Sävehof förlängde segersviten – vann med uddamålet

Sävehofs segersvit vägrar ta slut. Under torsdagen besegrades Önnereds HK med uddamålet i en av SHE:s jämnaste matcher hittills.

– När vi väl har hamnat i knipa har vi tagit oss ur den, konstaterade Sävehofs huvudtränare Jesper Östlund efter 15:e raka segern.

Sist IK Sävehof gjorde en ”perfekt” grundserie var säsongen 2014/15 då de gulsvarta från Partille vann elitserien med 22 vinster på lika många matcher. 

Åtta år senare är de regerande svenska mästarna påväg att upprepa bedriften. Under torsdagen besegrade de Önnereds HK med uddamålet i en av de svettigaste matcherna i Partille Arena den här säsongen. Segern är Sävehofs 15:e i rad.

Gästande Önnered kom till Partille som tabellfemma, tolv poäng bakom suveränerna Sävehof. På plan saknades lagkapten Linnea Säreborn (sjuk), mittsexan Nora Lundell (hälsena) och högersexan Evelina Källhage (fot). Källhage är påväg tillbaka enligt ÖHK:s huvudtränare Kristian Berndtsson medan Lundell missar hela vårsäsongen.

Hemmalaget å andra sidan hade kantspelaren Olivia Mellegård (korsband) samt mittnian Laura Jensen (fot) på läktaren. 

– Vi tror och hoppas att Olivia och Laura är med till SM-slutspelet, kommenterade Jesper Östlund, som gör sin debutsäsong som huvudtränare för Sävehofs damer. 

Den första halvleken slutade 14–12 till Sävehof, som främst hade landslagsmålvakten Johanna Bundsen att tacka för tvåmålsledningen i paus. Trots att Önnered hade fyra utvisningar och Sävehof noll skiljde det bara två bollar mellan lagen.

– Vi fick dem precis dit vi ville. Vi lyckades med mycket idag. Vårt undertalsspel var fantastiskt och helt enligt plan. Det kändes som att vi kunde spela i undertal hela matchen, menade Kristian Berndtsson i Önnereds HK. 

Önnered praktiserade ett snett 5-1 försvar matchen igenom. Ett taktiskt drag som föll väl ut, även om det i slutändan inte räckte till några poäng. Linn Hansson fick i uppgift att störa Sävehofs uppställda anfallsspel med extra fokus på högernian Nina Koppang

– Vi visste att de kunde spela på det sättet. Men vi var inte beredda på att de skulle stå på Nina hela matchen. Vi blev lite tagna på sängen där, erkände Östlund. 

– Vi har 5-1 som en grundidé i vårt försvarsspel. Men idag spelade vi ett lite annorlunda 5-1, fortsatte Berndtsson. 

Samma Hansson var också flitigast framför mål för Önnered. Vänstersexan noterades för sex fullträffar. En annan som stack ut var niometersspelaren Ella Sjöberg (fyra mål). Den tidigare AIK-spelaren matchades tungt av Kristian Berndtsson.

– Ella är en spelare som utvecklas hela tiden. Vi hämtade henne från AIK i allsvenskan för att vi tror på hennes kvaliteter som handbollsspelare. Det är bara hon själv som sätta begränsningarna på hur bra hon kan bli, menade Berndtsson efter slutsignal. 

Matchen blev ännu jämnare i andra halvlek då momentumet svängde fram och tillbaka mellan lagen. I takt med att matchklockan tickade upp mot 60 minuter kröp också nervositeten fram hos många spelare. De tekniska felen i respektive lag bidrog också till spänningen i Partille. 

En som inte tvekade var dock Frida Rosell. Sävehofs vänsternia, som lämnar klubben efter säsongen, gjorde tre blytunga mål under slutminuterna och bidrog i allra högsta grad till att Sävehof kunde rycka i från. Med totalt åtta mål var hon också kvällens främsta målgörare.

– Vi hittade ett spel som funkade i slutet. När det står och väger som det gjorde idag krävs det att någon kliver fram, menade Östlund som fortsatte:

– Det var jättebra att få en sån här match. Jag hade inte kunnat önska mig ett bättre scenario. Vi har inte haft så många matcher den här säsongen som har avgjorts i sista anfallet. Det var nyttigt att se spelarnas reaktioner på en högre stressnivå.

Det var dock Nina Koppang som satte spiken i kistan med 22 sekunder kvar. Med ett hoppskott utökade hon till 29–27. Ett Fanny Elovson-mål senare kunde slutresultatet skrivas till 29–28 (14–12) i Partille.

För Önnered blev sekvensen mellan matchminut 50 och 54 ödesdiger. Sävehof gjorde fem raka mål och vände från underläge 22–25 till ledning 27–25.

– Det gjorde att vi fick jaga i stället. I slutändan fick de chansen att avgöra och inte vi, sade Kristian Berndtsson, vars Önnered härnäst ställs mot VästeråsIrsta HF på hemmaplan tisdag den 31 januari. Sävehof möter Skövde HF på bortaplan samma kväll.

Torsdagskvällens andra match spelades i Skaraborg. Skara HF besegrade jumbon BK Heid med 40–23. Omgång 16 fortsätter under fredagen med fyra matcher.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK Sävehof – Önnereds HK 29–28 (14–12)

Målskyttar, Sävehof: Frida Rosell 8, Johanna Forsberg 4, Stella Huselius 4, Carmen Martin 3, Mai Kragballe Nielsen 3, Nina Koppang 3, Thea Blomst 2, Johanna Bundsen, Elin Heikka.

Målskyttar, Önnered: Linn Hansson 6, Moa Boqvist 5, Julia Walstern 5, Ella Sjöberg 4, Fanny Elovson 3, Tilda Matthijs 2, Emma Odén Rasmusson 2, Elin Svensson.

Omgång 15

Tor 19 jan, 19.00: Skara HF–BK Heid 40–23
Tor 19 Jan, 19.00: IK Sävehof–Önnereds HK 29–28

Fre 20 jan, 19.00: VästeråsIrsta HF–Skuru IK
Fre 20 jan, 19.00: Lugi HF–Kungälvs HK
Fre 20 jan, 19.00: IF Hallby–H65 Höör
Fre 20 jan, 19.00: Kristianstad HK–Skövde HF

Arkivfoto: Michael Erichsen/Bildbyrån