Petra Kudlackova: ”Njöt av varje minut”

Få spelare i SHE hade en lika minnesvärd december månad som Kristianstads Petra Kudlackova. Tjeckiskan vaktade hemlandets kasse i EM med bravur och slutade på en delad femteplats i målvaktsligan.
– Jag var nervös först men sen njöt jag av varje minut, berättar Kudlackova inför fredagens hemmamatch mot VästeråsIrsta HF.

KRISTIANSTAD HK–VÄSTERÅSIRSTA HF
FREDAG 8 JANUARI 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Kristianstad HK laddar för fullt inför fredagsmötet med VästeråsIrsta HF. Matchen är skåningarnas första sedan den 21 november då de föll på bortaplan mot just Västerås.

En spelare som andas optimism inför våren är Petra Kudlackova. Målvakten kommer närmast från ett strålande Europamästerskap i Danmark.

– Även om vi förlorade alla matcher var det en speciell atmosfär. Det varade inte särskilt länge men matcherna är mitt bästa minne från EM, berättar Kudlackova som stod för tre fina insatser i rad mot Sverige, Ryssland och Spanien.

Vilken var den roligaste matchen att spela?

– För mig var det matchen mot Ryssland. Jag älskar rysk handboll och det ryska landslaget. Jag har bra koll på dem. Så det var stort för mig.

Hur upplevde du dagarna på hotellet?

– Jag var lite rädd innan EM men väl på plats tyckte jag om tiden på hotellet. Det var trevligt med så mycket tid med laget. Vi pratade mycket med varandra och spelade bordspel. Det var kul, fortsätter Kudlackova.

Kudlackova är ett av två tjeckiska inslag i årets SHE. Målvakten har spelat för Kristianstad sedan 2018 då hon ersatte landsmaninnan Lucie Satrapova.

Tanken i EM var att de båda skulle dela på ansvaret mellan stolparna. Men när Satrapova skadade sig under hösten sattes pressen på Kudlackovas axlar.

– Det var en jättetråkig skada för henne. Eftersom det bara var jag kvar med några yngre målvakter från den tjeckiska ligan stod det klart att jag skulle stå i EM. Det var en stor press på mig.

Kudlackova klarade pressen med råge. I matchen mot de olympiska mästarna Ryssland utsågs 26-åringen till matchens bästa spelare.

Hur stolt var du efter prestationerna i gruppspelet?

– Väldigt stolt. Det är inget att ljuga om. Jag var nervös och rädd inför mästerskapet. Men sen njöt jag av varje minut. Redan mot Sverige i den första matchen hittade jag ett flow med hjälp av försvaret. Tyvärr räckte det inte till avancemang för oss. Jag hade gärna bytt ut mina insatser mot en plats i huvudrundan.

Hur gick förberedelserna inför mötet med Sverige? Tog du en stor roll med tanke på vardagen i Kristianstad?

– Ja, tränarna frågade mig en hel del. Eftersom flera spelare i Sverige spelade i SHE var jag rätt lugn inför matchen.

Hur minns du Sverige-matchen i övrigt?

– Jag minns att vi pratade mycket om den inför EM. Det var vår nyckelmatch som vi lade störst fokus på. Förlusten var sur för oss. Sverige var bättre än vad vi trodde på förhand. Men ska jag vara helt ärlig tror jag vi hade besegrat Sverige om vi mötte dem senare i turneringen. Det var vår första match på 14 månader.

Hur speciell var matchen för egen del?

– Den var speciell, haha. När vi lottades mot Sverige tänkte jag att det här måste vara ödet. Men efter matchen var det trevligt att kunna läsa svenska tidningar och översätta för mina lagkamrater.

Inför mötet med Västerås berättar även Kudlackova om vårens ambitioner. Både för egen och lagets del.

– Jag hoppas verkligen vi kan nå slutspel. Jag har fortfarande inte upplevt det med Kristianstad.

Du gör din tredje säsong i Kristianstad. Hur trivs du i staden?

– Bra. Jag gillar mina lagkamrater och folket runtomkring i klubben. Vi får se vad som händer framöver men jag gillar det här.

Hur går tankarna inför matchen mot Västerås?

– Vi har förberett oss så gott det går. Det var länge sedan vi spelade match så vi är laddade. Det kommer bli en tuff match eftersom Västerås spelar lite annorlunda försvarsspel. Jag hoppas att vi kan ta två poäng och klättra i tabellen.

Hur är det att vara tillbaka i SHE efter EM-äventyret?

– Det är roligt. EM var en stor energikälla för mig. Träningarna med Kristianstad har bara blivit roligare. Det är fokus fullt ut på vårsäsongen med Kristianstad nu.

OLOF THYRELIUS ERICSON

EM:s målvaktsliga

1. Silje Solberg, Norge, 41%
2. Cleopatre Darleux, Frankrike 38%
2. Katrine Lunde, Norge, 38%
2. Branka Zec, Slovenien, 38%
5. Petra Kudlackova, Tjeckien, 36%
5. Tea Pijevic, Kroatien, 36%
7. Althea Reinhardt, Danmark, 35%
7. Sandra Toft, Danmark, 35%
9 Denisa Dedu, Rumänien, 34%

Foto: Bildbyrån