Sandgren och Granat efter 26–23 i ÖHK-hallen

Önnereds HK spände musklerna rejält i prestigemötet mot IK Sävehof. Efter nio raka förluster mot Partillelaget tog ÖHK en efterlängtad hemmaseger. 26–23 (13–10) skrevs slutsiffrorna.

– Vi hade stor lust att slå Sävehof, kommenterade hemmalagets Jenny Sandgren efter matchen. 

Sett över 60 minuter rådde det ingen tvekan om vilket lag som var bäst i ÖHK-hallen under onsdagskvällen. Hemmalaget Önnereds HK, som var bättre än Sävehof på det mesta, vann välförtjänt med 26–23. Som mest ledde man med åtta bollar i matchen.

– Vi fajtades jäkligt bra idag. Vi hade stor lust att slå Sävehof. Det har väl alla lag, men speciellt vi. Vi hade nio raka förluster mot dem. Dessutom är de regerande mästare samt att många i vårt lag har Sävehof-förflutet, menade Jenny Sandgren som noterades för 16 räddningar i västderbyt.

Flertalet av Sandgrens parader var av den högre skolan. Tillsammans med den danska dynamiten Siw Aabech (sju mål) samt försvarstreorna Thess Krönell och Linnea Wester var hon ÖHK:s bästa spelare.

Hur avgörande blev ditt målvaktsspel idag?

– Såklart ganska avgörande. När mitt försvar bjuder upp på dans är det viktigt att jag gör det också. Jag har haft en tendens av att inte göra det mot Sävehof.

Var ville du ha dina lägen?

– Brett i banan. En del utsida två. Sävehof har ju bra kanter, så jag tyckte det var en bra idé. Jag tycker vi löste det ganska bra.

Historiskt menar Sandgren att det brukar vara Sävehof som vinner derbymatcherna på sin fysik. Men idag var det omvända roller: Önnered satte gasen i botten och sprang över gästerna från Partille.

– Så har det inte sett ut historiskt. Jag blev lite överraskad faktiskt att de inte orkade bättre under andra halvlek.

I våras gick Önnered till SM-semifinal, vilket var första gången de lyckades med det på 15 år.

Hur långt kan det räcka i år?

– Vi har en väldigt hög kapacitet. Men det krävs hårt jobb och att vi lägger ner mycket tid. Men vi har absolut kapaciteten för att ta oss längre än semi.

Hos gästande Sävehof fick 19-åriga Felicia Granat ett stort ansvar i försvarsspelet. I gravida Johanna Forsbergs frånvaro lär Granats roll i den gulsvarta defensiven bli mycket viktig.

Vad säger du om resultatet?

– Alltid tråkigt att förlora. Men vi lär oss mycket från den här matchen och tar med oss det till returmötet i vår.

Granat pekar på två avgörande faktorer i derbyt:

– Att vi inte fick koll på Siw och att vi inte satte dit bollarna framåt.

Vad säger du om ert försvarsspelet mot Aabech?

– Jag stod ju mot henne en del. Det var första gången jag mötte henne, och detta är min första säsong i högsta serien. Så det blev lite svårt. Där får jag ta med mig att kika lite mer på den här matchen.

Hur ser du på din stora roll bakåt?

– Det är kul att få det förtroendet. Thea Blomst är superduktig och bra att ha bredvid sig. Sen hjälper ”Foppa” till väldigt mycket vid sidan av.

Detta var Sävehofs 16:e match för säsongen. Senast i söndags spelade de bortamatch i Tyskland i Champions League.

Önnered-spelarna upplevde att ni kändes trötta. Hur påverkar Champions League-matchandet er?

– Såklart det påverkar. Det är mycket matcher just nu. Men vi kom tillbaka från ett uppehåll nyss, så det är ingen ursäkt tycker jag.

På söndag väntar en av säsongens tuffaste uppgifter för Sävehof. Världslaget Györ från Ungern gästar Partille Arena.

– Det ska bli superhäftigt. Jag ser väldigt mycket fram emot det. Det är spelare som man har kollat på själv och sett upp till. Det känns nästan surrealistiskt att man ska stå framför Stina Oftedal, fortsätter Granat.

Hur ser dina egna målsättningar ut för den här säsongen?

– Att fortsätta utvecklas bakåt. Man lär sig mycket på dem här matcherna. Fysiskt är det tufft, men jag utvecklas väldigt mycket. Under säsongens gång vill jag få in lite anfallsspel också.

Var vill du vara i vår?

– Ännu bättre.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds HK–IK Sävehof 26–23 (13–10)

Målskyttar, ÖnneredSiw Aabech 7, Evelina Källhage 7, Thess Krönell 4, Line Homdrum Rusten 2, Linn Hansson 2, Fanny Elovson 2, Linnea Wester, Moa Boqvist,

Målskyttar, Sävehof: Olivia Mellegård 6, Nina Koppang 4, Ida Sembe 3, Carmen Martin 3, Thea Kylberg 2, Thea Stankiewicz 2, Thea Blomst, Emma Mihailovic, Stina Wiksfors.

OMGÅNG 6

Tisdag 24 oktober, 19.00: Skövde HF–Kristianstad HK, 35-30
Onsdag 25 oktober, 18.00: VästeråsIrsta HF–HK Aranäs, 29–26
Onsdag 25 oktober, 18.15: Kungälvs HK–Skara HF, 28–28
Onsdag 25 oktober, 19.00: Önnereds HK–IK Sävehof, 26–23
Onsdag 25 oktober, 19.00: Skuru IK–Lugi HF, 34–24
Onsdag 25 oktober, 19.00: H65 Höör–IF Hallby, 28–24

Foto: Bildbyrån