Nyförvärv och karriärsavslut

Veteranerna och nyckelspelarna Anna Johansson, Jessica Ehrnbring och Elin Hallagård avslutar sina handbollskarriärer, målvakten Johanna Kjellman byter Kungälvs HK mot Skara HF och Skuru IK:s nya tränare heter Magnus Oscarsson Söder – det är några av de senaste nyheterna i SHE-klubbarna.

Klubbikonen i H65 Höör, Anna Johansson, lägger handbollsskorna på hyllan. 24-åringen har varit klubben trogen sedan hon började i bollskolan och varit högst delaktig i såväl SM-guldet som segern i Challenge Cup.

 – Jag har funderat mycket på det här och slutligen kommit fram till ett beslut. Mest handlar det om att handbollen på elitnivå tar så otroligt mycket tid. Jag är en person som har så mycket annat jag vill göra och uppleva och för att det ska bli möjligt går det inte att kombinera med handbollen. Tankarna började komma i början av den här säsongen och när beslutet väl är taget kändes det rätt. Elithandbollen har samtidigt varit en del av mitt liv sedan jag var 16 år. Nu när man ser tillbaka på det så känns det sjukt. Man får nästan en identitetskris – vem är jag utan handbollen? Just det vill jag upptäcka genom att testa någonting nytt, säger hon till H65 Höörs hemsida.

• • •

BK Heid meddelade samtidigt att det är slutspelat för två andra veteraner och nyckelspelare. Såväl lagkaptenen Jessica Ehrnbring som Elin Hallagård avslutar sina aktiva karriärer. 

– Beslutet har väl vuxit fram under senare delen av säsongen. Men det kändes rätt att ta något år till och avsluta i Heid. Och vi har haft en bra säsong tillsammans, jag har verkligen trivts med klubben och med laget. Vi nådde vårt mål och tog oss till slutspel, självklart enormt trist med att det tog slut på det sättet det gjorde, men det är egentligen en bagatell när man ser vad som händer runt omkring oss, säger Elin Hallagård till Heids hemsida. 

– Att Jessica och Elin lämnar truppen är förstås två tunga förluster för BK Heid och för ligan. Det har varit en ära att få jobba tillsammans med dem. Förutom att båda är fantastiska handbollsspelare är Jessica och Elin i sin inställning hundraprocentiga föredömen, säger tränaren Christer ”CK” Karlsson

• • •

Skara HF:s första nyförvärv inför kommande säsong är målvakten Johanna Kjellman, som de senaste elva säsongerna representerat Kungälvs HK och varit med på deras resa upp till SHE och slutspelet.

Hon kommer att dela målvaktssyssland med danskan Lærke Sørensen och båda var med i toppen i ligans målvaktsstatistik den gånga säsongen. 

– Det var ganska enkelt i slutändan. Det verkar vara en härlig stämning i laget, bra go och en framåtanda. Viljan att bli bättre och bättre känns tydligt. Skara HF har bara börjat resan till nya höjder och jag vill gärna vara med på det tåget. Dessutom känns det otroligt inspirerande att få spela inför en sådan hängiven publik, säger Kjellman till Skara HF:s hemsida.

• • •

Det har sedan en tid tillbaka stått klart att Mats Kardell inte kommer att träna Skuru IK kommande säsong. Nu är det klart med ersättaren och det blir Magnus Oscarsson Söder som tar över huvudansvaret i Nackaklubben.

Oscarsson Söder, som är fostrad i Sannadals SK, var assisterande tränare för Hammarbys herrar i sex år och arbetar med handboll på såväl Sjölins gymnasium på Södermalm och Midskommarkransens gymnasium, kommer närmast från RP IF Linköpings herrar som han de två senaste säsongerna. 

– Att gå in och ta tränaruppdraget i Skuru som är ett av Sveriges mest framgångsrika damlag är naturligtvis en ära och väldigt stimulerande. Det är också ett lag med både yngre talanger och spelare med lång erfarenhet på elitnivå vilket ger goda förutsättningar i det kollektiva arbetet. Dessutom ser jag fram emot att få jobba tätt ihop med dessa oerhört kompetenta tränarkollegor, säger Oscarsson Söder till Skurus hemsida

Assisterande tränaren och fystränaren Calle Tagesson och målvaktstränaren Thomas Forsberg fortsätter i klubben.

Foto: Bildbyrån (montage)