Nina Koppang: ”En speciell situation”

Förra veckan sköt hon Sverige till VM. På torsdag ska Nina Koppang göra sitt för att hjälpa Sävehof koppla grepp om semifinalserien mot H65 Höör.
– Jag försöker inte att tänka på handboll dagen innan match, berättar Koppang.

IK SÄVEHOF–H65 HÖÖR
TORSDAG 29 APRIL 20.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

IK Sävehofs högernia Nina Koppang fick förra veckan sitt stora genombrott. Med fem mål i VM-kvalmatchen mot Ukraina presenterade hon sig för den nationella publiken.

Precis som lagkamraten Linnea Pettersson och Skuru-målvakten Rebecca Nilsson kallades Koppang in när det ordinarie landslaget isolerades efter smittspridning.

– Jag minns såklart glädjen att få göra min landslagsdebut. Men framför allt minns jag lättnaden efter match när vi hade klarat av uppdraget vi var givna. Det var höjdpunkten, berättar Koppang när hon får frågan vad hon minns bäst från dygnet i Lund.

– Men jag hann inte tänka igenom allt innan det var över. Det gick snabbt, fortsätter 18-åriga Koppang som tog stort offensivt ansvar i andra halvlek.

Var det på eget initiativ eller på uppmaning från den tillförordnade förbundskapten Jesper Östlund?

– Han sa när jag blev inbytt att jag skulle gå för det. Eftersom vi inte hade en enda träning tillsammans var det mycket grundspel. Men vi hade till viss del fria tyglar. Det gavs möjlighet att spela lite fritt.

Hur skönt var det att se bollarna gå in?

– Det var jättekul. Som sagt är det inget man tänker på under matchen. Men det var otroligt kul att få göra sina första mål i landslaget.

IK Sävehof hade totalt sex spelare med i landslagets senaste bruttotrupp. Lika många som semifinalmotståndarna H65 Höör.

För Koppang och lagkamrat Linnea Pettersson blev det därför spel tillsammans med Höör-antagonisterna Amelia Lundbäck, Victoria Larsson, Isabelle Andersson och Evelina Källhage.

– Det var såklart en speciell situation. Men det är samtidigt kul med nya miljöer. Amelia kände jag lite sedan tidigare. Det var jättekul att spela ihop med dem.

Pratade ni något om SM-slutspelet och shoot-out-avgörandet sist?

– Nja, vi hade nog inte tid med det.

Ingen lust heller kanske?

– Hehe, det får du välja själv.

Semifinalserien mellan Sävehof och Höör står 1–1. I den senaste matchen gick skåningarna segrandes efter 80 minuters spel samt shoot-out.

Du fick inte ta någon straff för Sävehof. Varför då?

Rasmus (Overby) frågade vilka i laget som kände sig manade. Då var det fem andra som sa att de ville. De var stensäkra. I det läget litar man på sina lagkamrater. De är dessutom bättre straffskyttar än jag själv. Men jag hade inte sagt nej om jag blev tillfrågad.

Hur gick snacket efter den sura förlusten?

– Vi har pratat om hur vi ska slipa bort våra slarvfel och komma upp i vår högstanivå. Shoot-out är ju 50/50 så att Höör vann där gav oss ingen direkt oro.

Vad tycker du är Höörs största styrka?

– Deras kontringsförmåga. Att behålla tryck i både första och andra fas. Man får verkligen ge dem att de är ett starkt kontringslag.

Mötet i Partille på torsdag kväll avgör vem som får matchboll i semifinal 4 i Höör.

– Det är en extremt viktig match som ska bli rolig att spela. Jag har aldrig varit med om ett slutspel innan.

Hur gör du för att få rätt uppladdning inför en sådan viktig match?

– Jag läser på vad vi ska göra och slipar på detaljerna på träning. Vi brukar prata ihop oss ganska mycket. Men för egen del är bara bra mat och god sömn. Då har jag goda förutsättningar. Sen kvällen innan match försöker jag ta det lugnt. Inte tänka så mycket på handboll.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 2

7 april: IK Sävehof–H65 Höör 27–21
10 april: H65 Höör–IK Sävehof 39–38

29 april: IK Sävehof–H65 Höör
4 maj: H65 Höör–IK Sävehof
Ev 7 maj: IK Sävehof–H65 Höör

SHE-spelare i senaste bruttotruppen

Sofie Börjesson, IK Sävehof
Nina Koppang, IK Sävehof
Jamina Roberts, IK Sävehof
Mathilda Lundström, IK Sävehof
Nina Dano, IK Sävehof
Linnea Pettersson, IK Sävehof
Evelina Källhage, H65 Höör
Amelia Lundbäck, H65 Höör
Emma Lindqvist, H65 Höör
Emma Rask, H65 Höör
Isabelle Andersson, H65 Höör
Victoria Larsson, H65 Höör
Rebecca Nilsson, Skuru IK
Elin Hansson, Skuru IK
Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK

Foto: Bildbyrån