Adam Krantz: ”Inspirerande att se honom”

Det vankas västderby när Redbergslids IK och Alingsås HK drabbas samman i Lundenhallen på lördagseftermiddagen. Handbollsligan tog ett kort snack med Adam Krantz inför mötet.
– Det är alltid kul att möta Alingsås. De spelar roligt med mycket fart och fläkt, säger Krantz som sett till räddningsprocent gör sin bästa säsong hittills.

REDBERGSLIDS IK–ALINGSÅS HK
LÖRDAG 13 FEBRUARI 15.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

29-årige Adam Krantz bildar sedan 2019 målvaktspar i Redbergslid tillsammans med Kristian Zetterlund. De båda trivs mycket bra ihop och sitter bredvid varandra i bussen till bortamatcherna. 

– Vårt samarbete funkar hur bra som helst. Jag tycker vi står oss bra mot många lag. Vi pushar varandra och har en jättebra relation på och utanför plan. 

Snackar ni bara handboll när ni ses?

– Vi ses ju ofta i handbollssammanhang så det blir mest handboll. Men på väg till bortamatcherna pratar vi om allt möjligt. Vi behandlar kanske inte livets stora frågor, men vi har ett gött snack. 

Krantz tillhör det äldre gardet i RIK. Tillsammans med bland annat Tobias Johansson och Oskar Ysander bidrar han med ovärderlig rutin i den bottenstrid som Redbergslid tillhör. 

Men i senaste matchen mot IFK Skövde var det 18-årige Elliot Stenmalm som med sina tio mål drog det största lasset i anfallsspelet. Faktum är att unge Stenmalm leder den interna MEP-ligan i Redbergslid. 

– Han har varit fantastiskt bra. Det går inte att säga något annat. Han tar ett extremt stort ansvar och presterar på högsta nivå. Man glömmer hela tiden hur ung han egentligen är. Han är hur bra som helst. 

Känns det konstigt att en 18-åring bidrar så enormt mycket i ett lag med betydligt högre snittålder?

– Nja, man har ju blivit hemmablind så att säga. När man tränar med gubbarna varje dag glömmer man vilken sensation det egentligen är. Det är inspirerande att se honom. 

Är det den största talangen du har sett?

– Nja, jag var med när Eric Johansson började ta sina första kliv i Guif. Han ska jag väl nämna. Men Elliot är givetvis en extremt stor talang. Det är en superbra spelare.

På lördag gästas RIK av Alingsås HK. En motståndare som Adam Krantz känner väl till efter sju och en halv säsong i högstaserien. 

– Det är alltid kul att möta Alingsås. De spelar en rolig handboll med mycket fart och fläkt. Senast vände vi ett sjumålsunderläge och fixade ett kryss mot dem på bortaplan. Vi har alla möjligheter att hänga med och vinna mot Alingsås. Det ska bli kul att ta sig an dem. Jag hoppas att vi går vinnande ur fajten. 

Med 35% i räddningsstatistik gör du din procentbästa säsong i karriären. Hur lyder ditt egna omdöme?

– Jo, det har gått bra. På träningarna har jag tagit kliv och blivit bättre och bättre. Först fick jag inte ut det på match, men nu blir det mer och mer utdelning. Det känns gött.

Du bidrog med 20 räddningar i ÖHK-hallen för en dryg vecka sedan och var en stor del till att ni fällde Önnered och tog två poäng. Vad minns du av den vinsten?

– Det var givetvis väldigt viktigt för oss av många anledningar. Dels var det derby och vi hade inte vunnit ihjäl oss i den hallen. Men även på grund av tabelläget. Sen för mig personligen var det en extra skön seger med tanke på att jag har spelat för Önnered tidigare. Jag känner många i det laget, speciellt Marcus Tobiasson som är assisterande tränare. Det är alltid skönt att slå polarna. 

Hur tänker du inför fortsättnignen. Det återstår sex seriematcher för er…

– Jag är övertygad om att vi kommer ta mer poäng nu jämfört med de senaste matcherna. Vi har gett oss själva goda förutsättningar för det. Vi har hållit en jämnare och högre nivå över tid. Mot Skövde senast var vi med hela vägen och pressade dem. Vi visade att vi kan vara med mot alla lag. När vi är bra är vi riktigt bra. Det känns lovande. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvaktsligan (minst 50 räddningar)

1. Anton Hellberg, HK Malmö, 176/461=38%
2. Håvard Åsheim, IFK Skövde, 254/686=37%
3. Simon Sejr, Lugi HF, 262/727=36%
4. Anton Hagvall, Alingsås HK, 198/551=36%
5. Dan Beutler, HK Malmö, 114/319=36%
6. Mattias Skogberg, Önnereds HK, 69/193=36%
7. Espen Christensen, IFK Kristianstad, 160/455=35%
8. Erik Hvenfelt, Ystads IF, 157/454=35%
9. Adam Krantz, Redbergslids IK, 145/411=35%
10. Daniel Freyr Andresson, Eskilstuna Guif, 225/660=34%


Foto: Bildbyrån