Erik Hvenfelt: ”Mycket att lära mig av honom”

Ystads IF bär ett klart favoritskap inför fredagens möte med HK Varberg. Handbollsligan tog ett snack med 20-årige Erik Hvenfelt som delar med sig av sina tankar om YIF:s säsongsinledning samt vad han har att lära sig av målvaktskollegan Anders Persson.
– Det är svårt att säga vad jag är bättre än han på. Jag mycket att lära mig av honom, berättar Hvenfelt inför hemmamatchen mot Varberg.

YSTADS IF – HK VARBERG
FREDAG 18 OKTOBER 19.30
SÄNDS PÅ C MORE

Sommaren 2018 bytte Erik Hvenfelt IK Sävehof mot Ystads IF för mer speltid på elitnivå. I sin debutsäsong fick han dock agera tredjemålvakt bakom hemmasönerna Anders Persson och Måns Landgren. Men sedan den sistnämnda gjorde flytten till stadsrivalen IFK Ystad har unge Hvenfelt fått betydligt mer speltid.

I lokalderbyt mot IFK Ystad gjorde Hvenfelt en väl godkänd målvaktsinsats och lämnade plan med 39% i räddningar. Mer nyligen stängde han igen kassen på bortaplan mot IFK Skövde i YIF:s uddamålsseger förra veckan.

– Det känns bra nu. Vi åkte på någon plump som vi borde ha undvikit, men överlag har vi inlett serien bra. Vi har vunnit två bortamatcher i rad mot Skövde och Redbergslid nu. Det gäller att fortsätta på det spåret och vinna lite mer hemmamatcher, med start mot HK Varberg imorgon (fredag), berättar Hvenfelt om sin egen och lagets säsongsinledning.

Ni vann övertygande borta mot RIK senast, mycket tack vare Anders Persson. Vad säger du om hans målvaktsspel i Scandinavium?

– Han använde sin storlek på ett bra sätt. Jag kan tänka mig att det inte är så många kantspelare som vill hoppa in mot han då, haha.

Hur tycker du samarbetet med Persson fungerar? Hur kompletterar ni varandra?

– Vi är ju rätt lika som målvakter. Båda är lite längre. Men jag tycker ändå vi kompletterar varandra bra. Jag lär mig mycket av honom, det är en fantastisk målvakt och person. Han är ju en bättre målvakt totalt sett, så det är svårt att säga vad jag är bättre än han på. Han är framförallt lite jämnare än mig.

Dessutom har du den tidigare landslagsmålvakten Mattias Andersson som målvaktstränare. Hur är vardagen med en sådan mentor?

– Det är riktigt kul. Han tillhör inte riktigt samma målvaktskategori som jag och Anders. Vi tränar mycket på samarbetet mellan målvakt och försvar. Där känner jag att han hjälper mig otroligt mycket. Jag kan slå honom en signal om jag vill ha hjälp med ett klipp eller liknande. Han stöttar mig hela tiden.

Hur upplever du vardagen i Skåne jämfört med Partille?

– Det blir lite mer handboll. Man är lite mer insnöad här nere. Men det är ett val man har gjort. Samtidigt är det skönt att också ha ett jobb vid sidan av där det blir lite mindre handbollssnack, även om det finns dem som är intresserade såklart.

Du har även nära till din storasyster Sofia Hvenfelt, elitspelare i H65 Höör. Hur följer du hennes matcher?

– Jag brukar följa dem på TV. Om mamma eller pappa kommer ner brukar jag åka och kolla live. Men jag borde kanske se fler matcher på plats…

Vad säger du om hennes framsteg i SHE?

– Hon är jätteduktig. Hon har blivit mycket bättre sedan flytten från Önnered. Hon får ta mer ansvar nu och blivit bättre framåt dessutom.

På fredagskvällen ställs Ystads IF mot tabelljumbon HK Varberg på hemmaplan. Ett möte som Ystad vann tidigare under säsongen. Slutsiffrorna skrevs då 31–26 till skåningarna.

– Vi spelade väldigt bra i 45 minuter, sedan gick vi ner oss lite. Nu gäller det att spela bra över alla 60. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen nu, avslutar Hvenfelt.

 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Handbollsligans målvaktspar i MEP-poäng

1. IFK Kristianstad: Richard Kappelin & Leo Larsson, 20,79
2. HK Malmö: Anton Hellberg & Oscar Jensen, 20,02
3. Lugi HF: Simon Sejr Jensen & Anton Hagvall, 18,46
4. IFK Skövde: Fabian Norsten & Håvard Åsheim, 17,66
5. Alingsås HK: Niklas Kraft & Gustav Skagerling, 15,1
6. Redbergslids IK: Kristian Zetterlund & Adam Krantz, 13,84
7. Önnereds HK: Sebastian Abrahamsson & Rex Rademacher, 12,47
8. IK Sävehof: Agust Eli Björgvinsson & Simon Möller, 12,31
9. Ystads IF: Anders Persson & Erik Hvenfelt, 11,96
10. OV Helsingborg: Michael Andersson & Linus Olsson, 10,91
11. Eskilstuna Guif: Herdeiro Lucau & Mattias Hildenborg, 9,01
12. IFK Ystad: Måns Landgren & Sebastian Glemhorn, 6,38
13. HK Varberg: Carl Aronius & Viktor Bergström, 5,01
14. IF Hallby: Samuel Johannesson & Fredrik Landin, 2,89