Sara Johansson: ”Ett annat pirr i magen”

Säsongens första skaraborgsderby stundar mellan Skara HF och Skövde HF. SHE tog ett snack med hemmalagets Sara Johansson om högernians tankar inför prestigemötet.
– Det blir nog lapp på luckan. Jag hörde folk prata om det ska vara på plats en timme innan avkast, säger Johansson med ett förflutet i Skövde.

SKARA HF–SKÖVDE HF • TORSDAG 17 OKTOBER 16.00 • SÄNDS PÅ CMORE

På torsdagskvällen smäller det igen mellan Skara HF och Skövde HF. SHE:s hetaste derbymöte går av stapeln 19:00 i Skara Idrottshall.

De båda lagen kommer från två vitt skilda insatser under helgen. Skövde HF förlorade stort hemma mot VästeråsIrsta, medan Skara tog en imponerande bortaskalp mot BK Heid.

– Vi fick till både vårt försvar- och anfallsspel. Vi var ganska besvikna på vårt försvarsspel mot Skuru, så vi visste att det skulle krävas lite mer aggressivitet mot spelare som Elin Hallagård och Jessica Ehrnbring. Det var andra matchen i rad vi gjorde 30 mål eller mer i dessutom, kommenterade Sara Johansson angående segern mot Heid.

Skövde lär komma revanschsugna efter helgens förlust. Hur ser du på derbymotståndet?

– Ja, de är nog inte så nöjda med deras inledning på säsongen. Jag tror det passar dem ganska väl med ett derby så de verkligen taggar till. Det kommer inte bli samma Skövde som i de tidigare matcherna, fortsätter Johansson.

Vilka spelare måste ni se upp lite extra med?

– De har ingen speciell stjärna utan är duktiga på alla positioner. Men jag tycker Elma Örtemark har vissa spetskompetenser med sina genombrott. Även Nora Jakobsson Van Stam har gjort en bra säsong hittills. Hon hoppar från alla lägen.

I fjol vann Skara och Skövde varsitt derbymöte. Första matchen slutade med en förkrossande elvamålsseger för Skara direkt efter landslagsuppehållet. Ett par veckor senare i januari tog Skövde revansch med uddamålet.

– Jag minns att vi gjorde Hanna (Edvardsson) i målet extremt bra. Vi kom till frilägen men brände dem. Det var riktigt surt. Egentligen såg ju matchbilden likadan borta som hemma med enda skillnaden att vi satte våra lägen i Skövde.

Hur mycket prestige är det mellan Skara och Skövde?

– Det är mycket prestige. Det känns som att det är lite större för alla runtomkring vilket smittar av sig på oss spelare. Vi vill ju vinna alla matcher men den här väger lite tyngre.

Hur mycket har det snackats i laget och klubben inför derbyt?

Själv har jag inte hunnit tänka på matchen så mycket eftersom jag blir nervös då. Det är ett annat pirr i magen när man tänker på den här matchen. Men det ska bli kul. Det är speciellt att möta sin gamla klubb, berättar Johansson som spenderade fem säsonger i Skövde.

Skara har tillsammans med IK Sävehof och Boden Handboll dominerat de senaste årens publikliga. Förra säsongen hade de ett snitt på närmare 900 åskådare på sina hemmamatcher.

Känner ni själva att ni har en unik och imponerande hemmapublik?

– Ja, det tycker jag verkligen. Jag brukar säga att jag aldrig upplevt något likt den gåshuden som uppstår vid våra hemmamatcher. Det är verkligen speciellt. Det blir nog lapp på luckan på torsdag. Jag har hört folk prata om att de ska vara på plats en timme innan avkast.

Slutligen, vad tror du vi får se för matchbild?

– Det kommer vara tajt hela tiden. Från första minut till sista. Förhoppningsvis drar vi det längsta strået. Sen hoppas jag på lite het stämning. Jag var även på Skövde mot Mariestad i måndags, ett riktigt hockeyderby. Jag hoppas inte att det blir en lugnare match på torsdag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Senaste fem skaraborgsderbyn

190108: Skara HF – Skövde HF 21–22
181219: Skövde HF – Skara HF 22–33
180221: Skövde HF – Skara HF 28–21
171014: Skara HF – Skövde HF 25–23
170204: Skövde HF – Skara HF 25–20

Intern skytteliga i Skara HF


1. Melanie Felber, 23
2. Line Solsø Hindhede, 18
3. Ida Holm, 12
4. Sara Johansson, 11
5. Mikaela Johansson, 10
5. Carolina Järlstam, 10

Intern skytteliga i Skövde HF

1. Julia Ehn, 13
2. Nora Jakobsson, 12
3. Elma Örtemark, 9
4. Filippa Nyman, 7
5. Hannele Nilsson, 6