Adam Nyfjäll: ”Har inte så mycket att förlora i CL”

Full pott i Handbollsligan men poänglösa i Champions League. IFK Kristianstads säsongsinledning har sannerligen gått i två olika tecken. Handbollsligan tog ett snack med linjekämpen Adam Nyfjäll som ger sin syn varför poängutdelningen har varit så ojämn. 
– Vi tänker lite för mycket och trycker inte tillräckligt på gasen i Champions League, säger Nyfjäll.

IFK KRISTIANSTAD–HK MALMÖ
TORSDAG 26 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Favorittippade IFK Kristianstad har inledningsvis motsvarat förväntningarna i Handbollsligan. Segrarna har radats upp mot Lugi, Ystads IF, OV Helsingborg och HK Varberg under september månad. IFK:s målskillnad är bäst i serien med 21 i pluskvot.

– Vi har tagit åtta av åtta och är nöjda med det. Men det är inte planen att vi ska toppa i vårt spel nu, utan vi har ännu mer att ge. Det är positivt att vi känner så, berättar Adam Nyfjäll som gör sin andra säsong i IFK-tröjan.

Hur har säsongsinledningen gått för egen del?

– Det känns rätt okej, men man vill ju alltid ännu mer. Jag har fått mer ansvar vilket är kul, fortsätter han.

Men parallellt med den fina starten i Handbollsligan har IFK Kristianstad förlorat två Champions League-matcher. Först hemma mot danska ligatvåan GOG, sedan borta mot rumänska Dinamo Bukarest. En missräkning för skåningarna.

Ni har full pott i Handbollsligan men noll poäng i Champions League. Vad är din förklaring till den ojämna poängutdelningen?

– Det är svårt att säga vad det beror på. Men kanske att vi tänker lite för mycket och inte trycker tillräckligt på gasen. Vi håller lite för mycket i handbromsen, vilket vi har pratat om lite. Vi har inte så mycket att förlora i Champions League tycker jag och vi är som allra bäst när vi har spring i benen.

Vad är det svåraste med att möta utländskt motstånd?

– De är alla extra kilon och de spelare som har testats lite mer på den nivån. Det är oftast de bästa spelarna som spelar i Champions League. Samtidigt som det tillåts lite mer och smälls på. Det gäller att snabbt hitta den balansen, vilket är en utmaning.

Adam Nyfjäll blev klar för IFK Kristianstad hösten 2017 men anlände först till Skåne den följande sommaren. IFK är 27-årige Nyfjälls nionde klubb i karriären. Utöver moderklubben Lysekils HK har han även representerat Redbergslids IK, Kärra HF, GF Kroppskultur, Viking Stavanger, Falk Horten, Haslum HK samt Sönderjyske.

– Jag bytte position ganska sent i min karriär. Jag blev först linjespelare vid 18-års ålder och var väldigt sen i min handbollsutveckling. Jag var ingen jättetalang vid ung ålder. Först vid 21 års ålder började jag förstå vad handboll handlade om. Sedan dess har jag tagit ett steg uppåt, från norska andraligan till norska elitserien, sedan via den danska högstaserien till Champions League-spel i IFK Kristianstad.

Vilken av dina tidigare föreningar gjorde det största avtrycket på dig?

– Det är alltid svårt att välja ut en. Men det var i Viking Stavanger som jag som sagt började förstå vad handboll gick ut på. Där hade jag Gunnar Blombäck som tränare som trodde på mig och betydde mycket för min utveckling. Men jag har haft positiva upplevelser från alla klubbar jag har varit i.

Ni har varit under Ljubomir Vranjes ledning sedan februari. Hur långt har ni kommit spelmässigt tycker du?

– Vi tar steg hela tiden men det tar tid att sätta ett nytt spel. För många i laget som spelat på ett visst sätt i många år blev det väldigt plötsligt med nytt spelsystem. Men vi i truppen tycker det går i rätt riktning och sen får folk tycka och tänka vad dem vill om det. Det viktigaste är att vi spelare känner att det går framåt. Det är fortfarande inte meningen att vi ska formtoppa i september eller oktober, utan i en längre period än så.

Sist, vad kan vi förvänta oss för matchbild mellan er och HK Malmö på torsdag?

– En match med derbykaraktär. Det kommer smällas på lite extra. Förhoppningsvis blir det en massa fart från vår sida. Bakåt måste vi ha koll på Viktor Östlund. Jag mötte honom en del i danska ligan samt att vi är jämngamla, så jag vet vad han kan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Intern skytteliga i IFK Kristianstad

1. Olafur Gudmundsson, Alfred Ehn, 17 mål
3. Adam Nyfjäll, 16
4. Anton Halén, 15
5. Valter Chrintz, 14
6. Teitur Einarsson, 11