Adam Tumba: ”Vi är värda den chansen”

Tabellåttan IF Hallby sitter i förarsätet i jakten på den sista slutspelsplatsen. Under lördagen kan Jönköpingslaget befästa sin slutspelsplats ytterligare när Redbergslids IK kommer på besök.
– Det ska bli en jäkligt rolig match att spela. Det kan nog bli lite grinigt, säger en laddad Adam Tumba.

IF HALLBY–REDBERGSLIDS IK
LÖRDAG 6 FEBRUARI 15.00
SÄNDS PÅ CMORE

Med sina 79 mål är Adam Tumba tvåa i Hallbys interna skytteliga. Etta är kantkollegan Charles Hugoson och tillsammans är de ett av Handbollsligans vassaste kantpar.

Närmast kommer Hallby från en tremålsseger mot nästjumbon OV Helsingborg. Då noterades knappt hälften av Hallbys mål från de båda kantessen.

– Vi hade ett bra tålamod i anfallsspelet vilket gjorde att vi hittade ut på kanterna. Där gjorde jag och ”Tjalle” det bra. Jag tycker vi utvecklas som grupp och blir tätare och tätare. Nu kan vi plocka poäng även på våra lite sämre dagar vilket vi visade mot OV. Det var ingen fullträff prestationsmässigt men ett styrkebesked att vinna, säger Adam Tumba som värvades till Hallby från AIK 2019.

Hur trivs du i Jönköping?

– Jättebra. Jag har många vänner här och inte bara i laget. Staden är fin och jag pluggar internationell ekonomi vid sidan av, fortsätter Tumba som likt många andra handbollsspelare värdesätter sin högskoleutbildning.

– Handbollen är roligast och min prio ett. Men det är skönt att ha något annat att lägga tiden på. Det är nog nyttigt att ha en utbildning efter handbollskarriären är över så man inte står på ruta ett.

Vad inspirerade dig att välja internationell ekonomi?

– Jag har alltid varit intresserad av entreprenörskap. Eventuell starta något eget företag i framtiden. Då ser jag den här utbildningen som en bra grund.

Det är många spelare som rör på sig just nu och skriver kontrakt utomlands. Är det dit du också siktar?

– Ja, självklart vill man spela utomlands. Skulle det komma ett bra bud som känns attraktivt och spännande kommer jag inte backa för det. Jag trivs dock jättebra här i Hallby, säger Tumba som har kontrakt till 2022.

Hallby gör i år sin andra raka säsong i högstaligan. När de våren 2019 tog klivet upp var det första gången på 54 år som klubben spelade i svensk handbolls finrum.

Just nu ligger ni på slutspelsplats. Hur mycket hade det betytt för er att spela SM-slutspel?

– Det hade varit helt fantastiskt. Vi är otroligt sammansvetsade som grupp och lag. Jag tycker vi är värda den chansen. SM-slutspel är något extra. Det hade varit jäkla kul att ge det till våra supportrar och den här staden. Men först och främst ska vi ta oss dit.

Ert mål inför säsongen var att undvika kval. Varför ligger ni nu plötsligt på slutspelsplats?

– Som jag sade innan, vi kan plocka poäng även om det inte är vår bästa dag. Vi har blivit ett stabilare lag även om vi har en del att slipa på. Jag tycker att andra fasen kan bli bättre exempelvis.

På lördagen ställs ni mot Redbergslid. Dina tankar inför mötet?

– En spännande match med två formstarka lag. ”Bagarn” (Magnus Johansson) är tillbaka i RIK och har gett spelarna ny energi. De har tre-fyra riktigt bra niometersspelare samt två bjässar på linjen. Det kommer krävas en riktigt bra prestation av oss.

Vad har ni pratat om inför matchen?

– Lite om deras två skyttar på nio meter, Oskar Joelsson och Elliot Stenmalm. Sen har de en gammal räv i ”Rumän” (Tobias Johansson) som styr och ställer på höger nio. Vi måste skära av hans passvägar in på linjen. Oskar Ysander har sett bra ut efter uppehållet och gjort mål på allt typ. Det ska bli en jäkligt rolig match att spela. Det kan nog bli lite grinigt.

Vad skulle en seger på lördag och ytterligare ett kliv mot SM-slutspel betyda?

– Det hade suttit jättefint, absolut. Men det betyder inget än. Vi ska först vinna och inte ta ut något i förskott. Vi kommer jobba stenhårt nu i februari för att sätta oss i en bra situation inför de sista omgångarna. Vi ska ta så mycket poäng som möjligt så får vi se vart vi landar i tabellen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån