Frida Rosell: ”Alla är lite extra nervösa”

På söndagseftermiddagen avslutas premiäromgången i SHE. VästeråsIrsta HF och Kungälvs HK gör upp om två åtråvärda poäng.
– Första matchen sätter en viss prägel på säsongen, säger hemmalagets stjärnspelare Frida Rosell.

VÄSTERÅSIRSTA HF–KUNGÄLVS HK
SÖNDAG 20 SEPTEMBER 15.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Med fem premiärer färdigspelade återstår endast söndagens drabbning mellan VästeråsIrsta och Kungälv. De båda lagen siktar mot slutspel och tippade sig själva på femte- respektive sjundeplats under upptaktsträffen.

SHE tog därför ett snack med landslagsuttagna Frida Rosell. Vänsternian blev VästeråsIrstas bästa målskytt i fjol och räknas ta stort ansvar även i år.

Hur är känslan inför säsongens första match?

– Jag känner bara äntligen. Som man har väntat. Det ska bli jättekul.

Ni ställs mot Kungälv på hemmaplan. Hur optimistiska är ni?

– Jag tycker vi är väl förberedda. Alla är väldigt taggade och lite stissiga. Det ska bli kul att möta Kungälv, det var ett tag sedan.

Är ni nervösa?

– Jo, alla är nog lite nervösa inför första matchen. Men så ska det vara. Det kommer nog att släppa efter de första minuterna.

Hur viktigt är det att gå segrandes ur en premiär?

– Viktigt. Det är i den matchen som man visar vad man kommer med för lag. Om man får en bra start blir det en push för hela laget. Första matchen sätter en viss prägel på säsongen skulle jag säga.

Vad kan vi förvänta oss för typ av match?

– Fartfyllt. Det finns mycket spring i benen. Från vår sida kommer ni få se att många spelare tar ansvar. Vi har fått tillbaka några från skada som kan överraska. Vi kommer ha fokus på oss själva men allmänt tror jag på mycket fart.

Hur bra koll har du på Kungälv?

– Ganska bra. Men tyvärr har vi inte haft så många matcher att gå efter. Men Charité Mumbongo är farlig. Hon måste vi se upp med.

I fjol slutade ni på en sjätteplats. Vad måste ni förbättra spelmässigt för att klättra i tabellen?

– Vår lägstanivå. Vi måste hålla en bättre nivå och inte dala i perioder. Förra säsongen inledde vi hösten svagt och hade många förluster i bagaget. Det kan man inte ha om man ska fajtas med topplagen, menar Rosell.

Tidigare i september blev Frida Rosell för första gången uttagen i landslagssammanhang när förbundskapten Tomas Axnér kallade henne som extraspelare till landskamperna mot Polen senare i höst.

– Jag blev jätteglad och lite chockad. Det är lite pirr i magen när man inser vad det är man ska göra. Det blir häftigt att åka iväg med A-landslaget och träffa alla. Jag ser fram emot träningarna och vill veta vad som verkligen krävs på den nivån.

Hur fick du reda på att du var uttagen?

– Det var faktiskt min pappa som skrev i vår familjechatt. Han grattade mig. Så fick jag reda på det.

Trodde du någon gång under dina ungdomsår att du skulle bli uttagen i landslaget en vacker dag?

– Nej, det trodde jag verkligen inte. Det var någonting som alla drömde om, även jag. Men det kändes alltid så långt borta. Nu är det plötsligt här. I onsdags sprang jag faktiskt förbi min moderklubbs gamla träningshall där jag spela som liten. Det var speciellt.

Vilka är dina drömmar idag?

– Mina drömmar är att jag ska göra en bra säsong i år. I framtiden vill jag komma utomlands och testa på spelet där. Förhoppningsvis kan jag ta en större plats i landslaget också.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån