Rebecca Nilsson: ”Trodde inte det skulle hända”

Få spelare har hållit en lika hög nivå i år som Skurus Rebecca Nilsson. Med en landslagsdebut i ryggen tar 22-åringen nu sats mot den jämna semifinalserien mot Skara.
– Det är fruktansvärt roligt att spela handboll just nu. Det känns alltid bra att kunna hjälpa laget, säger Nilsson.

SKURU IK–SKARA HF
TISDAG 29 APRIL 18.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Efter knappt tre veckors uppehåll återupptas damernas SM-slutspel på torsdag kväll. I Nacka får Skuru IK besök av Skara HF i semifinal 3.

Semifinalserien står 1–1 efter sent avgörande av Skara på hemmaplan den 9 april. Enligt Skurus succémålvakt Rebecca Nilsson behöver Skuru hitta fler vägar framåt om de ska återta ledningen i matchserien.

– Det blev mycket fokus på Vilma Matthijs Holmberg sist. Hon är en fantastiskt duktig mittsexa men vi kan inte bara försöka hitta henne. Jag tror vi behöver få hot från fler håll. Det blir en nyckel på torsdag, säger Rebecca Nilsson.

Just Rebecca Nilsson och Vilma Matthijs Holmberg var tillsammans iväg på landslagsuppdrag förra veckan. När det ordinarie seniorlandslaget drabbades av covid-19 och sattes i karantän kallades 14 spelare in från bruttotruppen.

– Själva landslagsdebuten var jag inte alls förberedd på. Jag trodde inte det skulle hända. Det var ju helt sjukt egentligen att hela landslaget isolerades. Förhoppningsvis händer det aldrig igen, fortsätter Nilsson som trots omständigheterna ändå kunde njuta av debuten i Blågult.

– Även om det var på de här premisserna var det jättehäftigt. Det var verkligen en upplevelse.

Hur gick det till när du fick samtalet från förbundskapten Tomas Axnér?

– Jag fick ett samtal rätt tidigt på måndagsmorgonen från Tomas som förvarnade mig lite. Men senare på eftermiddagen, strax innan vår lagträning, fick jag signalen. Då körde jag ner från Stockholm till Lund. Jag var framme runt 23.30 på tisdagskvällen.

Och sen raka vägen hem igen efter slutsignal på onsdag?

– Haha, ja. Då hade jag ”Mattan” (Matthijs Holmberg) med mig. Vi delade på körningen och kom fram runt 03.00.

Hur kändes det att ta Sverige till VM?

– Det var jätteskönt. Vi hann aldrig träna tillsammans så vi hade tur med försprånget på 14 bollar. Det var bara för oss att gå in och köra. Inte så mycket att spara på.

Rebecca Nilsson vann överlägset MEP-ligan bland målvakterna i grundserien. I slutspelet ligger hon endast bakom H65 Höörs landslagsduo Isabelle Andersson och Emma Lindqvist totalt.

– Det har känts bra under slutspelet. Jag var inte helt nöjd med kvartsfinalsserien mot Heid. Men hittills har det gått ganska bra mot Skara. Det är fruktansvärt roligt att spela handboll just nu. Det känns alltid bra att kunna hjälpa laget.

I höst väntar utlandsäventyr i tyska Metzingen. Varför föll valet på Tyskland?

– Jag hade ingen preferens på land egentligen. Men jag ville gå till ett topplag i en bra liga. Den tyska är ett snäpp upp från SHE vilket var det jag sökte efter.

Vet du hur dina chanser ser ut att bli förstamålvakt i Metzingen?

– Jag får nog chans att konkurrera om den. Men man ska prestera också. Det ska bli en kul utmaning.

Matchuppladdningen för Skuru skiljer sig en del från övriga lag. Inför torsdagens match samlas laget bara under måndagen och tisdagen.

Hur kommer det sig att ni är lediga dagen före matchdag?

– Det är ”Mange” (Magnus Oscarsson Söder) som styr. Men vi i laget tycker det är ganska skönt. Hade vi inte gjort det hade vi tagit ett gemensamt beslut och ändrat. För egen del har det varit ganska gött. Vi förbereder oss tre och två dagar inför match istället.

Hittills har det varit mycket små marginaler i semifinalserien mellan Skuru och Skara. Rebecca Nilsson berömmer gärna motståndarnas försvarsspel.

– De har tagit bort våra hot framåt. Där får vi försöka tänka ut något nytt. De har varit stabila i sitt försvarsspel. Sen har de en jättebredd i laget. Det är roliga matcher att spela mot Skara.

Hur tycker du ni har hanterat Ulrika Olssons sorti ur truppen?

– Det har funkat bra tycker jag. Vi har hjälpts åt och de som har fått nya roller har presterat. Vilma Schelin har tagit stort ansvar. Precis som Ellen Voutilainen och Cornelia Dahlström. Men vi ska komma ihåg att Ulrika är en fantastiskt duktig handbollsspelare. Det är ganska uppenbart att vi tappade skyttekraft framåt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 1

6 april: Skuru IK–Skara HF 25–24
9 april: Skara HF–Skuru IK 28–27

29 april: Skuru IK–Skara HF
3 maj: Skara HF–Skuru IK
Ev 7 maj: Skuru IK–Skara HF

Slutspelets MEP-liga

1. Isabelle Andersson, H65 Höör, 19,81
2. Emma Lindqvist, H65 Höör, 19,51
3. Rebecca Nilsson, Skuru IK, 17,76
4. Daniela De Jong, Skuru IK, 17,63
5. Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK, 17,38
6. Jamina Roberts, IK Sävehof, 17,11
7. Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 16.63
8. Melanie Felber, Skara HF, 16,53
9. Mathilda Lundström, IK Sävehof, 13,66
10. Lærke Sørensen, Skara HF, 12,65

Foto: Bildbyrån