Gustaf Hallén: ”Tror inte på det här med talang”

Det blir en speciell tisdagskväll för 29-årige Gustaf Hallén i HK Aranäs. I premiärmatchen i nybyggda Kungsbacka Sporthall ställs han mot brodern Viktor Hallén i Lugi.
– Lugi får stå som favoriter, precis som alla andra lag gör mot oss, säger Hallén vars HK Aranäs är i mycket stort poängbehov.

HK ARANÄS–LUGI HF
TISDAG 16 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Som tabelljumbo med fem matcher kvar av grundserien lever HK Aranäs farligt. Närmast föll de borta mot IFK Kristianstad med 22–28.

Mittnian Gustaf Hallén menar att helheten inte stämmer tillräckligt bra. Med 16 förluster under säsongen har dessutom självförtroendet fått sig en liten törn.

– Såklart är det så, man lever ju sin handboll. Om man vinner varje match är det lätt att kliva ut ur sängen och analysera spelet med laget. Nu är det lite tvärtom, berättar Hallén som fortsätter:

– Men samtidigt visste vi att det skulle bli ett tufft år. Det har vi predikat för sedan försäsongen startades upp. Gör vi det bra blir det kvalspel. Det här är ingen jättenyhet, även om det aldrig är kul att förlora.

Fem segrar på 23 matcher är inget smickrande facit. Vad tycker du saknas i ert spel?

– Svårt att säga. Hade jag haft ett riktigt bra svar på det hade vi nog haft fler segrar. Men dels har vi många unga spelare som gör sina första säsonger på den här nivån. Men överlag tycker jag vi haft svårt att få ihop en matchbild där vi är konsekventa i allt som vi gör. Vi felar i stället lite för ofta. Det klickar inte till den graden som det behöver. Vi har lite för många misstag över 60 minuter, fortsätter Hallén.

Men jumboplatsen till trots glädjer sig Hallén över att ha ödet i egna händer.

– Det är upp till oss själva att göra det här. Vinner vi tillräckligt många matcher undviker vi direktnedflyttning. Det hade ju kunnat vara helt kört.

På tisdag kväll ställs Aranäs mot Lugi i nybyggda Kungsbacka Sporthall.

Hur viktigt är det att inviga den nya arenan med två poäng?

– Det är oerhört viktigt. Framför allt hur tabelläget ser ut. Sen är det roligt att spela i en ny hall.

Kungsbacka Sporthall kommer agera ny hemmahall för HK Aranäs tills den större arenan i samma komplex står färdigbyggd.

– Den hallen vi kommer spela i nu blir en framtida B-hall. Den kommer framför allt användas av skolan om jag har förstått det rätt, fortsätter Hallén.

Vilka chanser har ni att besegra Lugi?

– Jag tycker vi har goda chanser. Får vi bara ihop det kan vi göra en bra match. Jag tycker även att vi spelade bra senast vi mötte dem. Men Lugi får stå som favoriter, precis som alla andra lag gör mot oss.

Utöver premiärspel i den nya hemmahallen ställs även Gustaf mot sin lillebror Viktor Hallén som spelar i Lugi sedan sommaren 2020.

– Det är alltid kul att möta brorsan. Vi har mött varandra ganska mycket genom åren så på plan blir det inte så speciellt. Men vi har inte kunnat träffa varandra så mycket. Så jag ser fram emot att snacka lite. Det är en duktig spelare så det gäller att vi får stopp på honom.

Hur mycket pratar ni med varandra i vardagen?

– Varje dag. Ibland om handboll, ibland om annat.

Ni är båda fostrade i Stockholmsklubben Sannadals SK. Vilka är dina bästa handbollsminnen med Viktor?

– Oj, vi har många minnen ihop. Vi båda hade Magnus Oscarsson Söder som tränare. Dessutom spelade vi mycket med Nils och Gunnar Pettersson. Så tillsammans med dem har vi många minnen. Men jag skulle säga alla turneringar och träningsläger. Först började vi i olika åldrar men Viktor var senare med oss 91:or och tränade.

Hur var Magnus Oscarsson Söder som tränare?

– Fantastiskt duktig. Hans framgång med Skuru kommer inte som någon överraskning för mig. Han är oerhört intresserad och engagerad, vilket jag tror smittade av sig på mig.

Varför tror du att både du och din bror är elithandbollsspelare idag?

– Hmm, svårt. Jag tror inte på det här med talang. Jag tror det bara handlar om dosen och mängden av träning. Jag och Viktor hade lite tillfälligheter med våra föräldrar som ställde upp och skjutsade kors och tvärs. Men anledningen till att vi är där vi är idag är träning. På somrarna minns jag att vi snodde varsin postcykel och drog till ett gym som var öppet dygnet runt, vilket var ovanligt då. Vi var där 9.00 på morgonen och 23.00 på kvällen.

Vem var initiativtagaren mellan er två?

– Det var nog jag. Även om Viktor också är en envis jävel. Han tränade på riktigt hårt med tanke på att han var yngre.

Vad talar för att HK Aranäs undviker direktnedflyttning till herrallsvenskan?

– Vi har ett antal matcher nu där vi möter lag i vår region av tabellen. Pressen på oss är mindre jämfört med några av våra konkurrenter. Jag tror det blir en fördel och nyckel för oss.

Vad har ni pratat om inför matchen mot Lugi?

– Det gäller att få stopp på deras unga talangfulla spelare. De är skickliga i kontringsspelet och sitt uppställda anfallsspel. Där måste vi möta upp med vår fysik. För oss gäller det att vara desperata. Det är på liv och död för oss. Kanske inte för Lugi.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HK Aranäs spelschema

16 feb: Lugi (h)
19 feb: Eskilstuna Guif (b)
23 feb: OV Helsingborg (b)
26 feb: IFK Ystad (h)
6 mar: Redbergslids IK (h)

Interna skytteligan

1. Rasmus Thorbjörnsson, 125 mål
2. Philip Jonsson, 90
3. Gustaf Hallén, 60
4. Melwin Beckman, 48
5. Erik Karelius, 40
6. Oscar Gentzel, 31
7. David Svensson, 29
7. Nikola Djordjevic, 29
9. Victor Santos, 27
10. Tobias Thorbjörnsson, 26

Foto: Bildbyrån