Melanie Felber: ”Glad för deras framgång”

Det är vinna eller försvinna som gäller för Skara HF på måndagskvällen hemma mot Skuru IK. Målsprutan Melanie Felber är en av många revanschsugna Skara-spelare.
– Jag gjorde en värdelös match sist. Det är inget jag tar med mig in på måndag, säger vänstersexan Felber.

SKARA HF–SKURU IK
MÅNDAG 3 MAJ 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Skara HF gör sin bästa säsong i klubbens historia och kan redan nu titulera sig en av de fyra bästa lagen i Sverige på damsidan.

En milstolpe Melanie Felber är stolt över. Den Schweiz-födda danskan har tillhört Skara sedan 2018 och tagit stort ansvar som målfarlig vänstersexa. Samtidigt menar Felber att man inte får bli för mätt på framgång.

– Jag är stolt över att vi har tagit oss så här långt. Men man får aldrig vara nöjd. Självklart vill vi vidare. Det är roligt att spela handboll, säger Felber.

Förra veckan föll Skara i Nacka med 22–29. Tunga siffror och en kalldusch för gästerna.

– Jag tycker aldrig vi hittade vårt eget spel i Nacka. Skuru är ett bra lag och har visat det genom hela säsongen. De straffade alla våra misstag. Vi var inte tillräckligt bra.

Varför fick ni inte bättre fart i det uppställda anfallsspelet?

– Som sagt, vi hittade aldrig rätt. Det skapades en oro som snabbt blev problemet. Skuru är för bra för att man ska kunna hämta upp ett underläge. På måndag måste det bli bättre helt enkelt. Över hela banan, svarar Felber som själv avslutade semifinal 3 med tre mål på sju avslut.

– En värdelös match från min del. Jag var inte alls nöjd. Så är det ibland. Det är inget jag tar med mig in på måndag.

Hur nöjd är du med dina egna prestationer i slutspelet?

– Hyfsat nöjd. Jag tycker jag har varit ganska stabil och effektiv med det jag har fått att jobba med, fortsätter Felber som totalt i kvarts- och semifinal har en skottprocent på 72%.

Länge har Felber varit Skaras största hot. I fjol vann vänstersexan skytteligan och bevakningen från motståndarna kommer aldrig som någon överraskning.

– Fast skillnaden i år är att det är många fler i laget som är hårdbevakade. Det gör inte så mycket då att man försöker ta bort mig ur matcherna, säger Felber.

Utöver bredden i laget är huvudtränaren Magnus Frisk också en viktig komponent för att förklara Skaras framgång. Felber berömmer gärna Frisks lugn på bänken.

Han står sällan och skäller på er på plan…

– Ja. Så som jag tolkar det är det för att han har stor tro på laget. På spelarna som är på plan. Sen är vi är rutinerade nog för att veta om vi har gjort en bra eller dålig match. Han behöver inte stp och skälla. Han fokuserar på det han tycker är viktigast i stunden. Jag tycker om det sättet.

Hur låter det i omklädningsrummet?

– Jo, då kan han ryta i från. Men då finns det tid och plats för hård ton. Men det finns ingen idé att stå på plan och skrika. Jag tycker om det.

Hittills har Skara vunnit fyra av sina sju slutspelsmatcher. Tre av segrarna har kommit efter förlängning. SHE bad Felber om ytterligare ett bra svar.

– Det är ju marginaler. När vi lyckades vinna första förlängningen mot Kristianstad skapades det en trygghet. Vi kan spela vårt spel även i förlängning.

Förlängning på måndag är inget ni är rädda för?

– Nja, vi får se. Nu ska vi inte bli kaxiga, skrattar Felber.

Det är inte bara Skara HF som skänker handbollsglädje i Skaraborg. IFK Skövde har nått SM-final vilket glädjer Felber vars partner är IFK:s mittsexa Rex Blom.

– Jag är väldigt glad för deras framgång. De förtjänar att komma till SM-final. Nu kan de gå in och ta revansch på Sävehof som slog ut dem 2019 i semifinal. Det ska bli kul att följa IFK.

Märker du och Rex av handbollsintresset i regionen?

– Ja, det kommer ofta folk som är peppade när vi är ute på promenader. Det är superkul att kunna prata mycket handboll. Det är roligt att folk följer med.

Hur går dina tankar inför semifinal 4 som ni måste vinna?

– Vi har tränat på idag (lördag) och haft lite taktiska genomgångar. Även om torsdagsmatchen var tung kan vi inte kasta bort alla våra spel. Vi måste trycka på det vi kan så får vi se om det räcker. Skuru har en imponerande vinnarmentalitet som vi måste besegra, avslutar Felber.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINALSERIE 1

6 april: Skuru IK–Skara HF 25–24
9 april: Skara HF–Skuru IK 28–27

29 april: Skuru IK–Skara HF 29–22
3 maj: Skara HF–Skuru IK

Ev 7 maj: Skuru IK–Skara HF

Skaras interna totala skytteliga (fjolårets siffror)

1. Melanie Felber, 137 mål (123)
2. Mikaela Johansson, 108 (81)
3. Maja Eriksson, 102 (ny inför säsongen)
4. Sofia Berndtsson, 81 (35)
5. Linnea Sundholm, 65 (ny inför säsongen)
6. Rikke Thorngaard, 51 (ny inför säsongen)
7. Ida Holm, 44 (34)
8. Elizabeth Collado, 42 (ny inför säsongen)
9. Elsa Aling, 24 (23)
10. Emma Arlestad, 22 (6)

Foto: Bildbyrån