Olivia Black: ”Glad att jag flyttade hit”

En dansk niometare har fått fart på Skövde efter en trög start. Olivia Black berättar om stort ansvar och varför hon valde att flytta till Sverige. 

SKÖVDE HF-VÄSTERÅSIRSTA • TORSDAG 8 NOVEMBER 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Inför säsongen var Skövde ett av lagen med högst spelaromsättning. Nio spelare lämnade klubben i somras och ersattes med flera nyförvärv – bland annat en dansk niometare som gjort succé. Med 32 mål och 17 assist på sju matcher är Olivia Black lagets poängdrottning. Nyligen togs 24-åringen även ut i månadens lag.

– Jag gillar att ta ansvar. Rasmus Poulsen har gett mig den möjligheten och jag hoppas på att fortsätta på den vägen. Att visa att jag är bra nog att ta det ansvaret. Jag strävade inte efter att komma med i månadens lag, men det var kul att komma med. Det är alltid roligt att bli prisad, men det var inget jag hade förväntat mig. Jag försöker bara spela mitt spel, säger Olivia Black.

Varför valde du att flytta till Skövde?

– Jag har alltid velat prova att spela handboll i ett annat land. Jag hade också precis gjort klart min utbildning och var inte bunden till vardagen i Danmark på samma sätt längre. Rasmus Poulsen kontaktade mig och vi pratade flera gånger om Skövdes intressanta projekt. Jag kände att jag ville vara en del av det, men även att prova något nytt för att utvecklas som spelare och person. Jag är glad för att jag flyttade hit. 

I Skövde är Olivia Black inte lagets enda danska spelare. Inför säsongen hämtades även högernian Cecilie Specht från Ajax Köpenhamn.

– Vi har nog varit viktiga för varandra i början. Det är skönt att ha någon från Danmark att prata med och som alltid förstår vad man menar. Ibland blir det lite missförstånd på grund av språket. Även på planen kan jag och Cecilie prata lite extra med varandra om hur vi ska agera i vissa situationer. 

I SHE har Skövde börjat plocka poäng efter en tuff start. Laget var segerlöst i de tre första matcherna, men vägde upp den tröga starten med att vinna tre raka matcher och ta sig upp på slutspelsplats. 

– Jag tycker att vi långsamt blir bättre. Vi har växt som lag och börjar känna varandra bättre i spelet. Vi hade några svåra matcher i början, men vi börjar hitta formen och ta mer poäng. Det kändes lite tufft efter de första matcherna, men nu är vi på väg åt rätt håll. 

I senaste matchen förlorade Skövde mot serieledaren H65 Höör på bortaplan med 21–37. 

– Vi mötte ett bättre lag, men vi kunde ha gett lite mer. Men det är som sagt svårt att vara ett nytt lag som håller på att formas och lära sig. Vi vet att vi kan bättre och vill visa det framöver. Det är något som vi tagit med oss från den matchen. 

Under torsdagen ställs Skövde mot fjärdeplacerade VästeråsIrsta. 

– Vi förlorade mot dem på försäsongen. Nu vill vi visa att vi kommit en lång bit sedan dess och utvecklats som lag. Det kommer att bli en tuff och viktig match. Vi ska spela vårt spel och jag hoppas att det kan räcka långt mot dem. Vi måste vara tuffa i försvaret. De har några bra skyttar på nio meter som vi måste kontrollera. 

MARCUS HEED

Bäst MEP-snitt i SHE i oktober

Målvakt: Rebecca Nilsson, Skuru IK, 3,5 (MEP-snitt)
Vänstersex: Julia Ehn, Skövde HF, 3,3
Mittsex: Olivia Löfqvist, Lugi, 3,5
Högersex: Hannah Scheuer Larsson, Skuru IK, 2,8
Vänsternio: Mikaela Mässing, H65 Höör, 4,0
Mittnio: Olivia Black, Skövde HF, 3,0
Högernio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 4,8