15 lag i Handbollsligan 2020/21

HK Aranäs tar klivet upp i Handbollsligan, inget lag åker ur och inget lag utses till svensk mästare. Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté har kommit med beslut efter att nuvarande säsong avbrutits på grund av coronaviruset. 

I tisdags skulle den sista omgången av Handbollsligan ha spelats, men på grund av rådande omständigheter gällande coronaviruset ställdes såväl den som de stundande slut- och kvalspelen in. Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté har under veckan diskuterat olika förslag och lösningar för kommande säsong i de olika förbundsserierna. För Handbollsligan gäller nu följande:

• Kvalstrecket i tabellen tas bort och inga kvalmatcher genomförs.

• Jumbon HK Varberg stannar kvar i Handbollsligan då laget inför den inställda sista omgången hade chans att lämna platsen för direktnedföyttning.

• HK Aranäs tar klivet upp i Handbollsligan i egenskap av allsvensk seriesegrare.

• Handbollsligan kommer därmed att spelas med 15 lag säsongen 2020/21, för att till säsongen 2021/22 återgå till 14 lag. Lag 11–13 kommande säsong kommer att kvala, lag 14 och 15 kommer att flyttas ner.

• Alingsås HK, som ledde Handbollsligan när spelet avbröts, utses till seriesegrare och tilldelas seriemedaljer.

• Ingen svensk mästare utses eftersom SM-slutspelet inte genomförs.

• Platserna till Europacupspelet kommande säsong delas ut efter slutställningen i Handbollsligan. Alingsås HK erbjuds den plats som svenska mästaren skulle ha erbjudits och därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan HK Malmö, trean IFK Kristianstad och så vidare.

De senaste säsongerna har klubbarna i Handbollsligan spelat 32 matcher (med undantag av den här säsongen då spelet stoppades efter 31 matcher vardera). Hur många matcher som kommer att spelas kommande säsong, då 15 lag är med i Handbollsligan, är ännu inte bestämt.

Mer information om beslutet från Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté

Foto: Bildbyrån