15 månaders avstängning för spelare i Handbollsligan

Dopingnämnden har beslutat att stänga av Dan Beutler i 15 månader efter att handbollsmålvakten lämnat ett positivt dopingtest i våras. 

I samband med SM-slutspelet i handboll i slutet av mars testades HK Malmös Dan Beutler positivt för doping. Analysen av urinprovet visade att provet innehöll metaboliter till kokain.

Dopingkommissionen anmälde därmed Beutler till Dopingnämnden för bestraffning enligt artikel 2.1 i Idrottens Antidopingreglemente. Beutler, som varit avstängd sedan 16 april 2019 enligt artikel 7.9.1 i Idrottens Antidopingreglemente, fick möjlighet att yttra sig hos både Dopingkommissionen och Dopingnämnden.

Dopingnämndens dom har nu fallit:
Dopingnämnden beslutar enligt artikel 2.1 i Idrottens Antidopingreglemente att, i enlighet med artiklarna 10.2.2 och 10.5.2 i samma reglemente, stänga av Dan Beutler under tiden från och med den 16 april 2019 till och med den 15 juli 2020 från deltagande i tävling eller annan aktivitet (annat än godkänt antidopingrehabiliteringsprogram) som godkänts eller organiserats av Riksidrottsförbundet eller specialidrottsförbund, förening eller IdrottsAB inom Riksidrottsförbundets medlemsorganisation. Dan Beutler får under denna period inte heller delta i tävling godkänd eller organiserad av professionell liga eller annan internationell eller nationell evenemangsorganisation eller idrottsaktivitet, på elitnivå eller nationell nivå, som erhållit statligt bidrag. 

Dopingnämnden skriver i beslutet att två av medlemmarna yrkat på tolv månaders avstängning men att majoriteten yrkade på 15 månaders avstängning.

Dan Beutler har möjlighet att överklaga beslutet senast den 7 oktober och kommer att göra det.