Axel Franzén: ”Garanterat mycket kamp”

Spelare kommer och går. Bland många som byter klubb, och till och med liga, inför nästa säsong, finns Axel Franzén.

Nu möter han med föreningen han snart ska lämna klubben som han i fortsättningen ska representera.

– Mitt fokus är fortfarande att ge allt här och nu för IFK  Skövde, säger den 22-årige försvarsbjässen och mittsexan inför västgötaderbyt. 

ALINGSÅS HK–IFK SKÖVDE
ONSDAG 13 FEBRUARI 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det pågår en silly season där några klubbar och spelare har varit tidigt ute. Axel Franzén är en sådan.

– Jag valde fortsättningsvis Alingsås för att de så väldigt tydligt vill satsa på mig som ett förstaval i framtiden. Jag stortrivs i Skövde, men konkurrensen där är tuffare med en äldre (Adam Samuelsson, 26) och en yngre (Jesper Jensen, 18) från egna led i samma position.

Hur känns det att åka de tio milen till Alingsås och möta de spelare du ska träna och spela med i kommande säsonger; typ tuffingarna Niclas Barud och Fredrik Teern?

– Jag ser det inte som ett problem. När domarna blåser till spel är det vi mot dom under 60 minuter. Det blir ge och ta som alltid. Jag hoppas att ingen AHK-are, inte ens på publikplats, blir förbannad om jag eventuellt avgör för Skövde i sista anfallet.

Du kommer till hösten redan som 22-åring att representera din femte klubb i karriären efter Lysekils HK (–2012), Kroppskultur (2012–2016), Drott (2016–2017) och IFK Skövde (2017–2019)?

– Det finns orsaker till detta. Bland annat att jag började på handbollsgymnasiet i Uddevalla. Och när Drott kallade på mig direkt efter junioråldern fanns inte mycket att fundera på. Fast det var förstås inte lika roligt att åka ur till och med allsvenskan med Drott, bara tre säsonger efter SM-guldet. Så då fick det bli Skövde.

Handbollssläkten Franzén är ett aktat namn inom Lysekils HK?

– Farfar (Hasse) var stark man under många år, både som spelare och ledare, liksom pappa (Tomas) och min farbror (Mikael) som spelat i elitserien för andra klubbar. Året jag föddes (1996) var LHK till och med uppe i högsta ligan och spelade en säsong. Det är klart att det snackas handboll när man är hemma och hälsar på, som under den  senaste helgen.

I Alingsås får du en annan Franzén (Mikael) som  tränare?

– Vi är inte släkt vad jag vet. Men Mikael spelade, liksom jag, i tröja 18 under sina många år med alla SM-guld (sju) i RIK, det känner jag till.
I Skövdes ses Axel Franzén som en av de spelare som utvecklats mest under den framgångsrika säsongen. Han är 75-procentig som mittsexa med 48 mål på 64 avslut. Och stått upp bra bakåt som trea.

– Jag har fått mer speltid än förra året och är belåten med min insats även om jag missade fem matcher under hösten på grund av en lårskada. Vi har ett härligt go på träningarna och har vunnit varje hemmamatch av de tolv vi spelat. För egen del har jag också tränat på mig fyra kilo muskler, väger nu 98 kilo, och känner mig mycket starkare.

Av de tolv vinsterna i Arena Skövde finns bland annat två mot Alingsås, 33-25 och 30-25?

– Det blir säkert tuffare i Estrad. Därtill en fyrapoängsmatch i jakten på att positionera sig inför SM-slutspelet. Helst komma som sämst fyra för att få hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Det blir garanterat ett västgötaderby med mycket kamp. Vi står på 33 poäng och AHK jagar strax bakom på 30 poäng.

Du arbetar som plåtslagare i IFK-ordföranden Per Anderssons firma. Vad säger han när du sticker när det går så bra?

– Han har full förståelse att jag vill byta miljö och har önskat mig lycka till.
I Alingsås ses Axel Franzén som lite av en ”ny Max Darj”; bland annat för sin attityd, karaktär. lojalitet och liknande spelstil. Något som 22-åringen uppskattar.

– Jag hoppas kunna fortsätta min utveckling och är inte färdig på långa vägar. Jag var sen in i puberteten, är född sent på året, och vet hur det är att ligga lite bakom de större och bättre. Men jag har alltid gett järnet och det tänker jag göra även i Alingsås på onsdag kväll – även jag möter mina blivande lagkompisar.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

Ett axplock över hittills 17 stycken officiellt aviserade förändringar inför säsongen 2019/20:

FLYTTAR TILL DANMARK
Josip Cavar, Lugi (till Sønderjyske)
Oskar Sunnefeldt, Sävehof (Sønderjyske)
Arnar Arnarsson, Kristianstad (GOG Svendborg)
Robin Paulsen Haug, Malmö (Skjern)

FLYTTAR TILL TYSKLAND
Alfred Jönsson, Lugi (till Hannover)
Adam Lönn, Malmö (Stuttgart)
Tobias Thulin, RIK (Magdeburg)

SKIFTAR INOM HANDBOLLSLIGAN
Jim Andersson, Malmö (till Ystads IF)
Daniel Blomgren, Önnered (Alingsås)
Daniel Ekman, Eskilstuna Guif (Malmö)
Axel Franzén, Skövde (Alingsås)
Eric Forsell Schefvert, Ystads IF (RIK)
Anton Hallbäck, Ystads IF (Önnered)
Anton Hellberg, Hammarby (Malmö)

SLUTAR
Johan Jakobsson, Sävehof (redan lagt av)
Binai Aziz, Malmö
Johan Nilsson, Alingsås
Mathias Tholin, Eskilstuna Guif
Fotnot: Därtill finns ett  stort antal rykten, icke officiella beslut, och frågetecken som alltid under silly season. Inom någon månad lär vi veta mer.