Albert Månsson: ”Fått chansen på riktigt”

Efter korsbandsskadan för två år sedan är Albert Månsson på väg mot ett efterlängtat genombrott. I en intervju med Handbollsligan berättar spelmotorn om rollen han fått i OV Helsingborg och hur laget ska säkra kontraktet. 

OV HELSINGBORG–IF HALLBY
14 DECEMBER 19:00
SÄNDS PÅ CMORE

OV Helsingborg har påbörjat en fin trend och tagit dubbla skalper mot fjolårets finalist IFK Skövde. Först vann man på hemmaplan med 30–23 och i början av december slog man även västgötarna på bortaplan med 30–25.

– Det är klart att vi är nöjda med de insatserna. Anledningen till att vi vann de matcherna är att vi följde matchplanen på exakt det sättet vi vill spela. Försvarsspelet är viktigt för oss och vi vill inte dra upp tempot för högt. Vi spelar lugnt och fint och vill ha få tekniska fel. När vi få till det är vi bra, säger OV:s spelmotor Albert Månsson.

Med drygt halva säsongen spelad ligger nykomlingen OV Helsingborg på nionde plats – både med häng på slutspel och risk att dras in i bottenstriden. Med undantag av pandemisäsongen 2019/20 som avslutades i förtid har OV Helsingborg aldrig lyckats hålla sig kvar i Handbollsligan som nykomling.

– Vi är nöjda med att vi tagit elva poäng och att vi ligger på nionde plats är godkänt. Huvudmålet är att klara oss kvar och hur vi gör det spelar inte så stor roll. Men vi är lite missnöjda med att vi inte tagit tillräckligt många poäng mot lagen som befinner sig i samma sits som oss. Det blir viktigt under andra halvan av säsongen.

Själv går Albert Månsson mott sitt stora genombrott på högsta nivå. Den 20-årige mittnian har gjort 39 mål och 30 assist på tolv matcher för OV.

– Jag känner väl att jag fått en helt annan roll än senast vi spelade i Handbollsligan. Då spelade jag tre matcher innan jag åkte på en skada, men nu har jag fått chansen på riktigt. Jag är jättenöjd med den rollen jag fått där jag styr mycket i anfallsspelet.

I fjol bidrog Månsson starkt till att OV Helsingborg vann allsvenskan och tog klivet upp i Handbollsligan på nytt.

– Efter skadan matchades jag in förra året, och säsongen i allsvenskan gav mig mycket. Även om det är lite skillnad så håller allsvenskan hög nivå också. Det var ett bra år för mig.

Det finns flera profilstarka handbollssläkter i Sverige och familjen Månsson är definitivt en av dem. Alberts pappa, Ola Månsson, är huvudtränare för H65 Höör i SHE och hans yngre bror, Axel Månsson, spelar för Lugi.

– Det är klart att det pratas mycket handboll. Men vi gör mycket annat också och jag umgås väldigt mycket med Axel. Vi spelar tv-spel och kollar mycket fotboll, och just nu är fotbolls-VM högst upp på agendan. Jag håller även på Malmö FF, men tyvärr har jag inte kollat så mycket på plats den här säsongen som jag brukar göra. Det är väl tur det eftersom det gick ganska dåligt…

Under onsdagen tar OV Helsingborg emot Hallby som befinner sig tre poäng före i tabellen, och på slutspelsplats.

– Hallby har gjort bra insatser och vi fick stryk senast mot dem. Då löst vi inte att ta oss igenom deras försvar och gjorde för få mål. Vi ska försöka komma med lösningar på det nu. Hallby kommer att driva upp tempot och är duktiga på att kontra, men jag förväntar mig också en fysisk matchbild från deras sida.

MARCUS HEED

OV Helsingborgs interna MEP-liga

1. Emil Andersson, 29,18 MEP-poäng
2. Jonatan Wilthorn, 29,01
3. Casper Lindgaard Holmen, 27
4. Andreas Windahl, 25,61
5. Albert Månsson, 23,06
6. Johan Lundgren, 18,68
7. Felix Spross, 14,42
8. Jensen Villads Raahauge, 12,51
9. Emil Lindkvist, 11,15
10. Linus Eriksson-Lilja, 9,34

Foto: Bildbyrån