Axel Franzén: ”Visar på en professionalitet”

Alingsås HK är inne i en makalös form. Mot Redbergslid på torsdagskvällen kan serieledarna ta sin nionde raka seger i serien. Mittsexan Axel Franzén är minst sagt nöjd med den senaste tidens prestationer och sin egen utveckling i AHK-tröjan. 
– Det har varit en lärorik första termin i Alingsås. Det är kul att man utvecklas hela tiden, säger Franzén. 

ALINGSÅS HK–REDBERGSLIDS IK
TORSDAG 12 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Axel Franzén har likt sitt Alingsås HK haft en mycket bra höst. Mittsexan ligger på en fjärdeplats in den interna MEP-ligan, ett fint facit för sommarens nyförvärv.

Det syns knappt att du är ny i laget, är du överraskad själv över hur lyckad hösten har varit?

– Lite, samtidigt så vet man om sin egen potential. Jag kämpar tills det inte går mer. Men det är kul att man utvecklas hela tiden. Det har varit en lärorik första termin i Alingsås samtidigt som det finns massor mer att lära. Niclas Barud har varit med länge på mittsex så han kommer med bra kritik. Det har hjälpt mig faktiskt. För mitt eget självförtroende har det känts bra att jag inte har missat så mycket. Jag har kommit in väldigt bra i laget.

Hur skulle du beskriva dina försvarskollegor Niclas Barud och Fredrik Teern?

– Barud är en spelandes försvarsspelare. Han har bra blick. Teern är gammal i spelet och vet vad som krävs för att vinna. De är två gamla rävar. Jag trivs väldigt bra med dem, de är tuffa och hårda. Vi smäller på bra tillsammans. Vi har ju alla tre ihop ganska många tvåminutare. Även Jacob Lundahl har kommit och visat att han vill ta en plats som trea också. Det är gött att vi kan lita på varandra och gå runt på flera gubbar.

Framåt har du samarbetat mycket med Felix Claar. Hur tacksamt är det att ha hans leveranser in på linjen?

– Det underlättar ens linjespel när man har en såpass bra mittnia. Men jag tycker även Aron Dagur Pálsson har visat att han kan och vill spela in till oss på linjen. Han har också en blick i anfallsspelet. Men Felix är en klass för sig. Han har varit i högstaligan i sju år, han vet vad det handlar om.

Ni tog er åttonde raka seger i måndags mot Eskilstuna Guif. Vad var det som stämde så väl?

– Vi visste att de skulle spela sju-mot-sex så vi la mestadels av våra träningar på hur vi skulle lösa det. Vi utförde det väldigt bra och gjorde det vi hade pratat om. De kunde inte komma med något annat, vi förde hela matchen.

Hur känns det efteråt när man som lag har utfört en matchplan till punkt och pricka?

– Det är en go känsla. Så är det ju alltid när man klarat av någonting man vill åstadkomma. Det visar på en professionalitet i laget. Vi springer inte runt och lojar. Gör man det man kommer överens om blir det oftast bra.

Ni ställs mot RIK på torsdag. Ni vann senast ni mötte dem i Scandinavium, vad blir viktigast nu i Estrad?

– Försvaret. Vi måste få stopp på deras skyttar och rullespel. Får vi det har vi goda möjligheter. Sen jag var liten har jag lärt mig att det är i försvaret man vinner matcher. De är duktiga på att släppa boll i rätt tid och få motståndarna i gungning. Det är lite deras signum.

Ni ställs dessutom mot Oskar Ysander som leder utvisningsligan i serien. Tankar inför den duellen?

– Ysander är en duktig och hård försvarsspelare. Men det är handboll vi spelar. Vi har själva några busar så det är lite ge och ta.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Inbördes utvisningsliga

1. Oskar Ysander, 21, Redbergslids IK
2. Fredrik Teern, 13, Alingsås HK
3. Johan Nilsson, 10
3. Niclas Fingren, 10
5. Axel Franzén, 9
6. Felix Claar, 8
7. Jacob Lundal, Niclas Barud & Andreas Berg, 5
7. Melker Norrman, 5