Birkelund och Schefvert efter 35–30 i Skövde Idrottshall

Tisdagens möte mellan Skövde HF och Kristianstad HK blev en riktig målfest. Efter elva utvisningar, två röda kort och 65 gjorda mål stod hemmalaget Skövde som vinnare. 35–30 (19–14) skrevs slutresultatet. 

Hemmalagets tränare Daniel Birkelund var efter slutsignal tämligen nöjd. Skövde tog ledningen tidigt i matchen och lät aldrig Kristianstad gå ikapp.

– Matchen blev tidigt präglad av alla utvisningar. Men vad som avgjorde matchen var enligt mig att vi lyckades med vår matchplan. Vi visste att deras fysik skulle ge oss problem, så vi ville ha en fartfylld match. Vi lyckades bra med att ha fullt ös i spelet. Jag är väldigt nöjd med vår offensiv idag. Vi gjorde 35 mål och kunde gjort fler, inledde Birkelund som tyckte att sina spelare var lojala mot matchplanen.

– Även när vår ledning minskades i andra halvlek fortsatte spelarna att köra på. Det är jag stolt över.

Vad säger du om elvamålsskytten Elma Örtemark idag? 

– Elva mål säger sitt. Hon är vår go to-spelare när det behövs som mest. Hon vill alltid ha bollen och har en stark förmåga att hitta någonting när spelet hackar lite. Stundtals gjorde det för oss när det vägde lite. Där är hon duktig på att hitta något själv. Hon gjorde några viktiga mål i några riktigt avgörande lägen.

Vad är status på mittsexan Ida Eriksson?

– Hon var inte tillgänglig för spel idag och kommer heller inte att spela på lördag.

Mer än så vill du inte säga?

– Nej.

Ersättarna på mittsex-positionen Tilda Redzic och Ella Hultberg gjorde sammanlagt fyra mål. Vad säger du om deras prestation?

– Jag är jättenöjd med dem. Båda två gjorde det oerhört bra idag. Jag är jäkla nöjd med deras utveckling defensivt. Det är tufft att stå som 17-åring respektive 19-åring som trea i Handbollsligan, vilket de löste oerhört bra idag. Båda två hittade lite fina lägen i anfallsspelet också. De visade vilken potential som finns där.

Femmålssegern innebär att laget klättrar upp på fjärdeplats i tabellen, dock med en match mer spelad än femman Hallby och sexan Höör.

Fyra vinster och två förluster. Hur vill du recensera er säsongsstart?

– ”The jury is still out”. Det är ingen hemlis att vi inte är jättenöjda med spelet hittills. Jag tycker att vi presterade alldeles för ojämnt i början av serien. Men vi har en jäkla arbetsmoral i det här gänget. Det känns som att vi är på rätt väg. ATG Svenska cupen-matchen mot OV var en liten vändning för oss. Vi gjorde inte någon vacker handbollsmatch borta mot Lugi, men det var gött att kriga hem en uddamålsseger där. Sen var det en bra handbollsmatch från oss idag. Vi måste vara lika skarpa mot Västerås på lördag, annars hamnar vi ner på jorden jäkligt snabbt, avslutade Birkelund.

För gästerna Kristianstad var matchen en enda lång jakt på Skövde. Tre tidiga utvisningar satte käppar i hjulet för skåningarna, som för övrigt saknade niometerspjäsen Lea Gruber. 

Gästernas huvudtränare Ulf Schefvert hade följande att säga om kvällens resultat:

– De fick en jäkla smakstart. Vi kom efter direkt och fick tre utvisningar de första tio minuterna. Det är ju en svår start, va. Sen fick vi jaga hela matchen. Tjejerna gjorde en heroisk insats och vi var faktiskt en pass från att minska gapet till ett mål i andra halvlek, när deras mål var öppet. De ledde med sju ett tag i andra halvlek, det är inte ofta man vänder det på en halvlek.

Det kändes som att ni slet bakåt. Håller du med om att deras niometersspelare slet upp ganska stora sår? 

– Ja, vi frontade dem fel. De kom alldeles för långt in, kunde dra på sig en av våra och spela till nästa. Om vi hade stått högre upp i banan hade vi kunnat hjälpa varandra lite lättare. Det är inte så att deras mittsexor gjorde något hav av mål.

Vad säger du om deras skytte?

– Ja, det var ju inget rent skytte. Det var halvdistansskott. Vi ville att de skulle skjuta utanför nio meter i stället. Det var samma sak förra året när vi mötte dem här uppe. Det är svårt för målvakterna när det bara är genomspring. De kom mellan våra spelare.

Mycket fart i deras spel…

– Ja, men farten är inte så jävla farlig. De flyttar ju inte på sig så himla mycket, det är bollen som går snabbt. Vi går upp på dem och ställer oss bra. Men så kommer en returpass och vi backar. Där tappade vi rätt avstånd.

Deras andra fas och snabba avkast skördade en del framgångar…

– Ja, det hade vi också pratat om att vi skulle fronta dem högre. Vi fick gå på ett anfall- och försvarsbyte och det ska man nog inte göra mot Skövde. I alla fall inte här uppe. Det var enkla mål för dem att få. Men vi gjorde 16 mål i andra halvlek så vi spelade oavgjort mot dem i andra. Det var inte det som var det stora problemet.

I första halvlek åkte KHK:s Sanja Radosavljevic på tre utvisningar, vilket innebar rött kort.

Hur påverkade Sanjas röda kort matchen?

Tilda Colleen gjorde det väldigt bra där ute. Vi sade att de nog kommer att släppa henne nu, men hon gjorde ju mål på allt. Men det klart att det påverkar matchen i och med att vi bara har en vänsterkant. Det var otur för Sanja när hon fick sin tredje utvisning, för hon tappade bollen precis innan hon skulle skjuta. Sen tycker jag den regeln är lite fjantig. Det klart att man ska ut i två minuter om man drar den stenhårt i ansiktet på en målvakt. Men idag räcker det med en liten touch. Den där var ju ingen fara. De andra två har jag ingen uppfattning om. Men jag tyckte det var alldeles för många utvisningar idag. Det var ingen ful match.

Vad är status på Lea Gruber?

– Hon har haft en del knäproblematik och fick en svullnad där. Förhoppningsvis blir hon frisk snart.

Totalt hade Kristianstad med sig nio utespelare till Skövde. Efter att Radosavljevic fick syna det röda kortet var de endast åtta stycken.

– Vi har inga fler spelare. Vi har Agnes Carlsson, en 06:a. Men att gå på Niu och sen åka land och rike runt utan någon speltid är ingen bra idé. Hon hade säkert inte fått så mycket speltid idag.

Upplevde du att spelarna var trötta på slutet?

– Nej, vi är bra tränade. Det klart att mentalt blir man trött när man släpper så mycket. Men inte fysiskt. Vi kan fråga dem som kommer här.

Ulf frågar Tilda Colleen i Kristianstad HK:

Var ni trötta?

– Nej, vi var bara dåliga.

Ulf fortsätter:

– Asså det var ingen fysisk match. Det var inte mycket konfrontation. Det var mycket löp istället.

Fyra vinster och två förluster. Hur vill du recensera er poängskörd hittills?

– Jättebra start. Liten besvikelse att vi tappade matchen hemma mot H65. Den här visste vi skulle vara svår. Vi vet att Skövde är starka på sin hemmaplan. Det var inte så mycket att säga om den här förlusten.

Maja Hedberg nio mål idag. Kommentar?

– Hon får ju mycket bollar i år. Fortsätter det såhär vinner hon ju skytteligan.

Vad säger du om hennes prestation idag?

– Bra framåt. Kan bättre bakåt. Men hon sliter ju.

Vad betyder hon för laget?

– Jättemycket. Både hon och Sarah Carlström som är tillbaka nu. Sen får vi tillbaka Laura Eggert till helgen när vi möter Kungälv.

För Kristianstad väntar nu tre raka matcher mot Kungälv. Först på lördag i serien, sedan dubbelt i ATG Svenska cupens kvartsfinal.

Omgång 6 fortsätter under onsdagskvällen med fem matcher.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skövde HF–Kristianstad HK 35–30 (19–14)

Målskyttar, Skövde: Elma Örtemark 11, Matilda Forsberg 6, Johanna Flygelholm 4, Moa Andersson 4, Melina Pilav 3, Tindra Sahlin Wallenius 2, Ella Hultberg 2, Tilda Redzic 2, Natalie Wästefors.

Målskyttar, Kristianstad: Maja Hedberg 9, Frøydis Wiik Seierstad 7, Annika Jakobsen 4, Sanja Radosavljevic 3, Tilda Colleen 3, Sarah Carlström 2, Caroline Eisenhardt, Berta Hardardóttir.

OMGÅNG 6

Tisdag 24 oktober, 19.00: Skövde HF–Kristianstad HK, 35-30
Onsdag 25 oktober, 18.00: VästeråsIrsta HF–HK Aranäs
Onsdag 25 oktober, 18.15: Kungälvs HK–Skara HF
Onsdag 25 oktober, 19.00: Önnereds HK–IK Sävehof
Onsdag 25 oktober, 19.00: Skuru IK–Lugi HF
Onsdag 25 oktober, 19.00: H65 Höör–IF Hallby

Foto: Bildbyrån