Sävehof firade annandag jul med derbyseger

Inför storpublik i Partille (2 380 åskådare) visade Sävehof Önnered vart skåpet ska stå. De gulsvarta vann prestigemötet med 37–31 (18–17). 

– Vi gjorde en jättefin anfallsmatch, konstaterade Michael Apelgren vars Sävehof kom till avslut 51 gånger. 

Sävehof var bättre än Önnered på det mesta. Hemmalaget gjorde betydligt fler kontringsmål och höll nere de tekniska felen.

Gästerna från västra Göteborg hängde med Sävehof länge i målprotokollet. I första halvlek var de till och med i ledningen 13–9. Mycket tack vare fint skytte från Mishels Liaba och Hugo Forsberg samt flera viktiga räddningar av Sebastian Abrahamsson. Spelmässigt var dock Sävehof dominanta, vilket tog ut sin rätt i andra halvlek.

– Vi kändes skarpa spelmässigt idag. Första halvlek var lite halvdarrig försvarsmässigt men vi fick en ganska bra träff i vårt 5-1-försvar, och på så sätt lyckades vi vända matchen, kommenterade Sävehofs huvudtränare Michael Apelgren som fortsatte:

– Framåt spelade vi väldigt bra idag, både kontringsmässigt och i uppställt. Jag tycker killarna gjorde en jättefin anfallsmatch, vilket känns skönt med tanke på att bollkontroll och sådana saker kan förändras över en kort julledighet.

I första halvlek skadade sig Sävehofs Oli Mittun. Den färöiske mittnian fick därefter se resten av matchen från sidlinjen. Enligt Apelgren ska Mittuns status vara relativt god.

– Det kändes onödigt att gå hårt på Oli när vi har så många som är bra. Vår match mot Lugi på fredag är vår 29:e match totalt den här hösten. Det är en hel serie för vissa lag. Då måste vi kunna ha råd med att någon trampar snett ibland också.

Gästernas huvudtränare Dennis Sandberg var besviken efter slutsignal. I och med förlusten ligger ÖHK kvar på en niondeplats i tabellen.

– Sävehof spelade ett väldigt bra anfallsspel idag och vi fick inget stopp på det helt enkelt. Punkt.

Ni fick 51 avslut emot er…

– Ja, det var inte taktiken. Vi försökte givetvis få stopp på deras spelföljder men det lyckades vi inte med. De gjorde det bra och vi gjorde det mindre bra. Det är surt. Vi är väldigt självkritiska såklart. Vi försökte låsa dem och spelförstöra men de fick alltid iväg bollen.

Ett kontringsstarkt Sävehof sprang sönder Önnered under matchens sista 15 minuter. I den 56:e minuten gjorde William Andersson Moberg 35–27, och en stund senare skrevs slutsiffrorna till 37–31.

Gustaf Wedberg blev målbäst i gulsvart med 10 fullträffar. I gästande Önnered noterades Mishels Liaba för 10 mål och Hugo Forsberg för 7 mål.

IK SÄVEHOF–ÖNNEREDS HK 37–31 (18–17)

Målskyttar, Sävehof: Gustaf Wedberg 10, Sebastian Spante 8, William Andersson Moberg 6, Felix Möller 4, Pontus Brolin 3, Emil Berlin 2, Kelvin Roberts 2, David Sandberg, Malte Celander.

Målskyttar, Önnered: Mishels Liaba 10, Hugo Forsberg 7, William Bengtsson 3, Elias Lundstad 3, Pontus Zetterman 2, Alfred Ehn 2, Marcus Norrbrink 2, Pelle Segertoft, Adrian Källhage.

Omgång 15

Fredag 22 december: IFK Kristianstad–Lugi HF, 31–28
Tisdag 26 december: IK Sävehof–Önnereds HK, 37–31
Tisdag 26 december, 16.00: Eskilstuna Guif–Amo HK
Tisdag 26 december, 17.00: Hammarby IF–HF Karlskrona
Onsdag 27 december, 19.00: HK Aranäs–Alingsås HK
Onsdag 27 december, 19.00: IF Hallby–IFK Skövde
Onsdag 27 december, 19.00: Ystads IF–HK Malmö

Foto: Bildbyrån