Wilma Kroon Andersson: ”Sporrar varandra”

Det vankas toppmöte i SHE på måndagskvällen. De regerande mästarna IK Sävehof ställs mot tabelltvåan H65 Höör i Partille Arena och kan vid seger gå ikapp skåningarna i poängkolumnen.
– Det brukar bli väldigt fysiska och roliga matcher mot Höör, säger Sävehofs Wilma Kroon Andersson inför hemmamatchen.

IK SÄVEHOF–H65 HÖÖR • MÅNDAG 20 JANUARI 19.00 • SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Wilma Kroon Andersson kom till IK Sävehof sommaren 2017 från Skara och har sedan dess axlat rollen som burväktare med bravur. Blott 22 år gammal har hon exempelvis hunnit med två SM-guld och 39 U-landskamper. Nyligen skrev hon dessutom på ett tvåårskontrakt med Sävehof.

Under hennes två första säsonger i Sävehof konkurrerade hon friskt med Christina Elm och Isabella Mouratidou. I somras försvann dock duon och numera kamperar Kroon Andersson ihop med Sofie Börjesson som anlände inför säsongen från Kungälvs HK.

– Samarbetet mellan mig och Sofie funkar jättebra. Vi är väldigt lika som personer och trygga ihop. Sen är det lite annorlunda att vi är två målvakter istället för tre i år. Det blir en lite annan konkurrenssituation när man vet att båda kommer med i matchtruppen.

Känns det tryggare för dig?

– Det funkade bra tidigare också. Men nu behöver man inte känna pressen att hela tiden leverera på varje tärning för att bli uttagen. Det är vi två som ska göra upp om det nu och det blir bättre gentemot varandra på det viset. Gör Sofie en bra match kommer jag träna hårdare och vice versa. Vi sporrar varandra på ett bra sätt tycker jag, fortsätter 21-åriga Wilma Kroon Andersson.

Sävehof avslutade fjolåret på bästa möjliga sätt när man bortabesegrade Lugi HF två dagar innan nyårsafton. Dessutom tog man revansch för hemmaförlusten tre dagar innan mot samma motstånd.

Den 8:e januari följde man upp Lugi-segern med ytterligare en viktig skalp på bortaplan. Denna gången besegrade Kungälvs HK med 28–22 och Wilma Kroon Andersson gick av plan med imponerande 42% i räddningar.

Hur skulle du beskriva självförtroendet i laget just nu?

– Lite ovisst ändå. Vi har en för låg lägstanivå tycker jag. Den kan vi förbättra ytterligare. Men vi har en ung och ny trupp. Det är inte många som har varit i Sävehof särskilt länge. Så just nu är det mycket hjälpa varandra som gäller. Men vi har mycket att jobba på.

Hur mycket brottas man med självförtroendet som elithandbolsspelare känner du?

– Det klart att om man har en svacka så är det tufft. Som målvakt kan det vara extra jobbigt för antingen är du bra med ditt försvar eller så är du inte det. Just det där kan vara utpekande och tufft. Men gör man några bra matcher höjs man direkt, det är en ständig balansgång.

På måndagskvällen ställs Sävehof mot H65 Höör som ligger två poäng före de svenska mästarna i tabellen. Många blickar lär riktas mot västkusten för att ta tempen på de båda guldkandidaterna.

– Vi tycker alltid att det är roliga matcher mot Höör. De brukar bli väldigt fysiska och roliga matcher att spela. Sen kan det även dyka upp lite mer publik vilket skapar en härlig stämning. Det ska bil roligt på måndag.

Känner du av någon press eller prestige?

– Nej, det skulle jag inte säga. Alla poäng i serien är viktiga, oavsett vilket motstånd man spelar mot.

Vad ger du er för chanser att besegra Höör och ta revansch för tremålsförlusten tidigare i december?

– Det har varit ett litet uppehåll och vi har fått mer tid att förbereda oss än senast vi mötte dem. Vi har tränat på rätt tufft vilket jag hoppas kan gynna oss.

Vad blir nycklarna i matchen för er?

– Att vara fysiska i försvarsspelet så vi löser deras anfallsspel. De är tunga och har både bra skytte och genombrottsspel. Fixar vi det kan vi förhoppningsvis spela bra framåt också.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvaktsligan (räddningsprocent)

1. Isabella Mouratidou, Lugi HF, 81/199=41%
2. Wilma Kroon Andersson, IK Sävehof, 109/271=40%
3. Lærke Sørensen, Skara HF, 169/437=39%
4. Johanna Kjellman, Kungälvs HK, 184/479=38%
5. Josefine Hultberg Dahlgren, VästeråsIrsta HF, 86/225=38%
6. Gry Bergdahl, H65 Höör, 133/358=37%
7. Sofie Börjesson, IK Sävehof, 60/161=37%
8. Rebecca Nilsson, Skuru IK, 139/193=36%
9. Miranda Nasser, BK Heid, 160/461=35%
10. Mie Sørensen, Boden Handboll, 134/378=35%