Hampus Olsson: ”Rätt bortskämda med det”

HK Malmö har radat upp segrarna på sistone. Närmast besegrade man Selfoss på bortaplan i EHF-cupen vilket var Malmös sjätte vinst i följd. Inför hemmamatchen mot IK Sävehof tog Handbollsligan ett snack med högersexan Hampus Olsson som gjort succé under säsongsinledningen.
– Jag har kommit in i det bra och fått Stians (Tönnesen) förtroende, berättar formstarke Olsson. 

HK MALMÖ – IK SÄVEHOF
ONSDAG 16 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Serietvåan HK Malmö har chans på onsdagskvällen att befästa sin andraplats och skugga Alingsås HK i den absoluta tabelltoppen. IK Sävehof kommer på besök i Baltiska hallen i vad som är ett spännande toppmöte mellan två suveräner i Europacupspelet.

– Det är jätteimponerande vad de har presterat i Champions League. Det är kul att det går bra för de svenska lagen i Europa, berättar Hampus Olsson, högersexa och bästa målskytt för HK Malmö i Handbollsligan.

Hur viktigt var det att ta sig vidare i EHF-cupen?

– Det var målet hela tiden så det var jätteskönt. Jag tycker det var extra starkt att vi lyckades vinna även på bortaplan mot Selfoss, fortsätter Olsson.

Ni hittade på en del utanför handbollsplan också. Det dök bland annat upp en bild på er i ansiktsmask…

– Haha, ja. Vi tog ett dopp i Blue Lagoon precis när vi hade landat. Det var kul att vi fick se lite av Island. Det är inte så ofta man är där. Utöver Blue Lagoon åkte vi även ut till ett vattenfall och kollade lite. Det var en härlig resa överlag. Det är jättenyttigt för gruppsammanhållningen när man är tillsammans så intensivt. Vi vet att vi får ut väldigt mycket av EHF-cupmatcherna.

Hur tycker du balansen mellan EHF-cupen och Handbollsligan fungerar?

– Vi får det att fungera bra. Vi har en bred trupp och är rätt bortskämda genom att vi kan snurra runt på en del spelare. Man blir inte så sliten vilket känns bra.

Tidigare under tisdagen blev det klart att ni ställs mot Füchse Berlin i den kommande kvalomgången. Hur går tankarna inför mötet med tyskarna?

– Det blir mäktigt. En tuff men jäkligt rolig uppgift. Jag vet inte så mycket mer än att det är en av de stora bjässarna i Bundesliga. Målet är ju att vi ska komma hit och sådana här lag.

En spelare som kittlar lite extra i det kommande dubbelmötet för kantspelaren Hampus Olsson är den tyska landslagsmålvakten Silvio Heinevetter.

– Jag vet mycket väl vem det är. Det ska bli roligt att möta ett sådant profilerat namn.

Hampus Olsson har stått för en minst sagt imponerande start på säsongen. 25-åringen ligger på delad fjärdeplats i skytteligan och har bäst skottprocent bland konkurrenterna.

– Det har gått bra. Nu lägger jag även straffar så det bidrar ju. Jag har kommit in i det bra och fått Stians förtroende. Det känns bra.

Du har hela 82% i skottprocent. Vad är det som ligger bakom din fina form?

– Jag vet inte riktigt. Jag skjuter på bra målvakter varje dag så har lärt mig att sikta ordentligt. Det är aldrig något annat än 100% på träningarna, vilket spiller över på matcherna. Sen är det lite tur också.

Ni har sex raka segrar inkluderat vinsterna mot Selfoss i EHF-cupen. Vad är det som har stämt för er spelmässigt?

– Jag tycker vi är relativt stabila. Vi lyckas vinna utan att spela på topp, som mot Hallby borta. Vi är ganska trygga i vårt spel. Vi har ett bra försvarsspel som vi kan straffa motståndarna med i första och andra fas. Dessutom har Anton (Hellberg) gjort det bra i mål.

Slutligen, hur går tankarna inför mötet med Sävehof på onsdag kväll?

– Det blir en tuff match. Det gäller för oss att vara på tårna från start. Vi har haft en liten tendens att stå och sova de första 20 minuterna, vilket vi verkligen inte har råd med mot Sävehof. Jag tror det blir mycket fart. Förhoppningsvis kan vi få dem i uppställt anfall, så vi kan kontra och vinna kontringsmatchen. Det tror jag blir extra viktigt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Topp tio i Handbollsligans skytteliga

1. Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 53
2. Jonathan Mollerup, IFK Ystad, 46
3. Gzim Salihi, IK Sävehof, 42
4. Hampus Olsson, HK Malmö, 41
4. Lucas Pellas, Lugi HF, 41
6. Jack Thurin, IFK Skövde, 39
6. Anton Schultze, Önnereds HK, 39
6. David Sandberg, Önnereds HK, 39
9. Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 38
10. Tobias Johansson, Redbergslids IK, 37

Topp fem i HK Malmös interna skytteliga

1. Hampus Olsson, 41
2. Viktor Östlund, 24
3. Kassem Awad, 20
4. Fredrik Lindahl, 19
4. Anton Blickhammar, 19