Sofia Berndtsson: ”Vill alltid vinna SM-guld”

Skara HF är på frammarsch. På lördag eftermiddag kan de ta sin fjärde raka seger och vässa formen ytterligare inför det hägrande SM-slutspelet. SHE tog tempen på Sofia Berndtsson inför hemmamatchen mot Kristianstad.
– Vi känner att vi har möjlighet att slå alla lag. Det kunde vi inte säga för några år sedan, berättar Berndtsson.

SKARA HF–KRISTIANSTAD HK
LÖRDAG 6 FEBRUARI 14.00
SÄNDS PÅ CMORE

Skara HF har imponerat på senare tid. Segrarna har radats upp i SHE sedan årsskiftet. Först besegrade man Skuru på bortaplan och bröt stockholmskornas då tolv matcher långa vinstsvit, och närmast lade man Boden på rygg med sex bollars marginal.

– Vi måste vara nöjda med den här starten på 2021. Speciellt med segern mot Skuru som gav oss självförtroende, säger Sofia Berndtsson som dock minns en plump i protokollet.

– Derbyförlusten mot Skövde svider än, fortsätter Berndtsson som är påväg till fredagens kvällsträning.

Sofia Berndtsson gör sin tredje säsong i Skara HF. Den 33-åriga mittsexan har tidigare representerat en drös klubbar och är med sina 33 år den äldsta spelaren i SHE.

– När man möter 20-åringar hela tiden känner man sig lastgammal, skrattar Berndtsson som födde tvillingar för fem år sedan och lade då handbollskarriären på is.

– Jag trodde nästan att jag inte skulle kunna springa igen. Men efter födseln kände jag mig sugen på handboll igen. Nu tränar jag för fullt med laget fem dagar i veckan. Det är väldigt kul. Jag känner att min utveckling går framåt och att jag är delaktig i spelet, menar Berndtsson som med sina 50 mål är fyra i Skaras interna skytteliga.

Vad har ni pratat om på träning inför matchen mot Kristianstad?

– Vi har pratat om hur vi ska tänka taktiskt och hur vi bygger vidare på vårt spel, oavsett vilka vi möter. Vi känner att vi bara blir bättre och bättre.

Hur viktig var segern mot Skuru för ert självförtroende?

– Viktig. Vi vågade att vinna mot ett lag som inte hade förlorat en match fram till dess. Vi känner att vi har möjlighet att slå alla lag. Det kunde vi inte säga för några år sedan.

Vad är det som ligger bakom den utvecklingen?

– Det har hela tiden tillkommit bra spelare inför varje säsong. Sen har vi byggt vidare på grundfilosofin som vår tränare Magnus Frisk har satt sedan hans intåg i klubben 2018. Det blir enkelt med en grundtanke och grundstomme som finns kvar. Det skulle jag säga är framgångsfaktorn.

Som äldst i laget bidrar Berndtsson med nyttig erfarenhet. Vid avgörande situationer har hon lätt att behålla lugnet och förmedlar gärna det till sina yngre lagkamrater.

– Som Magnus säger: ”Solen går upp imorgon för allihopa, oavsett vad som har hänt.” Det här är ”bara” handboll till slut. Jag drivs av min glöd och pushar på alla på banan. Man ska kämpa och kasta sig. Det gäller att dra fördel av energin på det sättet.

Hur högt vågar ni sikta i ett SM-slutspel?

– Det är svårt att säga. Jag vill alltid vinna SM-guld. Det är min tanke personligen. Men man måste vara realistisk också. Just nu ligger vi fyra vilket vi är nöjda med. Skulle vi behålla den positionen och få hemmafördel skulle det vara en stor bonus.

Hur stor nytta kan ni dra av en eventuell hemmafördel?

– Ja, hade du frågat för ett år sedan så skulle jag sagt väldigt stor nytta. Jag minns själv hur det var att komma till Skara som motspelare med draget i hallen. Men även utan vår hemmapublik tycker jag vi har en grundtrygghet här hemma. Man har alltid en liten fördel av att spela på hemmaplan.

Vad blir viktigast mot Kristianstad på lördag?

– Att vi håller oss till vår spelplan och har få tekniska fel. Sen måste vi ha rätt inställning. Kristianstad är en lurig motståndare som likt oss har en bra period bakom sig. De är tuffa och starka med några spetsspelare.

Vilka spelare tänker du på då?

Sarah Carlström, Martina Chrova, Maja Hansson och Petra Kudlackova.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skaras interna skytteliga

1. Melanie Felber, 85 mål
2. Maja Eriksson, 59
3. Mikaela Johansson, 57
4. Sofia Berndtsson, 50
5. Rikke Thorngaard, 30

Foto: Bildbyrån