Elin Sige: ”Hitta tillbaka till vinnarspåret”

Hon är fostrad i Kungälv och har varit med på hela klubbens resa. Elin Sige berättar om tydliga strukturer och skillnaderna att spela i SHE.

KUNGÄLVS HK–BODEN HANDBOLL • SÖNDAG 11 NOVEMBER 15.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

2007/08 åkte Kungälv ur elitserien med fyra poäng på 22 matcher. Efter att ha pendlat mellan divisionerna spelar klubben nu i högsta serien igen. Kungälvs egenfostrade lagkapten Elin Sige har varit med på hela resan. När klubben åkte ur elitserien för elva år sedan flyttades högernian upp i a-laget. Sedan dess har Sige följt med laget ner till division 1 och upp till högsta serien igen.

– Vi kämpade några år i division 1 och åkte till och med ur där också, men vi räddades av en gratisbiljett. Det är så himla roligt att vara med i föreningen och den resan som klubben gjort. Satsningen som gjordes har gett goda resultat, säger Elin Sige. 

2016 gick Kungälv upp i allsvenskan och i våras tog laget nästa stora steg. Under flera år har klubben, med huvudtränaren Pontus Ward Wiklund och förre tränaren Per Johansson, byggt upp en struktur som gjorde att en återkomst till SHE blev möjlig.

– Vi har hela tiden haft en grupp med gemensamma mål. Vi har alltid haft bra träningar och har byggt upp en struktur där alla vet vad som gäller. Vi har en grundtrupp som spelar bra ihop och därför är det också lättare för nya spelare att komma in. Att vi haft samma tränare i flera år är också en fördel. Han vet var vi började och var vi är idag. Det är kul att se den utvecklingen, säger Sige och fortsätter:

– Jag trodde aldrig att jag skulle få spela i allsvenskan eller SHE. Men med rätt ledare och träning utvecklas man. Det handlar inte bara om att spela handboll.  Har man inte rätt upplägg utvecklas man inte som spelare. Jag är 27 år och känner att jag utvecklats enormt mycket under de senaste tre åren. 

Du har varit med på hela resan och tagit steg för varje ny nivå…

– Det känns jätteroligt. Jag har alltid trott att jag bara är en försvarsspelare, men Per Johansson (Kungälvs förre tränare) och Pontus Ward Wiklund har utvecklat det jag är bra på istället för andra saker. Jag kan inte gå upp och skjuta hoppskott, men vi har lagt upp ett spel som passar mig. Att man sedan har tränare som tror på en och att spelarna mår bra utvecklas man. 

Vad är de största skillnaderna mellan allsvenskan och SHE?

– Det är ju att allt är tuffare och går snabbare. Varje spelare är mer individuellt skicklig. Tekniska fel straffar sig också direkt, så var det inte i allsvenskan på samma sätt. När vi slarvar och gör tekniska fel kan man helt plötsligt ha fem mål i baken. 

Kungälv tog fyra poäng på de tre första matcherna, men sedan dess har poängskörden uteblivit. Nu har laget förlorat fyra raka matcher, senast mot VästeråsIrsta med 22–27. 

– Vi var nöjda med starten och även i matchen mot Lugi (förlust 16–20) spelade vi bra. På sistone har vi inte kommit upp i nivå och därför har vi inte tagit några poäng. Vi hoppas kunna hitta tillbaka till vinnarspåret, säger hon och fortsätter:

– SHE är en helt ny nivå. Allt går snabbare och man möter duktiga spelare. Det blir också en ny situation för vårt lag. Förra året vann vi många matcher, nu handlar det också om att försöka omvandla förluster till något positivt. Det är också viktigt att tänka på. 

Under söndagen ställs Kungälv mot tabelljumbon Boden på hemmaplan. 

– Det ska bli jätteroligt. Det är en tuff match, Boden gjorde en bra match mot Sävehof och ledde nästan hela matchen. De är taggade på att ta lite fler poäng. Vi mötte dem på försäsongen och förlorade, så det blir även ett revanschläge för oss nu.

MARCUS HEED

Kungälvs resa tillbaka mot SHE

2007/08: Tolva i elitserien (nedflyttning).
2008/09: Sjua i division 1 södra.
2009/10: Tvåa i division 1 södra.
2010/11: Nia i allsvenskan (nedflyttning)
2011/12: Elva i division 1 västra.
2012/13: Sjua i division 1 västra.
2013/14: Fyra I division 1 södra.
2014/15: Trea i division 1 södra.
2015/16: Etta i division 1 södra (uppflyttning).
2016/17: Tvåa i allsvenskan.
2017/18: Etta i allsvenskan (uppflyttning till SHE).

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån