Ingen svensk mästare utses

Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté har nu beslutat om vad som gäller för SHE efter att slutspelet har ställts in på grund av coronaviruset. Bland annat innebär det att ingen svensk mästare utses och att kvalspelet ställs in. 

Förra fredagen spelades den sista omgången i SHE och efter det planerade landslagsuppehållet den här veckan (OS-kval) och nästa (EM-kval) skulle slutspelet dra igång den 1 april.

I måndags kom dock beskedet från Svenska Handbollförbundet att slutspelet ställs in och SHF:s tävlingskommitté har i veckan suttit i diskussioner om konsekvenser för kommande säsong i de olika förbundsserierna. 

Tävlingskommittén har bland annat beslutat om att samtliga kvalstreck i serierna tas bort i de serier som administreras av Svenska Handbollförbundet och att inga kval genomförs. Lag som placerat sig för direktnedflyttning flyttas ned, lag som placerat sig för direktuppflyttning flyttas upp. Undantag gäller för de serier som inte hann spelas färdigt, till exempel Handbollsligan. 

För SHE innebär besluten från SHF:s tävlingskommitté att: 

• GT Söder, som slutade sist i SHE, flyttas ned till damallsvenskan. 

• Damallsvenska segraren Kristianstad HK flyttas upp till SHE. 

• Skövde HF, Önnereds HK och Boden Handboll, som skulle kvalat mot damallsvenska motstånd, stannar kvar i SHE. 

• Ingen svensk mästare säsongen 2019/20 utses då SM-slutspelet ställts in.

• H65 Höör är seriesegrare och kommer att tilldelas medaljer för detta.

• H65 Höör erbjuds den Europacupplats som svenska mästaren skulle erbjudits. Därefter erbjuds platserna i fallande skala till serietvåan Skuru IK, trean IK Sävehof och så vidare.

Sedan tidigare har det stått klart att förutsättningarna i SHE kommer att förändras till kommande säsong. Lag 1–8 kommer att gå till slutspel, för lag 9–10 är det färdigspelat, lag 11 kvalar mot tvåan i damallsvenskan och lag 12 åker ur.

Mer information om beslutet från Svenska Handbollförbundets tävlingskommitté

Foto: Bildbyrån