Alexandra Bjärrenholt: ”Siktar på topp två”

Skuru IK:s skyttedrottning Alexandra Bjärrenholt fortsätter att imponera stort i SHE. I veckan blev hon även uttagen till landskamperna mot Ryssland, vilket blir hennes andra landslagssamling i karriären.– Det ska bli jätteroligt, berättar Bjärrenholt. 

SKURU IK-KUNGÄLVS HK • LÖRDAG 23 FEBRUARI 15.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Rimbofostrade Alexandra Bjärrenholt gör stor succé i Skuru. Med 176 poäng på 18 matcher är det ingen överraskning att högernian skuggar H65 Höörs Mikaela Mässing i SHE:s MEP-liga. 26-åringen leder även den interna skytteligan överlägset i Skuru som bara förlorat en match hittills. 

– Det är kul att spela handboll just nu. Tajmingen har kommit mer och mer för mig, berättar Bjärrenholt. 

En som har noterat Bjärrenholts insatser under säsongen är förbundskapten Henrik Signell. I veckan tog han ut henne till landskamperna mot Ryssland i mars. 

– Det ska bli jätteroligt. Jag höll på att rida när Signell ringde mig. Först visste jag inte vem det var och la på. Men sedan ringde samma nummer igen och då kände jag mig tvungen att svara. När jag fick höra vad Signell hade att säga blev jag självklart väldigt glad. Det har känts bra under hela året och jag har varit med i ligalandslaget innan. Men nu blir det på riktigt. 

Vad har du för förväntningar på samlingen?

– Det kommer bli nervigt. Jag har ju Hanna Blomstrand och Nathalie Hagman framför mig på högernio. Det handlar lite om att vara med och lära sig. Men främst ska det bli riktigt roligt. 

Förutom handboll var Alexandra Bjärrenholt även aktiv i orientering och friidrott i sin ungdom. I samband med studierna började hon spela för VästeråsIrsta 2012. Fyra år senare gick flyttlasset tillbaka till Stockholm. Säsongen 2016/17 vann hon skytteligan och hjälpte Skuru till semifinal.

Vad är det bästa med handboll?

– Det är svårt att säga. Lagsammanhållningen och de små tekniska grejerna. Man kan leka handboll på ett visst sätt som är svårt med andra sporter. 

Vad betydde övergången från VästeråsIrsta till Skuru för dig?

– Den betydde jättemycket. Jag hade fått ut det mesta där och varit i Västerås ett par år. Jag fick en nytändning i Skuru och mycket förtroende från ledare. 

Skuru ligger för närvarande tvåa i SHE, två poäng bakom obesegrade H65 Höör. Följer gör Sävehof som inför den nittonde omgången är fyra poäng bakom Skuru. Nu väntar en spännande slutspurt om seriesegern och jakten på de bästa förutsättningarna inför slutspelet. 

– Vi siktar just nu på topp två. Men vi vill kunna välja motståndet i semifinal och helst slippa Höör eller Sävehof. Då krävs det att vi vinner serien. Det är jämnt i toppen och vi har fortfarande chansen att gå om Höör och bli etta. Det kommer bli en tuff kamp. 

Närmast väntar hemmamatch mot Kungälv för Skuru. Bortamötet i oktober vann stockholmarna med 31–19. Laget har inte förlorat sedan seriepremiären mot Höör, då med uddamålet. 

– Vi har fått till en bra helhet i laget och har många olika målskyttar. Förra året vann vi de flesta matcherna med fem mål ungefär. Nu vinner vi med 10-15 bollar. Det är en klasskillnad. 

Vad blir nyckeln mot Kungälv på lördag?– Att få till försvarssspelet och kontra på det. De har bra spelare men som lag ska vi klara av att vinna. De är inte riktigt lika rutinerade som oss.

OLOF ERICSON

SHE-spelare uttagna till landskamperna mot Ryssland

Olivia Mellegård, IK Sävehof
Sofia Hvenfelt, H65 Höör
Emma Fernis, IK Sävehof
Mathilda Lundström, Skuru IK
Mikaela Mässing, H65 Höör
Emma Lindqvist, H65 Höör
Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK