Anton Månsson: ”Ska kunna störa dem”

Nykomlingen OV Helsingborg överraskade alla när de tog två viktiga poäng hemma mot topplaget Ystads IF. Inför nästa hemmamatch tog Handbollsligan ett snack med OV:s Anton Månsson som bland annat berättar om vad man lär sig av tio år utomlands samt ger sin syn på tabelläget.
– De är fyra lag som slåss om tiondeplatsen, säger Månsson inför IFK Skövde på måndagskvällen.

OV HELSINGBORG–YSTADS IF
MÅNDAG 16 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Anton Månsson är tillbaka på svensk mark efter närmare tio år utomlands. 2010 lämnade H43 Lund för tyska Melsungen och rörde sig sedan med jämna mellanrum mellan Bundesliga-klubbarna. Nu är Kiel och Rhein Neckar Löwen utbytta mot IFK Skövde och Lugi HF.

Hur har du upplevt hösten i Handbollsligan?

– Det är skönt att vara hemma igen. Det har gått lite upp och ner tycker jag, både för mig själv och laget. Vi har hittat lite mer rätt i andra delen av hösten. Det har lossnat lite. Jag ställer höga krav på mig själv. Det är viktigt att jag spelar bra och driver på laget.

Vad lär man sig av tio år utomlands?

– Man lär sig hantera många olika situationer i press och stress. Handboll är inte allt men samtidigt är det viktigt att vinna i rätt lägen. Det finns situationer när man kan spara sig lite, för att sedan ge allt i en annan situation. Man lär sig att inte vara lika naiv. Man blir rutinerad. Innan sa man bara det men nu känner man så faktiskt.

Ser du några skillnader i dagens högstaliga jämfört med den du spelade i för ett drygt decennium sedan?

– Svårt att säga. Åldern har bland annat gått ner samtidigt som folk ska iväg så himla snabbt. Det finns lag som är betydligt yngre nu än då. Toppen är ännu bättre, lag som IFK Kristianstad fanns inte på den tiden.

OV Helsingborg tog skrällde ordentligt när de vände och vann hemma mot Ystads IF den 9 december. Slutresultatet skrevs 29–28 till OV.

– Vi har varit nära några gånger, som mot Lugi och IFK Ystad. Då gjorde vi ett par bra insatser men inte lyckats vinna. Nu fick vi det bevisat för oss. Vi är tillräckligt bra när vi har en bra dag. Det är viktigt, fortsätter Månsson som leder den interna MEP-ligan i OV.

Vad är din kommentar om ert spel överlag den senaste tiden?

– Vi har gjort tre bra insatser, mot HK Malmö, Ystads IF och IFK Kristianstad. Vi sa innan de här svåra matcherna att vi ska fokusera på annat är resultatet. Hittills har det gått bra med två bonuspoäng. Det är där vi går vidare nu, med ännu mer mod och tro på det vi gör. Det går att ta poäng av topplag. Vi ska ju möta IFK Skövde två gånger om innan vi avslutar höstsäsongen med match mot Kristianstad igen.

Det är tajt kring tiondeplatsen, ni är många lag som slåss om säkrat kontrakt…

– Vi vet om det. Det är fyra lag om tiondeplatsen. Vi känner att vi har chans men de gör nog den tre andra lagen också (Eskilstuna Guif, Önnereds HK & IF Hallby). Som nykomling handlar det i slutändan om att hålla sig kvar. Efter en sådan höst som vi har haft kan man inte kolla mycket högre upp än så.

Hur går tankarna inför IFK Skövde?

– Det ska bli en rolig match. Jag känner ett par killar i laget så ska bli kul att möta dem. Vi ser en chans att ta poäng precis som i de andra matcherna. Vi ska kunna störa dem också.

Vad ser du för förbättringar i ert spel?

– Vi behöver bli skarpare i anfallsspelet och få bort de tekniska fel. Få bättre flyt och komma till bättre lägen. Det är det vi jobbar med främst nu.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna MEP-ligan i OV Helsingborg

1. Anton Månsson, 34,44
2. Oskar Joelsson, 31,38
3. David Florander, 29,84
4. Emil Hansson, 27,23
5. Sebastian Hansson, 20,62
6. Linus Nilsson, 20,51
7. Michael Andersson, 17,66
8. Emil Andersson, 15,04
9. Jonatan Wilthorn, 11,76
10. Oskar Hansson, 10