Anton Månsson: ”Vore guld värt med två poäng”

Efter en extra veckas vila ska OV Helsingborg inleda seriespelet hemma mot IFK Ystad. Vi tog ett snack med Anton Månsson och frågor han om de kan dra nytta av att vara sist ut bland de 15 lagen.
– Fördel och fördel. Jag skulle nog säga att det är 50/50, menar Månsson.

OV HELSINGBORG–IFK YSTAD
SÖNDAG 20 SEPTEMBER 16.45
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

När 14 av 15 lag spelade seriepremiär för ungefär en vecka sedan fick OV Helsingborg extra vila och tid att spana in motståndet. När det nu är dags för skåningarna själva att göra entré i tävlingsspel är de väl förberedda.

Åtminstone enligt mittsexan Anton Månsson som i fjol återvände till svensk handboll efter nio år utomlands.

– Det ser bra ut. Vi har tränat på länge så alla är sugna på att spela, säger Månsson.

Hur mår OV Helsingborg för tillfället?

– Vi mår efter förutsättningarna ganska bra. Det är en tuff period för alla med pandemin. Men vi står ganska bra rustade som förening och lag att mäkta med situationen.

Ni fick som bekant stå över premiärhelgen och kastar istället igång säsongen nu. Ser du några fördelar med det?

– Fördel och fördel. De har en match i benen medan vi har kunnat se dem i tävlingssammanhang. Jag skulle nog säga att det är 50/50. Matchtempot sitter inte för oss så vi får se.

Vilka intryck fick du av IFK Ystad i deras premiärförlust mot Eskilstuna Guif?

– De var nog besvikna efter den matchen. De är ganska vassa och har bra skyttar på niometer. Det är ett ganska stort och fysiskt lag som egentligen är bättre än vad förra säsongens placering visade (åtta). Det blir en spännande uppgift för oss.

Hur högt värdesätter ni en premiärseger?

– Det kommer vara många matcher efter den på söndag. Men det klart att det vore skönt att slippa pressen direkt. Det har varit lite överraskningar hittills med Guif och Aranäs. Vi vet hur viktigt det är att ta poäng när vi är tippade att hamna runt nedflyttningsstrecket. Det vore guld värt med två poäng.

I fjol slutade ni som nästjumbo men slapp att kvala till följd av pandemin. Vad var det som inte stämde för er tycker du?

– Vi gjorde en del missar. Vi var inte tillräckligt disciplinerade och kunde inte göra de avgörande sakerna i rätt ögonblick. Det blev många uddamålsförluster för oss. Det måste vi förbättra och vara kyligare när chansen att avgöra en match dyker upp.

Under försäsongen har OV Helsingborg fått in ett nytt ansikte på tränarbänken. Den tidigare Aranäs-coachen Toni Johansson leder laget och har gjort ett gott intryck på sina nya spelare.

– Det är mycket som har blivit bättre med Toni. Jag har bara en positiv bild av honom.

Kan du utveckla?

– Han har satt tydliga ramar och riktlinjer. Vi har hunnit träna på det mesta och fokuserat mycket på spelet. Det är en bättre träningsmiljö nu och tydligare roller för oss spelare. Bättre disciplin helt enkelt.

Är det den gamla klyschan försvarsspelet som blir avgörande på söndag mot IFK Ystad?

– Haha, ja det är det. Vi har slipat ännu mer på vårt anfallsspel då de är ganska stora i sitt försvarsspel. Men med ett bra försvar blir det lättare framåt. Det ska vi försöka dra nytta av, avslutar Månsson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån