Charité Mumbongo: ”Viktig match för oss”

Annandag jul bjuder på ett härligt västderby mellan Kungälvs HK och BK Heid. Vi tog ett snack med hemmalagets Charité Mumbongo som gör sin andra elitsäsong i karriären.
– Det tog lite tid att komma in i tempot. I början hade jag ont i kroppen efter varje träningspass, berättar 18-åriga Mumbongo.

KUNGÄLVS HK–BK HEID
LÖRDAG 26 DECEMBER 13.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Tabellelvan Kungälvs HK har haft en besvärlig säsong hittills. Laget har endast vunnit två av sina åtta matcher hittills och i november plågades truppen av ett covid-19-utbrott som hindrade träning och match.

Inför lokalderbyt mot BK Heid på annandag jul kommer Kungälv från två raka förluster mot Skara och H65 Höör. U-landslagsspelaren Charité Mumbongo betonar vikten av att vända trenden och ta två poäng.

– Det ska bli väldigt roligt att spela derby. Det är en viktig match för oss. Vi har en stor revanschlust efter de senaste förlusterna, berättar den 18-åriga vänsternian som firade jul hemma med familjen.

Mumbongo är ursprungligen fostrad i Nödinge SK men har även gått Kärra HF:s berömda handbollsskola. 2019 lämnade hon Kärra för elitspel i Kungälvs HK och SHE.

I sin debutsäsong gjorde Mumbongo 25 mål på 16 matcher. I höst har hon svarat för 19 fullträffar på sju matcher, ett steg i rätt riktning enligt skytten själv.

– Jag tycker min tid i Kungälv har varit bra hittills. Det tog lite tid att komma in i tempot. Jag gick nästan direkt från A-flickshandboll till SHE. Men jag fick hjälp med fysiken. I början hade jag ont efter varje träningspass. Nu har jag kommit in i flåset.

Hur vill du summera säsongen för lagets del hittills?

– Vi har haft lite otur med många uppskjutna matcher. När vi väl blev friska var det EM-uppehåll. Nu handlar det om att hitta form vilket vi har chans att göra i de kommande matcherna.

Hur bra koll har du på BK Heid?

– Någorlunda. Vilka spelare de har och så vidare. Men jag har inte nördkoll. Jag vet ungefär vad som händer på lördag.

Och vad är det som händer på lördag?

– En jämn match mellan oss och Heid. De som har bäst fokus kommer ta hem segern.

Hur kändes fredagens träning?

– Bra. Vi gick igenom det viktigaste inför matchen. Pratade lite om inställning, fortsätter Mumbongo som senare på fredagskvällen lekte secret santa med lagkamraterna.

Blev du nöjd med din hemliga julklapp?

– Haha, ja. Jag fick en sån där luktgran till bilen. Jag har nyss tagit körkort.

Stort grattis!

– Tack så mycket.

Tidigare i december presenterades landslagsmeriterade Marie Wall som nyförvärv i Kungälv. Vänstersexan återvänder till sin moderklubb och ansluter direkt från danska proffsklubben Köpenhamn Håndbold.

Har du hunnit prata med Marie?

– Inte jättemycket. Men det kommer säkert finnas tid till det på träningarna framöver.

Vad betyder det för er att få en A-landslagsspelare i laget?

– Det betyder väldigt mycket faktiskt. Speciellt erfarenheten hon kan tillföra i vårt lag. Vi är rätt så många unga i vår grupp. Det känns väldigt bra med en spelare med rutin som man fråga lite.

Avslutningsvis, hur ser drömscenariot ut på lördag?

– Att det blir en jämn match men där vi drar det längsta strået. Jag hoppas på det. Men det blir inte lätt. Vi måste slita för poängen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Christoffer Borg Mattisson