Filippa Nyman: ”Utvecklas varje dag”

I våras nådde Lugi semifinal i SHE-slutspelet, bland annat efter att ha slagit ut Kungälvs HK i kvartsfinalen. Nu, tio månader senare, ligger skåningarna på negativ kvalplats efter en höst kantad av skador och oflyt. Men en som varit skadefri och verkligen tagit för sig under säsongen är Filippa Nyman, som hoppas att matchen mot just Kungälv kan bli början på en positiv trend.

– Vi ska göra allt för att vinna, säger hon inför fredagens drabbning.

LUGI HF–KUNGÄLVS HK
FREDAG 20 JANUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Filippa Nyman, som hämtades från AIK Handboll i somras, gör sin första säsong både i Lugi och i SHE, och den unga mittsexan trivs bra i sin nya miljö. Det bästa med att spela i Lugi är utvecklingen, tycker hon.

– Dels växer jag mycket utanför plan, jag flyttar hemifrån för första gången. Men också som spelare, det är sjukt vad jag utvecklas, vilket är så kul. Jag känner att jag utvecklas varje dag, säger hon.

Efter flytten till Lund i somras har Nyman sannerligen tagit ordentliga kliv. Hon är en av endast två spelare som spelat samtliga 14 matcher hittills för Lugi, och med sina 34 mål är tvåvägsspelaren tredje bäst i laget. Detta alltså trots att hon gör sin första säsong på högsta nationella nivå. En utmaning som hon till en början inte visste vad hon skulle förvänta sig av.

– Jag hade ingen aning hur jag skulle spela och vara på den här nivån, för det är verkligen skillnad. Men jag känner att jag var redo för det. Jag ser det som en utmaning och känner att jag kämpat bra, säger Nyman.

Men det har inte bara varit positiva vindar som blåst – som lag har Lugi haft det jobbigt under säsongen och med enbart två segrar på kontot ligger man på negativ kvalplats, näst sist i tabellen. Laget har under säsongen haft svårt att få kontinuitet i laget, och spelat med ett ungt och ganska orutinerat lag. Nyman, som förvisso inte var med under våren när Lugi tog sig till semifinal i slutspelet, tror att det varit den största faktorn till de sämre resultaten.

– Jag gillar inte att skylla på det, men vi har haft mycket skador. Vi har haft ett nytt lag nästan varje match, säger hon.

Ruljangsen på spelare har också gjort att träningarna förändrats och påverkats lite jämfört med under säsongsstarten.

– Vi har en grund vi fortsatt kör efter, men vi har ändrat lite för att hitta nya mönster. Sen blir det mycket individuellt också, att anpassa efter de spelare vi har tillgängliga, säger Nyman.

Sedan klivet upp i dåvarande elitserien 2006 har Lugi etablerat sig som ett stabilt lag och laget gör nu sin 17:e raka säsong i högsta serien. Med det kommer också en press, och förväntan, på resultat – något Filippa Nyman tycker märkts av när segrarna uteblivit.

– Klart att det känns en press. Men framför allt är viljan stark, alla vill ju till slutspel som fortfarande är målet, säger hon.

En som var med redan 2006 är Sabina Jacobsen, som efter ett drygt decennium utomlands nu är tillbaka i Lund. Hon och några till av de mer rutinerade spelarna kommer bli viktiga under våren, både på och utanför planen, tror Nyman.

– De bidrar med otroligt mycket. Framför allt en trygghet skulle jag säga. Sen lär de också ut fantastiskt bra, man kan ta nytta av så mycket taktiskt. Med just Sabina tycker jag vi redan hittat ett bra samarbete. Det är en otrolig möjlighet att utvecklas, säger hon.

Nästa uppgift blir alltså Kungälv hemma i Spb Skåne Arena. Lagen möttes för ganska exakt en månad sedan och spelade då oavgjort.

– Vi gjorde många bra grejer senast mot dem, men det var mycket stolpe ut, inte bara målmässigt. Det är en tuff kamp för oss hela resten av säsongen, vi ska göra allt för att vinna, avslutar Filippa Nyman.

Avkast mellan Lugi och Kungälv sker klockan 19.00 i kväll.

JONATHAN TEDEBORG

Lugis interna MEP-liga

1. Cornelia Dahlström, 40,61 MEP-poäng
2. Cecilie Bjerre, 22,09
3. Filippa Nyman, 20,93
4. Victoria Solli Berg, 18,93
5. Ofelia Shoai Hallberg, 15,97

OMGÅNG 15

Tor 19 jan, 19.00: Skara HF–BK Heid 40–23
Tor 19 Jan, 19.00: IK Sävehof–Önnereds HK 29–28

Fre 20 jan, 19.00: VästeråsIrsta HF–Skuru IK
Fre 20 jan, 19.00: Lugi HF–Kungälvs HK
Fre 20 jan, 19.00: IF Hallby–H65 Höör
Fre 20 jan, 19.00: Kristianstad HK–Skövde HF