Emma Wahlström inför mötet med moderklubben

På onsdagskvällen ställs IF Hallby mot Skövde HF. För mittnian och Skövde-fostrade Emma Wahlström blir det en match utöver det vanliga.

– Det blir speciellt att möta dem såhär i en tävlingsmatch. Det blir första gången för mig, berättar Hallbys nyckelspelare.

IF HALLBY–SKÖVDE HF
ONSDAG 14 DECEMBER
SÄNDS PÅ CMORE

Nykomlingarna IF Hallby inledde sin första säsong i SHE på 16 år piggt. Först bortabesegrades BK Heid; sedan plockade de poäng av Lugi HF på hemmaplan. Därefter har det dock bara blivit två poäng på sex matcher.

– Vi är inte nöjda såklart. Vi har inte vunnit de matcher som vi tycker att vi ska vinna och har haft chans i. Men det har tagit tid att vänja oss vid tempot och fysiken i SHE. Jag tycker att vi kommer in i det mer och mer, berättar mittnian och spelfördelaren Emma Wahlström, som med sina 32 mål och 23 assist är en av de bärande spelarna i Hallby.

Wahlström är född och uppvuxen i Skövde med Skövde HF som moderklubb. Under säsongen 2019/20 lånades hon ut till Hallby och säsongen därpå blev klubbytet permanent.

– Jag trivdes inte jättebra i Skövde under mitt sista år där. I november när det var mästerskapsuppehåll i SHE blev jag utlånad till Hallby för att spela fyra matcher i allsvenskan. Men jag kom in snabbt i laget och med ”Jocke” (Joachim Löfstedt, huvudtränare IF Hallby). Det kändes naturligt att stanna, berättar Wahlström som nu bor i Jönköping.

– Jag trivs jättebra i Jönköping. Det är fint här vid vattnet samtidigt som det är nära hem till Skövde, fortsätter Wahlström som vid sidan av handbollen går en personal-, organisation och ledarskapsutbildning.

Vidare berättar Wahlström att miljöombytet från elitsatsande Skövde HF i SHE till allsvenska Hallby innebar ett ökat självförtroende.

Hur mycket betydde det för dig att få ett sådant stort förtroende som du fick i Hallby?

– Jättemycket. Jag var väldigt osäker när jag kom hit och det tog ett tag innan jag kom in i det. Men det var skönt att inte behöva slänga ett öga på tränaren så fort man gjorde något fel på plan. Det är först då man vågar göra fel och spela fullt ut.

– Det var ganska stor skillnad på Skövde och Hallby då. Eftersom Hallbys herrar spelade i Handbollsligan blev det ett annat fokus på oss i damlaget. Vi blev inte bortglömda men vi prioriterades inte på samma sätt som i Skövde. Det var en mer elitsatsande kultur i Skövde än i Hallby på den tiden.

Hur skulle du beskriva Joachim Löfstedt som tränare?

– Han är väldigt strukturerad och förberedd. Han vill ha det på sitt sätt men är samtidigt inbjudande och frågar oss vad vi tycker passar i spelet. Han vill verkligen vinna och lägger ner mycket tid på oss.

Handbollsuppväxten i Skövde beskriver Wahlström som bra. Som en del av Skövdes framgångsrika 99/00/01-generation prenumererade hon på medaljer i USM.

– Vi var en stor kull i Skövde. Vi kom som sämst trea i USM. Totalt vann vi ett USM-guld, ett USM-silver och tre USM-brons. Vi var i toppen varje år.

Anledningen till att Wahlström valde att spela handboll från första början menar hon berodde på hennes far Klas Wahlström, som är före detta spelare i IFK Skövde och numera lagledare för föreningens elitlag.

– Det var min pappas förtjänst främst att jag valde handbollen till slut. Han har gett mycket tid åt sporten och det blev naturligt för mig att välja handbollen då, berättar Emma som även utövade fotboll och truppgymnastik i sin ungdom.

Nu på onsdag ställs Wahlström mot många av hennes före detta lagkamrater. Från ovan nämnda årskullar i Skövde HF finns Elma Örtemark, Andrea Niva, Natalie Wästefors, Moa Andersson, Ida Eriksson, Annie Linder och Johanna Flygelholm kvar i klubben.

– Det blir speciellt att möta dem såhär i en tävlingsmatch. Det blir första gången för mig. Som lag känner vi dem allihopa dock. Vi har mött Skövde flera gånger på de senaste årens försäsonger.

Avkast mellan IF Hallby och Skövde HF sker klockan 19.00 den 14 december i Jönköpings Idrottshus.

OLOF THYRELIUS ERICSON

OMGÅNG 9

Ons 14/12, 18.00: IK Sävehof–Skuru IK
Ons 14/12, 19.00: Skara HF–Lugi HF
Ons 14/12, 19.00: H65 Höör–Kungälvs HK
Ons 14/12, 19.00: IF Hallby–Skövde HF
Tor 15/12, 19.00: Kristianstad HK–Önnereds HK
Tor 15/12, 19.00: VästeråsIrsta HF–BK Heid

IF Hallbys interna skytteliga

1. Elin Johansson, 33 mål
2. Emma Wahlström, 32
3. Elsa Helle, 22
4. Isa Franzén, 20
5. Andrea Litstrand, 19
6. Ida Schaffer, 17
7. Olivia Thörnholm, 14
8. Hanna Wedenby, 12
9. Elin Sjöbrink, 10
10. Rebecca Hofsten, 6
10. Sanna Johansson, 6

Foto: Bildbyrån