Elma Örtemark: ”Glad att få representera Skövde”

Elma Örtemark har gjort succé i moderklubben Skövde HF. SHE tog ett snack med talangen inför hemmamatchen och serieuppstarten mot Lugi HF.
– Det ska bli jättekul. De är ett bättre lag på pappret men om vi alla vill vinna så har vi chans, säger Örtemark.

På torsdagskvällen drar SHE igång igen med två möten. I Göteborg tar BK Heid emot tabelljumbon Boden Handboll medan Skövde HF gästas av Lugi HF.

Skövdes Elma Örtemark har imponerat under hösten och skuggar lagkamraten Louise Søndergaard i den interna skytteligan. 18-åringen gjorde sina första elitmatcher i fjol men har under hösten etablerat sig som Skövdes ordinarie mittnia.

– Det har gått bra i höst. Det är kul att man kan bidra lite och får chansen att spela. Jag trodde inte jag skulle spela såhär mycket, säger Örtemark om sin egna höst och fortsätter:

– Det är kul att ta ansvar. Men jag har inga stora förväntningar. Jag är bara glad att få representera Skövde. Oavsett om man spelar eller inte är det kul att man bidrar till gruppen. Jag försöker visa det jag kan.

Örtemark gjorde en fenomenal insats borta mot Skara HF i oktober. Skaraborgsderbyt slutade 24–22 till Skövde, mycket tack vare Örtemark som bidrog med åtta fullträffar framåt.

– Det var väldigt kul. Jag hade Magnus Frisk (huvudtränare för Skara HF) i skolan så det var speciellt roligt. Det var en mäktig känsla, de flesta trodde att Skara skulle vinna. Det var väldigt skönt på bortaplan dessutom. Det var en go seger att ta med sig.

Firade ni i laget?

– Nja inte så. Vi pratade lite i omklädningsrummet och sade att det kändes bra. Dessförinnan hade vi inte gått så jättebra så den segern lyfte upp oss lite. Vi visade att vi vill kämpa om slutspel.

Vad ger du er för chanser att klättra i tabellen?

– Det är väldigt tufft, alla lag är bra. Men jag skulle inte säga att vi inte har någon chans alls. Det gäller att kämpa i varje match för att ta två poäng.

Utanför handbollen går Örtemark tredje året på sin gymnasieutbildning. En vardag som kräver en hel del energi.

Hur är det att kombinera elithandbollsspel med skolan?

– Det funkar, man har vant sig. Det kan vara jobbigt när man kommer hem från träning och ska plugga, men det har alla gått igenom någon gång. Man får lära sig att planera och ta tag i saker. Jag kan få energi av det istället för att slappa. Sedan pluggar jag även en del på bussen, berättar Örtemark.

I fjol vann Lugi båda matcherna mot Skövde. Faktum är att Skövde inte har vunnit mot skåningarna sedan 2015, då de gick segrandes med uddamålet. Då var Elma Örtemark 14 år gammal.

Hur går tankarna inför matchen?

– En tuff match. Det blir väldigt tufft såhär efter uppehållet. Men det ska bli jättekul. Det var längesedan vi spelade en seriematch. Om vi alla vill vinna så har vi chans. De är bättre än oss på pappret men de kan lika gärna ha en sämre dag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna skytteligan

1. Louise Söndergaard, 37
2. Elma Örtemark, 32
3. Julia Ehn, 20
4. Filippa Nyman, 19
5. Nora Jakobsson Van Stam, 18

Interna MEP-ligan

1. Elma Örtemark, 16,94
2. Louise Søndergaard, 15,78
3. Hanna Edvardsson, 12,52
4. Nora Jakobsson Van Stam, 8,52
5. Britta Jakobsson Van Stam, 6,51

Foto: Christoffer Borg Mattisson