Axel Franzén: ”Snackas handboll i varje gatuhörn”

Alingsås HK har inlett årets säsong med idel segrar och tar emot IFK Skövde i Estrad Alingsås med ordentlig vind i ryggen. För nyförvärvet Axel Franzén blir det ett speciellt möte med klubben han lämnade i somras.

– Jag har inga problem med att möta kompisar, berättar Franzén inför lördagens västgötaderby.

ALINGSÅS HK–IFK SKÖVDE
LÖRDAG 28 SEPTEMBER 16.00
SÄNDS PÅ C MORE

Lysekils HK-fostrade Axel Franzén blev klar för Alingsås HK redan i vintras. Fjolårssäsongen spenderade han i IFK Skövde som imponerade stort under seriespelet och tog sig hela vägen till semifinal.

I AHK har han under säsongsinledningen kamperat ihop med lagkaptenen Niclas Barud i rollen som allsidig mittsexa. Närmast borta mot Redberslids IK stod han för fyra fullträffar framåt.

– Det har känts både bra och dåligt för egen del. Det tar alltid lite tid att komma in i ett nytt lag, även om jag fått förtroende och speltid, säger Franzén själv om sin start i Alingsåströjan.

Det blev till slut två poäng borta mot RIK. Vad säger du om er insats?

– Det är ju bra att vi vinner, om jag säger så. Men det var ingen jättefin match att titta på. Vi fick inte alla bitar på plats. Försvars- och målvaktsspelet funkade inte som det ska till exempel. Ändå fick vi ihop det i slutet och vinner, fortsätter han.

Trots att spelet inte stämt för er hundraprocentigt har ni inkasserat full pott hittills. Vad är det som ligger bakom er imponerande poängskörd?

– Vi har en kämpaglöd och lägger inte av när det går mot oss. Vi fortsätter att kämpa och hjälper till från bänken med att pusha på varandra. Vi har både bänken och publiken som en åttonde spelare. Vi har haft matcher runt Göteborg där vi haft supporterbussar till hallarna. Självklart är en hejande bortapublik skönt att ha i ryggen.

Vilka är dina första intryck av Alingsås som stad?

– Mysig. Den andas handboll rätt igenom och det snackas om den i varje gatuhörn känns det som. Folket är härligt och det finns många kaféer. Jag hade inte varit i Alingsås innan men jag är positivt överraskad. I Skövde snackas det också rätt mycket handboll men där finns det hockey och fotboll också. Här märks verkligen handbollen.

Staden firade nyligen 400 år med kungligt besök. Hann du se något av jubileumsfirandet?

– Ja. Jag och Andreas Lang var på stan och kollade läget. Det var jättebra, men det kändes lite riktat åt de äldre. Förhoppningsvis är Lights in Alingsås lite bättre. Jag har hört lite från killarna i laget att det ska vara rätt bra.

På lördag väntar säsongens första västgötaderby. Alingsås HK gästas av IFK Skövde i Estrad Alingsås och har chans vid seger att gå upp i ensam serieledning. Detta efter torsdagens skräll mellan IFK Kristianstad och HK Malmö, där gästerna vann storartat i Kristianstad Arena.

Men för Axel Franzén innebär matchen dessutom ett kärt återseende med tränare Jonas Wille och sina tidigare lagkamrater. Franzén kom till Skövde 2017 från HK Drott och gjorde totalt 62 framträdanden för IFK.

– Det är väl klart att det blir lite speciellt. Men jag är i en ny klubb nu och kan inte vara kvar i det förflutna. Jag har inga problem med att möta kompisar. Under match blir det som att möta vemsomhelst, berättar Franzén.

Vad gör Skövde så tuffa att möta?

– De släpper bollen mycket och spelar snabbt med många växlar. De har fått in en stor mittsexa (Dan Beck Hansen) som är ett till vapen samt en renodlad skytt (Kristian Jakobsen Stranden) som avlastar Jack Thurin. De har breddat sin spetskompetens.

Om du måste välja någon att höja varningsfingret för i IFK, vem blir det då?

– Jack Thurin. Det är världsklass på honom redan nu. Honom får vi se upp med. Även målvakten Fabian Norsten har gjort det bra.

Vad kan vi förvänta oss för matchbild?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte riktigt, det känns öppet. En match är alltid 60 minuter, men jag hoppas att vi vinner.

OLOF THYRELIUS ERICSON