Sofia Berndtsson: ”Jag kände mig inte färdig”

För ett år sedan trodde hon att karriären var slut. Nu njuter Sofia Berndtsson av handbollen mer än någonsin. Här berättar mittsexan om vägen tillbaka graviditeten och Skaras jakt på slutspel. 

SKARA HF-LUGI HF • LÖRDAG 26 JANAURI 14.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

I november 2017 fick Sofia Berndtsson tvillingdöttrar. Då trodde hon att en lång elitkarriär var över. 

– Men jag längtade mycket till handbollen. När jag födde visste jag inte om det var fysiskt möjligt att komma tillbaka. Men kroppen är fantastisk och återställde sig snabbt för mig. Jag kunde träna redan efter ett par månader och då kände jag för att prova på spel igen. Det fungerar även praktiskt eftersom vi får hjälp med barnen av min sambos mamma, säger Sofia Berndtsson. 

Den rutinerade mittsexan kontaktade Magnus Frisk (hennes tidigare tränare i Skövde) och började träna med Skara. Inför den här säsongen skrev Sofia Berndtsson också på för klubben. 

– Jag visste inte riktigt min status, så jag hörde av mig till honom först. Sedan hade jag bara hört positiva saker om Skara. Jag har några kompisar som spelat där och det passade perfekt eftersom jag bor i Lidköping, en kvart från Skara. Tjejerna i laget och klubben har varit fantastiska. 

Vad lockade med att komma tillbaka på elitnivå?

– Jag kände mig inte färdig. Jag har hållit på med detta sedan jag var elva år och det har blivit en identitet att spela handboll. Det är så mycket känslor att vara med i ett lag. Man har ett gemensamt mål och kan utmana sig själv på en hög nivå. Sedan drevs jag mycket att komma tillbaka på mina villkor och se om det kunde gå. 

Hittills har 31-åringen bara missat en match och gjort 26 mål från sin linjeposition. 

– Jag är verkligen stolt över mig själv att jag kunna spela så många matcher. Det känns också som att jag spelar på ett annat sätt nu. Jag känner mer tacksamhet och njuter av att spela handboll. Jag är lite mer avslappnad och känner ingen press, snarare en större vilja att vinna. Sedan spelar jag med grymma tjejer och har fått hitta min plats i laget. 

Förra säsongen slutade Skara på elfte plats höll sig kvar i SHE efter ett lyckat kvalspel. Nu har laget tagit lika många poäng (11) som i fjol och närmar sig en slutspelsplats. På de fem senaste matcherna har Skara tagit tre segrar. 

– Vi har börjat lära känna varandra ordentligt. När man har ett nytt lag tar det tid att att lära känna varandras styrkor och svagheter. Men det har börjat forma sig nu. Vi mötte ganska tuffa lag i början också, men nu har vi tagit viktiga poäng mot de lagen som vi vill ha under oss. Det är ganska jämnt i ligan, så varje match är viktig. Vi har chansen, men under topp-fyra finns det inga givna slutspelslag. 

Vad har Skara gjort bra som ni ska hålla uppe under resten av säsongen?

– Jag tycker att vi haft ett stabilt och bra försvarsspel. Det är verkligen en nyckel för att vinna matcher – att få igång det så att vi kan göra lite enkla mål på kontring. Sedan har vi många spelare som är duktiga på olika sker. Träffar alla rätt kan vi nästan slå vilket lag som helst. Men vi behöver bli jämnare i anfallsspelet. 

Du har spelat på elitnivå sedan du var 17 år. Tycker du att handbollen förändrats mycket i Sverige sedan dess?

– Det känns som att det var 100 år sedan, haha. Men när jag kom upp i Sävehofs a-lag och fick spela några minuter var jag så nervös att det var svårt att komma ihåg spelet. Det är svårt att säga, men det känns som det är fler yngre spelare i SHE nu. Jag spelade sex år i Norge och där var spelarna tekniska och snabba. Det har kommit till Sverige också. Det är en snabb handboll här och det känns som att Sverige hänger med i utvecklingen. 

Under lördagen ställs Skara mot Lugi på hemmaplan. Tre poäng skiljer mellan lagen inför mötet i Skara Idrottshall. 

– Som för det mesta är det en viktig match. Vi spelar hemma och ska gå in med inställningen att vara modiga och se vart det leder. Vi kan inte säga på förhand att vi ska vinna mot något lag. Men vi ska göra ett bra jobb och se vart det slutar, säger Sofia Berndtsson och fortsätter:

– Lugi är ett bra lag så det kommer att bli en tuff match. Men vi ska njuta, speciellt på vår hemmaplan. Vi har en underbar publik och fullsatt på nästan alla matcher. Vi ska ge Lugi en bra match. 

MARCUS HEED

Fakta: Sofia Berndtsson

Född: 8 januari 1988
Position: Mittsexa.
Moderklubb: KVIK Sport.
Karriär: IK Sävehof (2005-2008), Gjerpen Håndball (2008-2009), Larvik HK (2009), BK Heid (2010-2011), Storhammar HE (2011-2012), Gjøvik HK (2012-2013), Önnereds HK (2013-2015), Skövde HF (2015-2017), Skara HF (2018-)