Aron Dagur Pálsson: ”En grym kväll för laget”

Isländske Aron Dagur Pálsson ser fram emot en fullspäckad februari månad för sitt AHK. Hela nio matcher ska avverkas på 28 dagar med start på onsdag kväll mot OV Helsingborg.
– Vi måste ta hand om kropparna och verkligen vila mellan matcherna, säger en laddad Pálsson.

ALINGSÅS HK–OV HELSINGBORG
ONSDAG 3 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Precis som flera andra lag tjuvstartade Alingsås HK vårsäsongen redan förra veckan. I söndags tog man bussen ner till Skåne för möte med serietvåan HK Malmö.

En tuff uppgift på förhand då Malmö var obesegrade sedan den 4 oktober. Men AHK, vars huvudtränare Mikael Franzén befann sig i Kairo som videoanalytiker för Sveriges herrlandslag, övertygade och vann med 28–23.

– Vi var lite rostiga de första tio minuterna. Men sen reste vi oss och spelade bra. Vår målvakt Anton (Hagvall) var duktig genom hela matchen och skapade kontringsmöjligheter för Benjamin (Helander) och Samuel (Lindberg), berättar Aron Dagur Pálsson.

Femmålssegern mot Malmö smakade mumma för AHK. På hemvägen i bussen firade spelarna med att titta på VM-finalen mellan Sverige och Danmark.

Mikkel Hansen och Niklas Landin avgjorde matchen för Danmark. Sen är de ett bättre lag än Sverige också, fortsätter Pálsson som inspirerades av att se hans gamla lagkamrat Felix Claar på banan i finalen.

– Det var särskilt kul att se Felix Claar som var den bästa spelaren för oss förra säsongen. Nu spelade han plötsligt en VM-final. Det visar hur litet steget kan vara ibland.

Vilka var dina övriga intryck från VM?

– Jag tyckte skillnaden mellan de större och mindre nationerna inte var så stor som den brukar. Det är bra för handbollen. Sen var Sveriges resa till final häftig att se. Det finns nog en del lärdomar att ta från deras resa, fortsätter islänningen.

Spelschemat i februari är minst sagt svettigt för Alingsås. Inom loppet av 28 dagar ska de spela nio matcher. Dessutom ska de göra resan ut på kontinenten tre gånger om i European League.

– Det är ungefär som i höstas då vi hade en liknande matchning. Det är lite påfrestande mentalt men vi känner oss fräscha och redo. Det var skönt att vinna direkt mot Malmö och få en bra start på andra halvan av säsongen. Men vi måste ta hand om kropparna och verkligen vila mellan matcherna, berättar Pálsson.

Har ni någon prioritetsordning på matcherna?

– Nej, det kan jag inte säga. Även om Europacupspelet är en liten bonus i vardagen kommer vi ge allt i dem matcherna. Vi har inte råd att förlora mot Nexe och Moskva. Vi vill gärna avancera i European League.

Vilka matcher ger dig mest glädje?

– Det är ingen stor skillnad tycker jag mellan Handbollsligan och European League. Både Magdeburg och Kristianstad var speciella matcher att spela. Utan hemmapubliken känner du inte av någon jätteskillnad på de olika turneringarna.

Under säsongen har 24-årige Aron Dagur Pálsson tagit stort ansvar i AHK. Såväl framåt som bakåt har han slitit vecka ut och vecka in. I assistligan syns hans namn på en delad sjundeplats tillsammans lagkamraten Andreas Lang.

– Jag hade velat göra lite fler mål men överlag är jag nöjd. Inför förra säsongen skadade jag axeln vilket hämmade mig hela året. Då var det tufft för mig med stor konkurrens på min position och svikande självförtroende. Nu känner jag mig helt frisk och nöjd med att jag tog chansen från start.

Nyligen stod det klart att du lämnar AHK efter säsongen. Vad är din kommentar till det?

– Det har varit ett fantastiskt ett och ett halvt år i klubben. Jag har inget ont att säga om min tid här. Men i min drömvärld hade jag gärna stannat ett år till. Det är inte lätt att vara utan kontrakt i covid-tider.

Vet du vart du hamnar nästa säsong?

– Nej, inte än. Det finns några intressenter både i Sverige och utomlands men jag har inte bestämt mig än.

Vilket är ditt drömscenario till våren?

– Mitt drömscenario hade varit att vinna SM-slutspelet inför ett fullsatt Estrad. Tyvärr tror jag inte det är möjligt med pandemin. Men jag hoppas att vi vinner SM-guld. Det är målet. Förhoppningsvis går vi långt i Europa också.

På onsdag väntar match mot OV Helsingborg för Alingsås. Pálsson minns gärna tillbaka på lagens senaste möte då AHK vände ett åttamålsunderläge i andra halvlek och åkte hem med en uddamålsseger i bagaget.

– Det var en grym kväll för laget. Vi visade verkligen prov på vår moral och inställning. Men jag undviker gärna samma scenario på onsdag. Förhoppningsvis ligger vi inte under med åtta bollar då, skrattar Pálsson.

Kan ni dra någon nytta av att Helsingborg spelade så sent som i måndags?

– Nej, det tror jag inte. Vissa lag gillar att matchas tätt, det där vet man aldrig. Men vi har tittat noga på den matchen och är väl pålästa, avslutar Pálsson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Assistligan

1. Teitur Einarsson, IFK Kristianstad, 78 assist
2. Olle Ek, Hallby, 75
3. Jonathan Edvardsson, Sävehof, 72
4. Jesper Jacobsson, Hallby, 70
4. Philip Jonsson, Aranäs, 70
6. Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 64
7. Andreas Lang, Alingsås, 60
7. Aron Dagur Pálsson, Alingsås, 60
9. Olafur Gudmundsson, IFK Kristianstad, 59
10. Morten Damgaard, Varberg, 53
10. Tobias Johansson, Redbergslid, 53

Alingsås HK:s spelschema i februari

3 feb: OV Helsingborg (h)
6 feb: IFK Ystad (b)
9 feb: RK Nexe, Kroatien (b)
13 feb: Redbergslid (b)
16 feb: CSKA Moskva (b)
17 feb: CSKA Moskva (b)
19 feb: Önnered (h)
23 feb: Magdeburg (b)
27 feb: Ystads IF (h)

Foto: Bildbyrån