Tyra Schjött: ”Alltid sett upp till Irma”

Blott 18 år gammal har målvakten Tyra Schjött fått axla huvudansvaret för VästeråsIrsta i slutspelet. SHE tog ett snack med burväktaren som har hejat fram, inspirerats av och nu möter sin storasyster Irma Schjött i kvartsfinalerna. 
– Jag har frågat henne om råd. Men man kan inte lita på allt hon säger, skrattar Tyra inför tisdagens möte. 

VÄSTERÅSIRSTA HF–H65 HÖÖR
TISDAG 30 MARS 18.30
SÄNDS PÅ CMORE

Med ordinarie målvaktsduon Josefine Hultberg Dahlgren och Elin Lindblom sjuka har unga Tyra Schjött fått kliva fram i slutspelet för VästeråsIrsta. 

I helgen gjorde 18-åringen slutspelsdebut borta mot H65 Höör. Totalt noterades hon för tolv räddningar. 

– Jag gick in och gjorde mitt bästa. Först fick jag kort tid på mig men när andra kvartsfinalen flyttades fram blev den tiden lite längre. Då växte pressen litegrann. Men jag tycker jag presterar som bäst med lite nerv och anspänning, säger Schjött som bor kvar med familjen i hemstaden Eskilstuna.

Slutresultatet i lördags skrevs 31–21 till Höör. Därmed leder skåningarna med 2–0 i kvartsfinalsserien. 

– Jag tycker vi stod ganska bra bakåt i första halvlek. Men de fick till en bra avslutning och gick ut i paus med ledning. I andra halvlek gjorde vi fler tekniska fel och fick kämpa lite mer. Det var inte tillräckligt bra, lyder Schjötts analys från första slutspelsdrabbningen. 

Hur vill du beskriva din första slutspelsbubbla?

– Den har ju varit lite konstig med tanke på hur mycket som har hänt kring laget. Vi har haft en del fokus på att bara hålla alla friska. Det var först på träningen innan matchdagen som inställningen blev en annan. Då var det bara att göra det bästa av situationen och gå in med en bra inställning. 

Har ni haft tillräckligt med folk på träningarna?

– Ja, vi har haft full trupp på vissa träningar. Men bortfallen har pågått i två veckor. Det är ett tufft utgångsläge. 

I Eskilstuna bor Tyra Schjött med en handbollstokig familj. Pappa Ronnie har länge varit naprapat i Eskilstuna Guif medan mamma Jeanette verkar i klassiska Gökstens BK. I samma förening springer lillasyster Tess och spelar mittnia. 

– Det är hon som kanske kommer leverera mest av oss alla. Det skulle inte förvåna mig, säger mellanbarnet Tyra.

Kändast i familjen är dock storasyster Irma Schjött. Precis som Tyra är hon målvakt och vaktar kassen i kvartsfinalsmotståndarna H65 Höör. 

– Som lillasyster har jag alltid sett upp till Irma. Det var kanske därför man blev målvakt. Sen var det få målvakter i mitt flicklag också, berättar Tyra som tillsammans med sin pappa reste till Sydkorea 2018 för att bevittna Irmas A-landslagsdebut.

– Vi var sugna på att se Sydkorea. Det är ett fantastiskt land. Sen ville vi självklart kolla på handboll och se Irma. Det var jätteroligt för henne. Dock var det lite lustigt att jag och pappa var de enda svenskarna där. Men det var kul.

Ni fick även åka i landslagsbussen…

– Haha, ja det stämmer. Jag pratade en del med Janne Ekman som var assisterande tränare till Henrik Signell då. Han har jag som målvaktstränare nu på gymnasiet i Eskilstuna. Sen är han gammal kompis med pappa från Guif-tiderna. 

Vad var din reaktion när ni ställdes mot H65 Höör och din syster Irma i kvartsfinal?

– Först tänkte att jag skulle få sitta hemma i tv-soffan och heja fram Västerås såklart. Men med tanke på sjukdomsutvecklingen i laget fick jag plats i truppen. Då blev det mer speciellt. Vi är en tävlingsorienterad familj. Det brukar alltid bli hetsigt, vad vi än hittar på.

Har du kunnat fråga henne om råd inför matcherna?

– Ja, absolut. Under säsongen har vi pratat en del. Hon har varit i min sits tidigare i VästeråsIrsta. Men man kan inte lita på allt hon säger nu. Hon hjälper gärna sitt eget lag. Då kan jag vända mig till ”Jossan” och Elin.

Hur är det att växa upp i en riktig handbollsfamilj? Är handboll ett måste?

Nej, absolut inte. Mamma och pappa försökte faktiskt få mig att välja något annat. De ville att jag skulle tänka själv och hitta något jag gillade. Det är väl lite typiskt för mellanbarn. Men jag älskade verkligen handboll. Sen att jag snabbt blev ”Ronnies dotter” eller ”Irmas lillasyster” gjorde att jag fick handbollsperspektiv på allt. Det är ju självklart roligt. Men jag skulle ljuga om jag sa att handbollen inte tar upp mycket tid i vår familj. Mina föräldrar har skjutsat mig och mina syskon överallt. Det är man väldigt tacksam för. 

Hur långt bak sträcker sig handbollstraditionen i er familj?

– Min morfar var involverad och engagerad i Gökstens BK. Han hade ett väldigt stort Gökstens-hjärta. Sen har jag två kusiner, Anna och Karin Walter, som har spelat för Spårvägen och Skuru. 

På vilka sätt kan du hjälpa dina lagkamrater att få hål på Irma?

– Lite olika. Det var roligt faktiskt på en träning inför slutspelet. Då hade vi en strafftävling i laget och jag fick agera Irma i en slags simulering. Det var inte det lättaste men det var värt ett försök, berättar Tyra med ett skratt.

Inför tisdagens match är VästeråsIrsta tvingade att vinna om säsongen ska hållas vid liv. För Tyra född 2003 väntar ännu en lärorik uppgift mot ett av Sveriges bästa lag. 

– Inför förra matchen var det ingen press på mig. På tisdag ska jag in och göra mitt bästa. Vi kommer göra allt för att vinna. 

Vad har ni pratat om för att knäcka H65 Höör?

– Först och främst måste vi minimera de tekniska felen. Det går inte att jobba ikapp massa kontringsmål i baken. Sen behöver vi få tag i fler bollar. Allt måste förbättras från första matchen. Alla måste gå in med en bra inställning. Då har vi en chans, avslutar Tyra Schjött.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 3: H65 HÖÖR–VÄSTERÅSIRSTA

13 mars: H65 Höör–VästeråsIrsta 32–23
24 mars: H65 Höör–VästeråsIrsta 31–21

27 mars: VästeråsIrsta–H65 Höör
Ev 28 mars: VästeråsIrsta–H65 Höör
Ev 2 april: H65 Höör–VästeråsIrsta

Syskon i SHE & Handbollsligan

Irma & Tyra Schjött, H65 Höör & VästeråsIrsta
Nora & Britta Jakobsson Van Stam, Skövde HF
Elsa & Emma Frisk Nävarp, Skara HF
Fanny & William Elovson, Skövde HF & IFK Skövde
Julia & Alfred Ehn, BK Heid & IFK Kristianstad
Tobias & Rasmus Thorbjörnsson, Aranäs
Victor & Max Santos, Aranäs & Önnered
Daniel & Marcus Ekman, Malmö & Eskilstuna Guif
Gustaf & Viktor Hallén, Aranäs & Lugi
Mattias & Andreas Windahl, Eskilstuna Guif
Anton & Johan Blickhammar, Malmö & Önnered
Eric & Anders Forsell Schefvert, Redbergslid & Sävehof
Felix & Simon Möller, Sävehof
Andreas & Hampus Söderman, Hallby & IFK Skövde
Carl & William Aronius, Varberg
Oscar & Emil Hansson, IFK Ystad
Anton & Ludvig Hallbäck, Önnered & Ystads IF

Foto: Christoffer Borg Mattisson