All star team – tränare: Jesper Östlund

Nykomlingarna IF Hallby stod för makalös prestation under våren då de säkrade kontraktet med flera omgångar kvar att spela. Nu prisas lagets tränare, Jesper Östlund till årets tränare i Handbollsligan. 

– Jag är väldigt stolt, berättar Östlund. 

IF Hallby gjorde i höstas comeback i högsta serien. Senast Hallby spelade i högsta ligan på herrsidan var 1966 då de åkte ur allsvenskan.

Ledda av Jesper Östlund lyckades de nu sluta på en tiondeplats i tabellen. En betydligt bättre placering än vad som tippades på förhand.

– Vi har gjort det fantastiskt bra sett till förutsättningarna. Våra erfarenheter i Handbollsligan var nästan lika med noll. Det var tufft i början men det klaffade mer och mer. Vi lärde oss under säsongens gång och var som bäst på våren då vi luggade några av de bästa lagen. Jag är superstolt över killarna som gjorde en prestation väldigt långt över mina förväntningar, berättar Östlund.

Hur såg dina förväntningar ut?

– Jag har varit nykomling i elitserien som spelare så jag vet hur tufft det är. Jag hade varit glad om vi lyckades vinna ett kval och undvika jumboplatsen. Men det var häftigt att se de sista omgångarna då det var proppen ur för oss.

Du kom till Hallby för snart två år sedan. Hur skulle du beskriva din resa hittills med klubben?

– Den går inte att förklara. Det är svårt att sätta ord på det. Att vi lyckades gå upp under min första säsong var såklart stort men det var inte den uttalade målsättningen. Tanken var att vi skulle ta det steget på sikt. Men när vi väl gick upp så lyckades vi sluta som tabelltia med i stort sett samma lag som spelade allsvenskan i fjol. Grabbarna som gick upp förra året har lyckats bli ännu bättre på handboll.. Den här resan saknar motstycke i min värld, det är helt sjukt faktiskt. Man bara svävar på moln nu, handboll är så jävla roligt. Jag hoppas att det håller i sig.

Har du hunnit sätta några målsättningar tillsammans med laget inför nästa säsong?

– Nej, det har jag inte. Men vi har alltid sagt att vi ska spela bättre handboll än föregående säsong. Men jag vill inte sticka ut hakan och säga att vi ska gå till slutspel. Vi ska sätta oss ner i sommar och ta fram något att jobba efter. Min förhoppning är att vi tar ytterligare kliv.

Calle Ek lämnar plats på tränarbänken åt Claes Abrahamsson. Hur går dina tankar kring tränarrollerna inför hösten?

– Claes har ju varit målvaktstränare åt oss så nu går vi från tre tränare till två. Det lämnar större ansvar till mig och Claes. Men det kommer inte att bli så annorlunda. Vi kommer att jobba på. Vi trivs tillsammans och ska inte ta in massa nya tankar.

 

OLOF THYRELIUS ERICSON

JESPER ÖSTLUNDS SÄSONG 2019/20

Vinster: 12
Oavgjorda: 1
Förluster: 18
Placering i tränarnas förhandstips: 13
Slutplacering: 10

ALL STAR TEAM I HANDBOLLSLIGAN 2019/20

Målvakt: Richard Kappelin, IFK Kristianstad
Vänstersex: Lucas Pellas, Lugi HF
Mittsex: Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad
Högersex: Hampus Olsson, HK Malmö
Vänsternio: William Bogojevic, IK Sävehof
Mittnio: Felix Claar, Alingsås HK
Högernio: Andreas Lang, Alingsås HK
Försvarare: Fredrik Teern, Alingsås HK
Tränare: Jesper Östlund, IF Hallby
MVP: Presenteras 3 april

RÖSTER TILL TRÄNARE I ALL STAR TEAM

Jesper Östlund, IF Hallby (55,2%)
Mikael Franzén, Alingsås HK (20,7%)
Tomas Axnér, Lugi HF (10,3%)
Stian Tønnesen, HK Malmö (6,9%)
Sebastian Seifert, IFK Ystad (3,4%)
Jonas Wille, IFK Skövde (3,4%)

Jury: Mikael Franzén (Alingsås HK), Stian Tønnesen (HK Malmö), Ljubomir Vranjes (IFK Kristianstad), Jonas Wille (IFK Skövde), Jerry Hallbäck (Ystads IF), Kristian Berndtsson (IK Sävehof), Tomas Axnér (Lugi HF), Sebastian Seifert (IFK Ystad), Jasmin Zuta (Redbergslids IK), Jesper Östlund (IF Hallby), Tommy Atterhäll (Önnereds HK), Zoran Roganovic (Eskilstuna Guif), Mats Engblom (OV Helsingborg), Hans Karlsson (HK Varberg), Glenn Solberg (förbundskapten), Marcus Löfström (Alingsås Tidning), Per Gillberg (Eskilstuna-Kuriren), Niklas Wihlborg (Sydsvenskan), Philip Trollér (Göteborgs-Posten), Charlie Sjöstrand (C More), Emil Schälin (#Avkast), Per Kahl (Radiosporten), Patric Nilsson (Kristianstadsbladet), Jan Ohlsson (Ystads Allehanda), Christoffer Ekmark (Stürmerfoul), Albin Falk Hansson (C More), Johan Flinck (Sportbladet), Jimmy Grandin (Handbollskanalen), Jennie Linnéll (C More)

Foto: Bildbyrån