Isabelle Andersson: ”Jag har mycket att utveckla”

Serieledande H65 Höör gör det mesta rätt för tillfället. Inför lördagsmatchen mot Skövde HF tog SHE ett snack med jättetalangen Isabelle Andersson som bland annat berättar om sitt otroliga målsnitt i U-landslagen.
– Man går in i en annan roll när man spelar i landslaget och ska vinna matcher för Sverige, säger vänsternian som leder den interna MEP-ligan i Höör.

H65 HÖÖR–SKÖVDE HF • LÖRDAG 25 JANUARI 15.00 • SÄNDS PÅ CMORE

H65 Höör fick en strålande start på veckan när man tog en tung bortaseger mot Sävehof i måndags. Slutresultatet skrevs bekväma 26–17 till Höör som inte bara distanserade sig från de regerande mästarna i tabellen. Tack vare en bättre målskillnad passerade man även Skuru IK och gick upp som tabelletta.

– Det är klart att vi är nöjda med att leda serien. Det är alltid en fördel att spela bra i seriespelet, säger Isabelle Andersson i H65 Höör.

Vad var det som avgjorde mot Sävehof?

– Vi vann matchen bakåt. Framåt gjorde vi inte en speciellt bra match utan låste oss i deras höga försvar. Men vi hade en bra inställning och använde oss av ett snabbt kontringsspel. Det är skönt att vi lyckades vinna mot ett duktigt motstånd. Det är svårt annars under säsongen att försöka mäta sig mot de sämre lagen, fortsätter Andersson som helst spenderar timmarna utanför handbollen och plugget i sitt stall.

– Jag köpte min första häst i oktober från Stockholm. Jag har ridit från och till under hela mitt liv men nu gick det från en dag i veckan till varje, avslöjar hon skrattandes.

Sorunda IF-fostrade Isabelle Andersson kom till Höör i somras från Skuru IK. I seriedebuten borta mot GT Söder gjorde hon fyra mål och har fortsättningsvis spottat in mål under hösten.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Totalt har det blivit 57 fullträffar på 14 matcher i SHE för 19-åringen. Det ger henne en delad andraplats i Höörs interna skytteligaa. MEP-ligan leder hon med 39,07 MEP-poäng vilket gör henne till seriens fjärde mest effektiva spelaren hittills under säsongen.

– Första tiden har varit jättebra. Men jag fick en tuff start när jag var sjuk första veckan med laget. Sedan fick jag ta stort ansvar direkt efter en skada på Kristin Thorleifsdóttir under försäsongen och då tänkte jag att det skulle bli en tuff säsong. Men när hon kom tillbaka fick jag ta lagom stort ansvar igen och har fått jobba mig in i serien för att få en bra form. Utanför handbollen har det fungerat jättebra med boende i Lund. Dessutom har det varit skönt att få vara skadefri, menar Andersson.

Är det någon i laget som har gjort ett särskilt positivt intryck på dig?

– Svårt att välja ut en. Det är ingen som jag inte hade kunnat vara med på en öde ö. Det är verkligen jätteskönt att kunna prata med vem som helst.

Du skrev på ett tvåårskontrakt med Höör. Vad har du för ambition och målsättning i klubben?

– Jag vill få förtroende för att kunna utvecklas. Det känner jag verkligen att jag kan här. Jag ser ingen annan klubb i Sverige där jag kan utvecklas bättre än där jag är just nu.

I Höör spelar bland andra Kristin Thorleifsdóttir, Emma Lindqvist och Evelina Källhage. Trion gjorde A-landskamper för Sverige förra året och bidrar med nödvändig rutin i truppen. Tre inspirerande lagkamrater om du frågar Isabelle Andersson.

– Det är jätteinspirerande att träna med dem. Men det är inget jag går runt och tänker på. De är duktiga spelare och kan mycket. Det är skönt att kunna prata med dem. Speciellt Kristin som har ett bra skott som jag kan lära mig av. Jag har mycket att utveckla där.

På U-landslagsnivån har Isabelle Andersson utmärkt sig rejält. I Niklas Harris landslag för damer födda 00/01 har hon på 26 matcher gjort makalösa 118 mål vilket är det näst bästa målsnittet i damernas U-landslagshistoria.

Du verkar trivas rätt bra i landslagströjan?

– Ja, det ger mig jättemycket att spela mot internationellt motstånd. Man går in i en annan roll när man spelar i landslaget och ska vinna matcher för Sverige. Det är jätteroligt.

Vilket självförtroende har det gett dig att bli kallad till U-landslagen genom åren?

– Självklart får man ett bättre självförtroende. Man hittar nya spelsätt och kommer ifrån klubblaget litegrann. I somras var det visserligen inget bra mästerskap för oss men det är skönt att alltid komma tillbaka till seriespelet i toppform.

På lördag 15.00 väntar årets andra hemmamatch för Höör när tabellåttan Skövde HF kommer på besök.

– Den oavgjorda matchen mot Västerås sist vi spelade på hemmaplan sitter kvar lite. Men samtidigt går vi in med en bra känsla. Man måste spela med samma vilja och inställning i varje match, oavsett motstånd.

Vad måste ni se upp med hos Skövde?

– De har ett kompakt försvar som vi måste få hål på. Sist vann vi med rätt mycket. Annars är det som alltid viktigt att använda vår fart i kontringsspelet. Det är vår främsta styrka.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MEP-ligan i SHE

1. Ulrika Olsson, Skuru IK, 50,73
2. Johanna Forsberg, IK Sävehof, 47,85
3. Melanie Felber, Skara HF, 41,42
4. Isabelle Andersson, H65 Höör, 39,07
5. Johanna Kjellman, Kungälvs HK, 37,17

Interna skytteligan i Höör

1. Kristin Thorleifsdóttir, 61
2. Evelina Källhage, 57
2. Isabelle Andersson, 57
4. Ida Gullberg, 42
5. Victoria Larsson, 39

Målsnitt i U-landslagshistorien (landskamper/mål)

1.. Emma Ekenman-Fernis, 32/187=5,84
2. Isabelle Andersson, 26/118=4,54
3. Nina Dano, 16/70=4,38
4. Kajsa Lindberg Blohm, 7/28=4,00
5. Jessica Enström, 24/88=3,67