Melanie Felber: ”Är på rätt väg”

Tabellfemman Skara HF leder klungan bakom toppkvartetten i SHE. Men med endast tre poäng ner till negativt kval är det dock skarpt läge mot GT Söder på lördagseftermiddagen.
– Det är helt sjukt faktiskt, kommenterar lagets storstjärna Melanie Felber om tabelläget.

SKARA HF–GT SÖDER • LÖRDAG 18 JANUARI 13.30 • SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med 65 mål på 13 matcher ligger 28-åriga Melanie Felber trea i SHE:s skytteliga. Den Schweizdanska vänstersexan har gjort succé sedan hon anlände till Skara sommaren 2018. Nyligen skrev hon dessutom år för två nya år i Skaratröjan.

Du verkar trivs bra såväl på som utanför plan?

– Ja, jag gör väl det. På plan har det gått ganska bra, även om jag inte är helt nöjd. Sedan trivs vi som familj här. Vi båda kan spela på elitnivå här i Skaraborg och det finns bra människor runt om. Det var inte ett särskilt svårt beslut att skriva nytt kontrakt, säger Felber som är sambo med IFK Skövdes Rex Blom.

Vad tror du ligger bakom dina fina siffror i statistiken (166 mål på 34 seriematcher)?

– Man ska ju spelas för att göra mål först och främst. Men jag tycker vi står bra bakåt och kan springa på kontringar. Det är vår bästa sida.

Senast föll Skara borta mot Önnereds HK vilket var lagets tredje förlust i rad. Sedan innan förlorade man dubbelmötet med H65 Höör när serien vände.

– Den sista matchen mot Önnered var en dålig match av oss. Det tar lite på en, när man vet att man kan vinna men plötsligt så förlorar du. Det är en jämn liga och alla poäng är viktiga så det var tungt. Vi blev för glesa i försvaret samtidigt som vi förlorade man mot man duellerna. Vi var inte kompakta nog och anfallsmässigt blev vi stressade och tog tidiga avslut.

Ni ligger fortfarande på en femteplats med tolv inspelade poäng. Hur nöjd är du med poängskörden hittills?

– Jo, jag tycker vi har tagit den mängd poäng som är förväntad från oss. Men precis som vi har tagit några oväntade poäng har vi förlorat matcher som vi skulle ha vunnit. Vi har faktiskt bara tre poäng ner till niondeplatsen. Det är helt sjukt faktiskt.

Skara HF grundades 1993 och har sedan dess gjort 14 säsonger i damernas högsta division. Men klubben har aldrig tagit sig till final trots en hängiven hemmapublik.

Hur ser ambitionen ut i Skara?

– Klubben har inte gått ut med någon långsiktig målsättning. Men själv vill jag kunna utmana om topp tre på sikt. Det är svårt men det hade varit kul att spela semifinal eller final.

Hur nära är ni semifinal i dagsläget?

– Bra fråga. Jag vet inte, men vi är nog en bit i från. Sen tycker jag vi har utvecklat oss från förra året, både på kollektivt och individuellt. Vi är på rätt väg åtminstone.

På lördag ställs Skara mot tabelljumbon GT Söder. Sex poäng skiljer lagen åt i poängkolumnen men målskillnadsmässigt bör Skara vara storfavoriter. Medan Skaras minuskvot ligger på –4 har GT Söder –98 i målskillnad.

– Enligt tabellen är vi favoriter och spelar vi på vår toppnivå är vi det. Men vi har haft lite motgångar nyligen. När vi inte presterar kan vi förlora mot alla. Det gäller för oss att ge allt vad vi har. De är ett lag som slåss för sin överlevnad och har gjort det bra. Särskilt Fatos Kücükyildiz som har varit tongivande de sista matcherna, avslutar Felber.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SHE:s skytteliga

1. Ulrika Olsson, Skuru IK, 85
2. Amanda Borgström, Kungälvs HK, 70
3. Melanie Felber, Skara HF, 65
4. Louise Søndergaard, Skövde HF, 63
5. Johanna Hellgren, Boden Handboll, 60
5. Fatos Kücükyildiz, GT Söder, 60
7. Ida Staxen Lagerbon, IK Sävehof, 58
8. Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör, 57
9. Elin Hallagård, BK Heid, 56
9. Evelina Källhage, H65 Höör, 56
9. Johanna Forsberg, IK Sävehof, 56
9. Hanna Flodman, Lugi HF, 56