Victoria Otrander: ”Bitarna börjar falla på plats”

Tabellåttan VästeråsIrsta HF jagas i jakten om SM-slutspel. Inför lördagens hemmamatch mot Önnereds HK tog vi ett kort snack med egna produkten Victoria Otrander som gör sin sjunde säsong i högstaligan.
– Jag känner fortfarande att jag kan utvecklas här, säger 24-åriga Otrander.

VÄSTERÅSIRSTA HF–ÖNNEREDS HK
LÖRDAG 13 FEBRUARI 16.00
SÄNDS PÅ CMORE

Fem omgångar återstår av grundserien i SHE. VästeråsIrsta HF:s slutspelsplats är i fara då konkurrenten Kristianstad HK står på lika många poäng men med två matcher mindre spelade.

Mittsexan Victoria Otrander tycker att formkurvan pekar uppåt för sitt Västerås. Men att säsongen har varit en besvikelse för fjolårets tabellsexa råder det inga tvivel om.

– Vi tog kanske vatten över huvudet när vi trodde att det skulle gå jättebra för oss den här säsongen. Det är svårt att sätta fingret på vad som inte har stämt. Men nu mot slutet tycker jag vi spelar bättre. Bitarna börjar falla på plats, även om det har tagit sin lilla tid.

På lördagseftermiddagen ställs Otrander och kompani mot gästande Önnereds HK. Vid hemmaseger skiljer det endast två poäng mellan lagen.

– Jag tycker Önnered är ett kul lag att möta. Det är ett brunkarlag och matcherna brukar avgöras i sista sekunderna. För oss gäller det att kämpa hela vägen och visa att vi är det bättre laget, fortsätter Otrander som pekar ut ÖHK:s lagkapten som det största hotet.

– Linnea Säreborn är alltid farlig. Vi får se upp med hennes hastighet.

För Victoria Otrander började idrottsutbildningen i simhallen.

– Mina syskon simmade så jag började också. Jag simmade sex-sju dagar i veckan. Det var vår gemensamma familjesport. Men det var sena kvällar och tidiga morgnar.

När hon var elva år gammal fick hon en fråga från sin granne om hon skulle testa på handboll istället.

– Jag fastnade direkt. Så det var tvärt slut med simningen.

Idag gör du din sjunde säsong i högstaligan för VästeråsIrsta HF. Vad betyder handbollen för dig?

– Det är en svår fråga. Men den betyder mycket för mig. Det har varit en del av min vardag i många år nu. Laget är som en andra familj. Jag försöker till och med få min systerdotter att börja spela. Hon är vänsterhänt så jag tror det finns något där.

Kan du tänka dig representera andra klubbar i Sverige än VästeråsIrsta?

– Ja, det skulle jag kunna tänka mig. Jag är uppvuxen och känner fortfarande att jag kan utvecklas här. Det är väldigt komfortabelt och inte många som har den chansen. Men jag skulle absolut kunna tänka mig representera andra klubbar också.

Målmässigt gör du din bästa säsong hittills och du ligger trea i VästeråsIrstas interna MEP-liga. Känner du själv att du är bättre än någonsin?

– Asså, både ja och nej. Jag kan få ut ännu mer, både framåt och bakåt. Men det är kul att man ändå gör sin kanske bästa säsong, fortsätter Otrander som noteras för 33 mål i grundserien.

Ni ligger på en åttondeplats inför matchen mot Önnered. Hur mycket hade ett SM-slutspel betytt för er?

– Mycket. Speciellt för laget. Det blev inget slutspel förra säsongen vilket var tråkigt. Det är det man spelar handboll för. Spelar vi tillsammans nu kan vi mycket bättre än vad vi har visat under säsongen, avslutar Otrander.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Christoffer Borg Mattisson