vi var tvungna att vinna. Nu spelar vi med ett annat lugn och är mer bekväma i vårt spel. Allt kan hända mot Skövde men vi går såklart för två poäng till.

Utöver spel i Lugi är Tyra Axnér även en del av Sveriges U18-landslag. I år var det tänkt att de skulle spela U18-VM i Kina. Men till följd av pandemin har mästerskapet flyttats fram till 2021, då i Europa.

– Det var jättetråkigt att vi inte fick spela i Kina i somras. Vi förstår såklart att det inte var optimalt men i en annan tid hade det varit häftigt. Det är alltid kul att se andra lag och spelare.

Ni verkar ha en härlig harmoni i laget efter U17-EM-silvret i Slovenien förra året?

– Ja, stämningen är alltid bra när vi träffas. Vi trivs med varandra och alla är delaktiga. Även när nya spelare ansluter.

Har du mer att ge?

– Ja, jag kommer alltid göra allt för att vinna. Jag vet att jag inte har visat allt ännu. Det kommer, tror jag. Jag är fortfarande ganska ung, avslutar Axnér med ett skratt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

TYRA AXNÉRS OKTOBER

7 oktober: Kristianstad HK (h), 24–20
8 mål, 4 MEP-poäng
15 oktober: Boden Handboll (b), 26–21
5 mål, 1,74 MEP-poäng
23 oktober: Kungälvs HK (h), 20–17
10 mål, 5,02 MEP-poäng
28 oktober: VästeråsIrsta HF (b), 28–25
5 mål, 1,32 MEP-poäng
Totalt: 28 mål, 12,08 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE 2020/21

September: Hanna Eriksson, Önnereds HK

LUGIS SPELSCHEMA I NOVEMBER

1 november: Skövde HF (h)
7 november: Skuru IK (b)
13 november: Önnereds HK (h)
21 november: BK Heid (b)

Foto: Bildbyrån